Bästa fastighetsaktierna januari 2022 | Fastighetsbolag på börsen

7 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Fastighetsaktier

Fastighetsaktier som investering (guide) – Bästa och största fastighetsbolagen på börsen januari 2022

Sidans innehåll

Fastighetsbolag är bolag som äger eller förvaltar tillgångar i form av fastigheter av olika slag. Att ha några fastighetsaktier i sin portfölj kan vara ett bra sätt att få riskspridning i olika typer av branscher, så kallad diversifiering.

Nedan går vi igenom vad ett fastighetsbolag är, vad som kan vad som kan vara viktigt att tänka på när man analyserar fastighetsaktier samt listar de största och bästa fastighetsaktierna. Förhoppningsvis kan du finna inspiration att läsa mer om svenska fastighetsbolag och kanske till och med addera några till din portfölj?

Topplista – 10 bästa fastighetsbolagen Sverige januari 2022

Vi inleder med att lista de tio bästa svenska fastighetsbolagen sett till deras kursförändring i procent under de senaste 12 månaderna samt ger en kort beskrivning av respektive bolag.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

 1. NP3 209 %
  NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.
 2. Stenhus Fastigheter 179 %
  Stenhus Fastigheter i Norden är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget äger och förvaltar över ett brett utbud av fastighetsbestånd. Fastigheterna består huvudsakligen av kommersiella- och offentliga fastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där störst koncentration återfinns runtom Storstockholmsområdet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
 3. Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) 131 %
  Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades under 2016 och har tidigare rötter inom Effnet-koncernen.
 4. Stendörren 106 %
  Stendörren Fastigheter är ett fastighetsbolag. Bolaget arbetar idag med förvärv, utveckling och vidare förvaltning av ett fastighetsbestånd som huvudsakligen består av kommersiella fastigheter. Fastigheterna återfinns inom större expansiva områden och är anpassade för lager- och industrifastigheter. Bolaget grundades ursprungligen 1995 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
 5. K-Fast 97 %
  K-Fast Holding är ett fastighetsbolag. Bolaget är inriktade mot utveckling, förvärv och vidare förvaltning av ett fastighetsbestånd som huvudsakligen består av bostadsfastigheter. Bolaget är särskilt verksamma inom nybyggnation där utveckling sker av större fastighetsbestånd. Fastigheterna återfinns runtom diverse tillväxtområden på den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Hässleholm.
 6. Genova 90 %
  Genova Property Group är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, utvecklar och förvaltar fastigheter och är aktiva i hela värdekedjan. Affärssegmenten innefattar fastighetsförvaltning, bostadsproduktion och samhällsutveckling där fastighetsbeståndet består av bostadsrätter samt samhällsfastigheter. Verksamheten är huvudsakligen geografisk fokuserad till nordiska storstäder. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
 7. Nyfosa 89 %
  Nyfosa är ett fastighetsbolag. Idag inriktar sig bolaget mot förvärv av större kommersiella fastigheter, huvudsakligen bestående av kontor, logistik/lager, samt övriga fastigheter. Störst verksamhet återfinns i mindre tillväxtkommuner och transportknutpunkter runtom den nordiska marknaden. Bolaget kom till via en avknoppning från Hemfosa och har sitt huvudkontor i Stockholm.
 8. Trianon 87 %
  Trianon är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget är idag specialiserade inom förvaltning och vidareutveckling av diverse fastighetsbestånd. Störst andel av beståndet består av bostads-, handels-, kontors- och samhällsfastigheter runtom den nordiska marknaden. Visionen är att vara en aktör som äger, förvaltar och utvecklar både bostadshus samt större kommersiella fastigheter. Bolaget kom till under 2016 och huvudkontoret ligger i Malmö.
 9. Sagax 83%
  Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.
 10. Randviken 78 %
  Randviken är ett fastighetsbolag med affärsidé att förvärva, förvalta och förädla fastigheter inom olika segment och geografiska lägen. Bolaget äger ett brett utbud av fastigheter som huvudsakligen utgörs av kontor, bostäder, lager och logistik. Utöver bolagets primära fokus på uthyrning av bostäder och lokaler arbetar Randviken aktivt med tekniska lösningar för att uppnå mer hållbara och energieffektiva fastigheter.

Listan senast uppdaterad: 2022-01-04. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Tips – Automatisera ditt aktiesparande med smidiga tjänster

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att hålla dig uppdaterad på aktiemarknaden och istället vill automatisera ditt sparande vill tipsa om tjänsten Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att spara i aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som skräddarsys efter dig och dina preferenser. Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

4,5/5 i betyg hos Google
Automatisera ditt sparande i aktier
Skräddarsy baserat på din ekonomi
Låg avgift på 0,35-0,39%
Enkelt att komma igång

Tips: Om du vill automatisera ditt sparande men är mer intresserad av fonder rekommenderar vi istället att du besöker vår stora guide om Fondrobotar.

Vad är ett fastighetsbolag?

Fastighetsbolag (eller fastighetsaktier) är bolag som investerar i fastigheter på olika sätt. Det kan handla om att äga, utveckla och förvalta fastigheter av olika slag. Det finns fastighetsbolag som exempelvis primärt fokuserar på bostäder, vissa fokuserar primärt på kommersiella fastigheter eller lokaler som kontor eller butiker och vissa har valt att inrikta sig på industri- eller logistiklokaler.

Vad bör man tänka på när man analyserar fastighetsbolag?

Att analysera fastighetsbolag skiljer sig lite från hur man värderar andra typer av bolag, där fokus oftast ligger på omsättning, vinst, vinstmarginal och värderingstal som P/E och P/S. Nedan berättar vi varför samt ger en kort introduktion.

Fastighetsbolag har, till skillnad från exempelvis industribolag, mycket stora tillgångar i förhållande till vinsten. Därför är det inte lika relevant att titta på värderingsmultiplar som exempelvis P/E- eller P/S-tal. Ett vanligt nyckeltal när man analyserar fastighetsbolag är det så kallade substansvärdet (på engelska Net Asset Value, NAV) vilket motsvarar värdet på ett fastighetsbolagets tillgångar minus skulderna. Man kan alltså förenklat säga att substansvärdet är ett teoretiskt värde på de tillgångar som aktieägarna skulle få dela på ifall ett företag skulle avvecklas.

Det kan vara intressant att följa substansvärdet i de fastighetsbolag som du analyserar/investerar i. Om substansvärdet understiger priset du betalar för aktien handlas fastighetsbolaget till en så kallad substanspremie och om aktien kostar mindre talar vi istället om en substansrabatt (något som du kanske känner igen ifall du handlar med investmentbolag).

Förenklat kan man givetvis säga att det är bättre att investera i en fastighetsaktie till en rabatt än en premie, då det begränsar din risk i investeringen vid en eventuell konkurs. Många gånger finns det dock en orsak till en hög rabatt, där marknaden kanske har tappat tilltro till företaget och dess förmåga att växa, anser att företaget har för hög belåning eller ser en vikande konjunktur eller fastighetsmarknad framför sig. På samma vis behöver en fastighetsaktie inte alls vara mindre bra bara för att den handlas med substanspremie. Det kan finnas anledningar till varför aktiepriset är högt, som exempelvis höga förväntningar om expansion, uppköp eller vinsttillväxt som kan rättfärdiga den högre prislappen.

På ett övergripande plan skiljer sig egentligen analysen av fastighetsbolag inte speciellt mycket åt från den för andra bolag. Målsättningen är oftast densamma, att finna stabila, växande bolag med god lönsamhet och sen försöka att investera i dessa under perioder när investerarkollektivet kortsiktigt har tappat intresse för aktierna och dessa kan köpas till ett bra pris.

Handla svenska fastighetsaktier hos Avanza eller Nordnet?

Samtliga av de nedan listade fastighetsaktierna går att handla hos både Avanza och Nordnet. Bortsett från att courtaget möjligtvis kan skilja sig något åt mellan de båda populära nätmäklarna (och beroende på vilken courtageklass du väljer) tycker vi att tjänsterna i övrigt är likvärdiga och kan varmt tipsa båda två.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Lista – 10 största svenska fastighetsaktierna januari 2022

Här listar vi de tio största fastighetsaktierna på börsen i Sverige sett till deras senaste börsvärde.

 1. Balder 118 miljarder SEK
 2. Sagax 99 miljarder SEK
 3. Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) 84 miljarder SEK
 4. Castellum 67 miljarder SEK
 5. Wallenstam 55 miljarder SEK
 6. Fabege 49 miljarder SEK
 7. Corem 34 miljarder SEK
 8. Wihlborgs 31 miljarder SEK
 9. Nyfosa 29 miljarder SEK
 10. Hufvudstaden 27 miljarder SEK

Listan senast uppdaterad: 2022-01-04. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Läs även: Största bolagen i Sverige – Hela topp 30-listan.

Tips – Följ nyhetsflödet för alla fastighetsbolag smidigt i vår app

1000+ betyg på App Store och Google Play
Skapa bevakningar för de fastighetsbolag som du vill följa samt få en pushnotis vid nya händelser som nyheter, insynshandel, kvartalsrapporter och mycket mer  – smidigt va?

Lista A-Ö – Alla svenska fastighetsbolag 2022

Här listar vi alla börsnoterade fastighetsbolag i Sverige i bokstavsordning. Genom att klicka på länkarna för respektive bolag kommer du till vår bolagssida där vi samlar nyheter, bloggar och mycket mer om bolaget.

Acrinova
ALM Equity
Amasten
Amhult 2
Annehem Fastigheter
Aquaticus Real Estate
Arlandastad
Aros Bostadsutveckling
Atrium Ljungberg
Backaheden
Bonava
Balder
Bonäsudden
Bosjö Fastigheter
Brinova
Castellum
Catena
Cibus Nordic
Corem
Diös
Eastnine
Fabege
Fastator
Fastpartner
Fleming Properties
Fortinova
Genova Property
Halmslätten
Heba
Hufvudstaden
John Mattson
K2A
Kallebäck Property
K-Fast Holding
KlaraBo
Krona Public Real Estate
Kungsleden
Link Prop
Logistea
Logistri
MoFast
Mälaråsen
Nischer
Nivika
NP3
Nyfosa
Oscar Properties
Pandox
Platzer
Preservia Hyresfastigheter
Preservium Property
Quartiers Properties
Randviken Fastigheter
Real Holding
Sagax
Samhällsbyggnadsbolag (SBB)
Slottsviken
Solnaberg
Stendörren
Stenhus Fastigheter
Studentbostäder
Svenska Nyttobostäder
Sydsvenska Hem
Tectona Capital
Tessin Nordic
Tingsvalvet
Titania
Torslanda Property
Train Alliance
Trianon
Wallenstam
Wihlborgs
Västsvensk Logistik

Listan senast uppdaterad: 2022-01-04. Källa/inspiration: Börsdata.

Lär dig mer – 5 bra svenska fastighetsbolag

Av alla de svenska börsnoterade fastighetsaktierna listade ovan har vi här valt ut fem av de lite större och mer välkända som vi tycker kan utgöra en bra grund till fördjupning. Kanske platsar någon av dessa i din portfölj?

Castellum

Castellum är en av Sveriges största fastighetsutvecklare och börsnoterade fastighetsbolag sett till börsvärde. Castellum verkar genom en decentraliserad organisation med stark lokal närvaro i ett 20-tal städer i Sverige samt i Köpenhamn och Helsingfors.

Castellum har som mål att växa sitt förvaltningsresultat med minst 10 procent om året. Många kommer nog också att tänka på stabila aktieutdelningar när man hör Castellum.

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB)

SBB är Nordens största fastighetsbolag inom social infrastruktur där fastighetsbeståndet har ett tydligt fokus mot lågrisktillgångar genom exponering mot de nordiska välfärdsstaterna med långa hyresavtal, höga uthyrningsgrader och en stabil bas av hyresgäster.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Balder

Balder är vårt största svenska fastighetsbolag sett till börsvärde. Balders resa började 2005 som en lokal aktör i Göteborg, Malmö och Stockholm till att idag vara en verksam på den nordiska marknaden. Balder äger, förvaltar och utvecklar bostäder, kommersiella fastigheter och hotell i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien och Norge och skapar attraktiva och trygga områden för människor att bo i och där nya affärer utvecklas.

Sagax

Sagax är ett fastighetsbolag med affärsidé att investera i kommersiella fastigheter, främst inom segmentet lager och lätt industri. Man är verksam och äger fastigheter i Sverige, Finland, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Tyskland och Danmark.

Catena

Fastighetsbolaget Catena utvecklar framtidens logistikfastigheter där man fokuserat på strategiskt placerade fastigheter som försörjer Skandinaviens storstadsregioner och är anpassade för såväl dagens som morgondagens varuflöden. Man fokuserar på lagerpunkter som är flexibla, med fastigheter i form av terminaler för omedelbar omlastning, logistiklager för förvaring, distributionslager, olika typer av omnilager samt fastigheter för citylogistik.

Läs även: Bästa investmentbolagen på börsen.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading och kryptovalutor

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!