Bästa utdelningsaktier januari 2022 | Hög eller stabil direktavkastning?

12 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Utdelningsaktier

Utdelningsaktier som investering (guide) – Bästa utdelningsaktierna januari 2022 med stabilast och högst utdelning / direktavkastning

Sidans innehåll

Vill du bygga din egen utdelningsportfölj? I så fall har du kommit till rätt sida. Nedan förklarar vi mer om begrepp som aktieutdelning och direktavkastning, resonerar kring om man bör satsa på utdelningsbolagen med högst eller den mesta stabila direktavkastningen samt listar inspiration till bra svenska och amerikanska utdelningsaktier 2022.

Inspiration – Bra utdelningsaktier januari 2022 till din utdelningsportfölj

Nedan presenterar vi några olika listor med utdelningsaktier som du kan kika närmare på och läsa mer om. Om man inte har stor erfarenhet kan det vara lämpligt att fokusera på större och mer stabila utdelningsaktier med en god historik av bibehållen, eller gärna höjd utdelning från år till år. Om man även kan tänka sig några amerikanska innehav finns betydligt fler bra utdelningsaktier att välja på.

Lista – 20 bästa svenska utdelningsaktierna med stabil utdelningshistorik januari 2022

Vi börjar med det bästa först, och nedan listar vi svenska utdelningsaktier som har uppvisat en mycket god utdelningshistorik, antingen genom att ha höjt sin utdelning under långa perioder, alternativt har lyckats bibehålla en stabil utdelning helt utan eller med endast ett fåtal sänkningar under långa perioder som börsnoterade aktier.

Vi listar också aktuell ordinarie direktavkastning (dvs. vi har exkluderat eventuell extrautdelning) samt i parentes även det historiska 5-årssnittet. Fokus ligger på den ordinarie stamaktien, och inte D-aktier eller preferensaktier.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

 1. Castellum (fastighet) 2,8 % (3,6 %)
 2. Vitec (IT/programvara) 0,3 % (1,0 %)
 3. Wihlborgs (fastighet) 2,6 % (3,2 %)
 4. Hexagon (verkstad/industri) 0,7 % (1,2 %)
 5. JM (bygg) 3,0 % (5,0 %)
 6. Atlas Copco (verkstad/industri) 1,3 % (2,2 %)
 7. Assa Abloy (verkstad/industri) 1,4 % (1,8 %)
 8. Swedish Match (tobak/snus) 2,1 % (2,6 %)
 9. Sweco (teknikkonsult) 1,3 % (2,1 %)
 10. Nibe (industri) 0,3 % (1,0 %)
 11. AstraZeneca (läkemedel) 1,5 % (2,9 %)
 12. FastPartner (fastighet) 1,5 % (2,5 %) Preffen och D-aktien har dock högre.
 13. ABB (verkstad/industri) 2,1 % (3,4 %)
 14. Atrium Ljungberg (fastighet) 2,5 % (2,9 %)
 15. AAK (livsmedel) 1,2 % (1,4 %)
 16. Intrum (finans/krediter) 4,9 % (4,4 %)
 17. Axfood (livsmedel) 2,9 % (4,0 %)
 18. Alfa Laval (verkstad/industri) 1,5 % (1,8 %)
 19. BTS (utbildningskonsult) 0,3 % (1,8 %)
 20. Beijer Ref (teknikinriktad handelskoncern) 0,5 % (1,3 %)

Listan senast uppdaterad: 2022-01-04. Källa/inspiration: Börsdata/Hernhag.

Som du också kan se erbjuder majoriteten av bolagen på listan ovan just nu en lägre direktavkastning än det historiska 5-årssnittet, vilket till stor del har att göra mer att aktiepriset generellt sett har stigit kraftigt för många bolag och det i kombination med att 2020 dessutom påverkade många bolags vinstutveckling i negativ riktning (med lägre utdelningar till följd).

Som du också kan se är direktavkastningen på denna lista generellt sett klart lägre än den andra listan som du finner nedan med bolagen med högst direktavkastning. “Kvalité kostar” som man brukar säga, vilket innebär att aktiemarknaden har tagit fasta på kvalitén i de utdelningsaktier med lång historik av stabil aktieutdelning och handlat upp aktiepriset (vilket alltså indirekt ger en lägre, men oftast mer uthållig, direktavkastning).

Tips – Följ nyhetsflödet för alla utdelningsbolag smidigt i vår app

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Vad är utdelning och hur fungerar aktieutdelning?

Innan vi tar oss vidare i denna guide är det klokt att ta ett steg tillbaka och lära oss mer om utdelningsbolag och direktavkastning. Som aktieägare är du delägare i ett bolag och har rätt till bolagets nuvarande och framtida vinster. En utdelning är en utbetalning i form av kontanter eller andra tillgångar från aktiebolaget till sina aktieägare, alltså ett sätt att överföra värde från bolaget till de aktörer som har stöttat bolaget med kapital (i egenskap av att vara aktieägare). Den vanligaste formen av utdelning är att ett bolag delar ut hela eller delar av tidigare vinster. Ett bolag kan även ge extrautdelning till aktieägarna vilket ibland sker om bolaget exempelvis har sålt av en verksamhet eller en annan tillgång och på så vis fått in mer pengar än de behöver för att fortsätta driva bolaget.

När får man aktieutdelning?

Efter bolagets bokslut sammanställer man och upprättar en så kallad årsredovisning. Baserat på denna ska styrelsen lägga fram ett förslag om hur vinsten ska användas, till exempel till utdelning. Därefter fattar årsstämman ett beslut om förslaget. De flesta utdelningar på Stockholmsbörsen kommer på vårkanten där april/maj utgör högsäsongen.

För att ha rätt till utdelning behöver du som aktieägare vara införd i aktieboken på avstämningsdagen, vilket vanligtvis är andra bankdagen efter årsstämman. Följande dagar är bra att känna till i samband med ett bolags utdelning:

Sink-dag: Detta är sista dagen då du kan köpa aktien och ha rätt till utdelning. Du behöver behålla aktierna på ditt konto över natten till nästkommande dag för att ha rätt till utdelningen.

X-dag: Denna dag handlas aktien utan att ge köparen rätt till utdelning. Du kan däremot sälja aktien på x-dagen men fortfarande ha rätt till utdelningen.

Avstämningsdag: Den dag då du behöver vara registrerad som aktieägare för att ha rätt till utdelning. Den infaller två bankdagar efter sink-dagen för europeiska, amerikanska och kanadensiska aktier.

Det går att sälja en aktie på X-dagen och ändå ha rätt till utdelning eftersom vi i Sverige tillämpar två likviddagar för försäljning av en aktieaffär. Det betyder att pengar och aktie byter ägare två dagar efter försäljningsdagen. Om du är ägare i nedanstående exempel och säljer på tisdagen står du alltså som ägare fram till torsdagen. Därmed står du som ägare på avstämningsdagen och har rätt till utdelning. Om du vill få utdelningen, se då till att vara registrerad ägare på avstämningsdagen.

Utdelningsdag: Den dag då utdelningen bokas in på kontot.

Var är direktavkastning?

Förhållandet mellan storleken på utdelningen och bolagets aktuella aktiekurs anger vilken så kallad direktavkastning en aktie för närvarande ger. Det visar alltså hur stor procentuell del av din investering du får tillbaka i form av utdelning varje år.

Utdelning / aktiekurs = direktavkastning

Direktavkastning anges i procent och kan till viss del liknas vid den sparränta du får på ett bankkonto. Till skillnad från ett sparkonto är inte pengarna som du investerar i aktier lika trygga. Det beror på att aktiekursen svänger upp och ner från dag till dag. Beräkningen av direktavkastning sker genom att aktiens utdelning delas med aktiekursen.

Här läser du mer om begreppet direktavkastning.

Satsa på utdelningsaktier med stabil eller högst direktavkastning?

Nu när du har bekantat dig med begrepp som aktieutdelning och direktavkastning återstår den svåra frågan; ska man satsa på de utdelningsaktier som just nu har högst direktavkastning eller de bolag som över tid har uppvisat den mesta stabila direktavkastningen?

För att kunna besvara frågan tar vi ett steg tillbaka och funderar lite ytterligare på innebörden av begreppet direktavkastning, som utgörs av aktuell/förväntad aktieutdelning delat med aktiekursen. Hög direktavkastning är oftare en effekt av fallande aktiepris än av stigande utdelning. Om utdelningen med andra ord är konstant men priset på aktien går ner kommer direktavkastningen således att öka.

Nästa fråga att då ställa sig är; varför har priset på aktien gått ner och hur kommer dessa händelser att påverka bolagets möjligheter att skapa vinster? Om prisnedgången bara är en effekt av en generellt orolig marknad och inte rör bolaget specifikt kanske det är av mindre intresse, men om aktiekursen har gått ner på grund av dåliga nyheter som på sikt kan påverka bolagets förmåga att generera vinster (och alltså indirekt möjliga framtida utdelningar till sina aktieägare) kan det vara värt att fundera en extra gång.

Orsaken till den höga direktavkastningen är med andra ord av stor vikt. Många gånger är höga direktavkastningar mer en effekt av ett fallande aktiepris än av höjda utdelningar. Om aktiepriset faller för att bolaget har problem finns risken att kommande aktieutdelningar istället kommer att sänkas eller helt dras in, vilket alltså innebär en lägre framtida direktavkastning. Vårt tips är alltså att vara generellt vaksamt och extra ifrågasättande för de bolag som har en utstickande hög direktavkastning och kanske snarare rikta fokus mot de bolag som ligger lite lägre, men som uppvisar en stabil historik (och extra pluspoäng till de bolag som hanterat ekonomiskt tuffare perioder på ett bra vis).

Slutsats; det är vanligtvis mer lönsamt i längden att äga aktier där utdelningen är stabil och gärna höjs regelbundet än att jaga de utdelningsaktier som har den allra högsta direktavkastningen just nu!

Begrepp att känna till – “Utdelningsaristokrat” och “utdelningskung”

Några termer som man ofta stöter på i dessa sammanhang är “utdelningsaristokrat” och “utdelningskung” (på engelska Dividend Aristocrat eller Dividend Champion och Dividend King), vilket är utdelningsaktier som haft höjd aktieutdelning i minst 25 respektive 50 år i rad (Aristocrat om bolaget även ingår i S&P500-indexet, annars Champion). I USA är det populärt att spara i denna typ av aktier, inte minst som del av pensionssparandet, och fenomenet blir också allt vanligare i Sverige.

Det finns väldigt få utdelningsaktier i Sverige som matchar den extremt långa och stabila utdelningshistoriken som vi kan hitta i flera bolag på andra sidan Atlanten. Däremot finns det en hel del svenska aktier som är på god väg. Nedan listar vi såväl svenska som amerikanska utdelningsbolag, vilka kan utgöra en bra grund om du ska bygga din egen utdelningsportfölj med stabila utdelningsaktier.

Handla utdelningsaktier hos Avanza eller Nordnet?

Samtliga av de nedan listade utdelningsaktierna går att handla hos både Avanza och Nordnet. Bortsett från att courtaget möjligtvis kan skilja sig något åt mellan de båda populära nätmäklarna (och beroende på vilken courtageklass du väljer) tycker vi att tjänsterna i övrigt är likvärdiga och kan varmt tipsa båda två.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Tips: Om du inte själv vill välja utdelningsaktier att köpa kan du istället investera i ETF-fonden XACT Norden Högutdelare som placerar i en korg av nordiska bolag med sund direktavkastning. Här läser du mer om vad en ETF-fond är.

Köp XACT Norden Högutdelare via Avanza

Lista – 20 utdelningsaktier Sverige januari 2022 med högst direktavkastning


Nedan listar vi de aktier som har den högsta direktavkastningen just nu. Vi har begränsat oss till listorna Large, Mid och Small Cap samt i parentes även angivit det historiska 5-årssnittet för ge en tillhörande bild av hur direktavkastningens stabilitet har sett ut under åren.

Vi har valt att utgå från ordinarie utdelning/direkavkastning (dvs. exkluderat eventuell extra utdelning) samt endast utgått från stamaktien och inte D- eller preferensaktier som oftast har högre direktavkastning.

Läs även: Preferensaktier som investering (guide) – Börsens bästa preffar.

 1. Concejo 20,9 % (11,2 %)
 2. Betsson 7,0 % (5,6 %)
 3. Resurs Holding 6,9 % (4,9 %)
 4. Nordea Bank 6,6 % (6,4 %)
 5. SEB 6,4 % (5,7 %)
 6. Empir Group 5,7 % (3,9 %)
 7. Telia Company 5,6 % (5,5 %)
 8. MultiQ 5,3 % (1,8%)
 9. Nordic Paper 5,0 % (n/a)
 10. Intrum 4,9 %  (4,4 %)
 11. TietoEVRY 4,8 % (4,4 %)
 12. NAXS 4,7 % (5,5 %)
 13. Tele2 4,6 % (4,4 %)
 14. Lundin Energy 4,6 % (4,3 %)
 15. Clas Ohlson 4,6 % (4,8 %)
 16. LeoVegas 4,5 % (3,3 %)
 17. Havsfrun Investment 4,4 % (7,4 %)
 18. Softronic 4,2 % (4,5 %)
 19. Handelsbanken 4,2 % (3,6 %)
 20. Bonava 4,0 % (3,4 %)

Listan senast uppdaterad: 2022-01-04. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Läs även: Bästa investmentbolagen på börsen.

Tips – Automatisera ditt aktiesparande med smidiga tjänster

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att hålla dig uppdaterad på aktiemarknaden och istället vill automatisera ditt sparande vill tipsa om tjänsten Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att spara i aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som skräddarsys efter dig och dina preferenser. Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

4,5/5 i betyg hos Google
Automatisera ditt sparande i aktier
Skräddarsy baserat på din ekonomi
Låg avgift på 0,35-0,39%
Enkelt att komma igång

Tips: Om du vill automatisera ditt sparande men är mer intresserad av fonder rekommenderar vi istället att du besöker vår stora guide om Fondrobotar.

Lista – 15 populära bra amerikanska utdelningsaktier januari 2022

Här listar vi ett antal bra populära amerikanska utdelningsaktier (Aristocrats, Champions eller Kings) som kan ses som inspiration till fortsatt fördjupning för dig som även vill addera några utländska aktier till din utdelningsportfölj. Det kan också vara värt att understryka att amerikanska bolag också ger utdelning 4 gånger per året, vilket många gånger kan vara uppskattat.

 1. AT&T Inc.
  AT&T är ett amerikanskt telekombolag. Bolaget tillhandahåller diverse produkter och tjänster som berör trådlös datakommunikation, molnbaserade lösningar, IP-baserad och satellit-tv, säkerhetstjänster, utrustning samt övriga nätverkstjänster. Verksamheten styrs via etablerade dotterbolag på global nivå. Bolaget har sitt huvudkontor i Dallas, USA.
 2. Chevron Corp.
  Chevron Corporation är ett amerikanskt energibolag. Bolaget är idag huvudsakligen inriktade mot Offshore samt Onshore verksamhet, där störst fokus återfinns inom prospektering och vidare raffinering av råolja och övriga naturresurser. Störst verksamhet återfinns inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades 1879 som Pacific Coast Oil Company, och har huvudkontor i San Ramon, Kalifornien.
 3. Abbvie Inc.
  Abbvie är ett globalt läkemedelsbolag inriktade mot behandling av svårbehandlade sjukdomar. Bolaget fokuserar på innovationsstrategi med visionen att upptäcka och behandla sjukdomarna mer effektivare, samt att med tiden ta fram och utveckla resistenta läkemedel. Fokusområden ligger främst inom behandling av inflammatoriska led-, hud- och tarmsjukdomar. Abbvie ingick tidigare i Abbott Laboratories men blev en spin-off under 2013. Bolagets huvudkontor ligger i Chicago.
 4. Coca-Cola Co.
  Coca-Cola Company är ett multinationellt dryckesbolag. Bolaget är idag producent och återförsäljare av läsk, vatten, juice te och kaffe. De mest populära varumärken inkluderar Coca-Cola, Minute Maid, Powerade och Dasani, som idag återfinns inom samtliga globala regioner. Bolaget grundades ursprungligen 1886 och har sitt huvudkontor i Atlanta, Georgia.
 5. PepsiCo Inc.
  PepsiCo är en global producent av drycker och snacks. Utbudet består av läsk, mineralvatten, juicer och chips. Produkterna vidaresäljs under varierade varumärken, där produktportföljen förutom Pepsi Cola även innefattar Frito-Lay, Gatorade och Tropicana. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades ursprungligen 1898 och har sitt huvudkontor i New York.
 6. Realty Income Corp.
  Realty Income är ett amerikanskt fastighetsinvesteringsförtroende (REIT). Bolaget fokuserar på att äga, förvalta och underhålla en portfölj av fastigheter som består av större fastighetsbestånd. Bolaget äger fastigheter runtom i hela Nordamerika och utöver huvudverksamheten erbjuds diverse finansiella tjänster. Realty Income grundades under 1969 och har sitt huvudkontor i San Diego.
 7. 3M Co.
  3M är ett amerikanskt globalt konglomerat verksamma inom ett flertal olika marknader. Företagets produktportfölj är bred och inkluderar exempelvis tillbehör till hälsovården som stetoskop och elektroder. För industrin produceras tejp, slipband och tryckluftsdrivna pistoler, och för privatkunder finns produkter som block, saxar och skyddsglasögon. Huvudkontoret är beläget i St. Paul, USA.
 8. Johnson & Johnson
  Johnson & Johnson är ett globalt holdingbolag. Inom koncernen bedrivs forskning, utveckling och tillverkning av läkemedel och hälsovårdsprodukter. Idag består utbudet av ett flertal konsumentprodukter som består av hud- och hårvård, samt produkter för vård och omsorg. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika, Asien och Europa. Bolaget grundades ursprungligen 1886 och har sitt huvudkontor i New Brunswick, New Jersey.
 9. Procter & Gamble Co.
  Procter & Gamble, mer kända som P & G, är en multinationell dagligvarukoncern. Bolaget erbjuder alltifrån tvättmedel, tandkräm, barnartiklar, toapapper, samt hud- och hårvårdsprodukter. Produkterna säljs under varierade varumärken via fysiska butiker och återförsäljare och inkluderar de mer kända som Pampers, Ariel, Always och Bounty. P & G grundades ursprungligen 1837 och har sitt huvudkontor i Cincinnati, Ohio.
 10. Clorox Co.
  The Clorox Company är ett globalt tillverkningsbolag. Bolaget är idag inriktade mot tillverkning och distribution av diverse livsmedel och medicinska produkter. Exempel inom produktportföljen innefattar blekmedel, städningsartiklar, inredning samt köksprodukter. Produkterna säljs via återförsäljare, distributörer samt via bolagets E-handelsplattform. Bolaget grundades 1913 och har huvudkontor i Oakland, Kalifornien.
 11. McDonald´s Corp.
  McDonalds är en global livsmedelskoncern. Bolaget är huvudsakligen verksamma inom snabbmat och innehar ett brett utbud av hamburgare och tillbehör, glass, shakes och frukostprodukter. Verksamheten drivs via franchise på global nivå, där försäljning sker via egna fysiska butiker runtom världen. Inom koncernen återfinns även barnsjukhuset Ronald McDonald. McDonalds grundades ursprungligen 1955 och har sitt huvudkontor i Illinois, USA.
 12. Colgate-Palmolive Co.
  Colgate-Palmolive är ett konsumentbolag. Bolaget tillverkar och distribuerar ett brett utbud av konsumentprodukter, där de mest kända inkluderar tandkräm, shampoo, tvättmedel, samt övriga rengöringsprodukter. Verksamhet innehas på global nivå inom samtliga stora regioner och de mest kända varumärkena inkluderar Colgate, Palmolive och Softsoap. Bolaget grundades 1806 och har sitt huvudkontor i New York, New York.
 13. Emerson Electric
  Emerson Electric Company är ett globalt teknikbolag. Bolaget innehar störst kompetens inom utveckling av elektroniska - samt automatiska system. Produktutbudet är brett och inkluderar kontroll- och mätningssystem, avfallshantering, samt övriga digitala lösningar och används idag bland industriella och kommersiella aktörer. Bolaget grundades ursprungligen 1890 och har sitt huvudkontor i Ferguson, Missouri.
 14. Walmart Inc.
  Walmart är en amerikansk detaljhandelskedja. Bolaget erbjuder ett brett utbud av livsmedel och detaljhandelsprodukter via egna fysiska butiker, samt via E-handeln. Exempel inkluderar råvaror, heminredning, tillbehör, samt kläder och accessoarer, där en stor del av produkterna även säljs under egna varierade varumärken. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom Nordamerika. Bolaget grundades 1962 och har huvudkontor i Bentonville, Arkansas.
 15. Caterpillar Inc.
  Caterpillar är en fordonstillverkare. Bolaget är idag inriktade mot att tillverka bygg- och gruvutrustning, diesel- och naturgasmotorer, turbiner och övriga maskiner för den industriella sektorn. Produkterna säljs främst genom varumärkena Caterpillar och CAT. Utöver erbjuds även finansiella lösningar, samt försäkring. Bolaget grundades 1925 och har sitt huvudkontor i Deerfield, Illinois.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

Listan senast uppdaterad: 2022-01-04. Källa/inspiration: Dividend.com/Avanza.

Läs även: Största bolagen i Sverige – Hela topp 30-listan.

Om du föredrar att handla med vanliga fonder kan du spara in onödiga avgifter genom att använda SAVR! SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

4,0/5 i betyg hos Google
Fondspara billigare – undvik onödiga avgifter
30-50% lägre avgifter
Ny plattform med över 1 300 fonder
Enkelt att komma igång

Exempel – Investor utdelning och direktavkastning

I syfte att lära sig mer om utdelning tar vi ett exempel i form av det populära investmentbolaget Investor. Inledningsvis kan det vara bra att ta reda på vad bolaget har för utdelningspolicy, alltså hur stor andel av sina löpande vinster som de har för avsikt att dela ut till dig som aktieägare. Denna information finnas vanligtvis på bolagets hemsida;

“Investors utdelningspolicy innebär att en hög andel av mottagna utdelningar från Noterade Bolag vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknadens. Målet är att generera en stadigt stigande utdelning.”

Här kan vi också få reda på Investors aktieutdelning för 2020/2021;

“Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna om 14,00 (9,00) kronor per aktie för räkenskapsåret 2020. Utdelningen föreslås betalas ut i två utbetalningar, 10,00 kronor med avstämningsdag den 7 maj 2021 och 4,00 kronor (eller 1,00 kronor per aktie efter genomförande av den aktiesplit 4:1 som styrelsen föreslagit inför årsstämman) med avstämningsdag den 8 november 2021.”

Om du själv vill räkna ut direktavkastningen för aktien Investor (B) tar du reda på aktiekursen som i skrivande stund är 730 kr (2021-05-10). Som vi har lärt oss ovan dividerar man utdelningen per aktie med aktiekursen och får då aktuell direktavkastning (14 / 730 = ca 1,9 %).

Ett annat sätt är att använda sig av en analystjänst som exempelvis Börsdata och där söka fram aktien Investor (B), samt kika direkt på nyckeltalet Direktavkastning.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading och kryptovalutor

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!