Bästa kreditkortet juli 2024 | Jämför kreditkort - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

16 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Bästa

Bästa kreditkortet juli 2024 (guide) – Jämför och hitta bästa kreditkortet just nu

Sidans innehåll

Att hitta det bästa kreditkortet kan verka vara en komplicerad uppgift. Men det är ett viktigt beslut du har att fatta då det kan få långtgående konsekvenser för din ekonomi. Om du gör ett bra val kan ditt kreditkort erbjuda ekonomiska fördelar såsom räntefri kredit, cashback och bonuspoäng.

 • Att välja rätt kreditkort är avgörande för din ekonomiska hälsa; rätt kort kan erbjuda fördelar såsom räntefri kredit, cashback och bonuspoäng beroende på dina konsumtionsvanor.
 • För att hitta det bästa kreditkortet 2024 bör du jämföra olika kort baserat på dina personliga behov och använda jämförelseverktyg som hjälper till att analysera de olika alternativen.
 • Guiden tillhandahåller även en djupare insikt i varför det är viktigt att välja rätt kort, vad du bör tänka på när du jämför kreditkort, samt en översikt över aktuella topkort och tips på hur du maximerar nyttan med ditt kort.

Men det finns så många olika kort att välja mellan, så hur vet man vilket som är det bästa kreditkortet 2024? Svaret på denna fråga kan du få genom att analysera dina egna konsumtionsvanor och behov. Dessutom bör du jämföra de olika korten mot varandra. Använd gärna vårt verktyg nedan för att göra en sådan jämförelse.Ta hjälp av Compricers tabell ovan för att jämföra avgifter, räntor, kreditgränser, uttagsavgifter, valutapåslag plus mycket mer. Hitta ett kort redan idag som passar för just dig och det behov du har.

Genom att fortsätta läsa din guide kommer du också att få information om:

 • Varför det är viktigt att välja rätt kort.
 • Vilka faktorer du bör titta på när du jämför kreditkort.
 • En översikt av de bästa kreditkorten just nu.
 • Exempel på hur du kan resonera vid en jämförelse.
 • Hur ansökningsprocessen går till.
 • Hur du maximerar nyttan med ditt kort.
 • Ekonomiska överväganden som du bör göra.

Dessutom får du även svar på några av de vanligaste frågorna om dessa kort. Så fortsätt att läsa guiden för att lära dig mer.

Därför är det viktigt att hitta det bästa kreditkortet för dig

I en värld där digitala betalningar snabbt har blivit normen är det viktigare än någonsin att hitta det bästa kreditkortet för dig. Ett sådant plastkort är inte längre bara ett betalningsmedel för att genomföra betalningar utan snarare ett verktyg som är viktigt för din ekonomiska planering.

Om du använder kortet på ett klokt sätt kan det erbjuda dig stora ekonomiska fördelar och bekvämligheter. Men om du väljer fel kort kan du istället hamna i en situation där de ekonomiska nackdelarna väger tyngre än de potentiella fördelarna. Uppsidan kan då tyngas ner av sådant som höga avgifter och räntekostnader. Därför är det viktigt att identifiera vilket som är det bästa kreditkortet för just dig.

Nedan förklarar vi vad du bör tänka på när du gör ditt val:

Ekonomiska fördelar

Ett kreditkort som matchar dina konsumtionsvanor och din livsstil kan erbjuda flera ekonomiska fördelar. Till exempel kan du få cashback på dina köp, poäng som kan lösas in mot flygresor eller hotellvistelser alternativt rabatter hos utvalda samarbetspartners. För dig som reser ofta kan kreditkortet också ge dig en reseförsäkring samt tillgång till flygplatslounger. För att maximera värdet av ditt kreditkort är det viktigt att förstå dessa fördelar och välja det kort som är mest relevant för dig.

Säkerhet och skydd

Kreditkort är ofta tryggare att använda än andra betalningsmetoder. Detta beror på att dessa kort ofta är ihopkopplade med tjänster som bedrägeriskydd samt ansvarsfrihet för obehöriga transaktioner. När du använder ditt kort får du därmed ett extra lager av skydd mot denna typ av händelser. Dessutom kan du ofta få aviseringar i realtid och ha möjlighet att spärra kortet direkt via en app. På så vis kan du snabbt agera om du misstänker otillåten användning av ditt kreditkort.

Nödvändigt i vissa situationer

I vissa fall är det inte bara lägligt utan rentav nödvändigt att använda ett kreditkort. Till exempel kräver många hotell och biluthyrningsföretag att ett sådant kort används i samband med incheckning eller uthyrning. Även vissa internationella köp som görs på nätet kan endast genomföras med ett kreditkort.

Förbättrad likviditet

En annan fördel med att använda kreditkort är att det lilla plastkortet faktiskt förbättrar din likviditet. Det ger dig nämligen möjlighet att hantera oförutsedda utgifter utan att du behöver använda pengar från ditt bankkonto. Om du planerar användningen av kortet väl kan du dessutom få en räntefri period som ger dig ett andrum innan skulden behöver betalas.

Med detta sagt är det något av en balansakt att försöka välja rätt kreditkort. När du står inför detta val bör du därför väga de ekonomiska fördelarna mot de potentiella kostnaderna. Detta samtidigt som du även ser till dina personliga och ekonomiska förutsättningar och omständigheter.

Viktiga faktorer att titta på när du jämför kreditkort

När du försöker identifiera det bästa kreditkortet 2024 finns det flera olika faktorer som du behöver ta hänsyn till. Dessa hjälper dig att jämföra de olika kreditkorten. Dessutom bidrar de även till en förståelse för hur väl respektive kort matchar ditt behov. Nedan belyser vi ett antal faktorer som är viktiga att överväga i denna process.

Bonusprogram och förmåner

En av de mest attraktiva egenskaperna hos de flesta kreditkort är deras bonusprogram. Detta oavsett om det handlar om att du får en viss poäng per spenderad krona, cashback på alla köp eller andra typer av förmåner. Det är viktigt att välja ett kort vars belöningssystem motsvarar dina konsumtionsvaror. Om du exempelvis ofta handlar matvaror eller tankar bilen kan ett kort som ger en högre bonus på dessa kategorier vara mer förmånligt för dig.

Räntefria dagar

Antalet räntefria dagar är en faktor som kan variera mycket mellan olika kreditkort. Den räntefria perioden är den tid då du inte behöver betala ränta på dina köp om du sedan betalar tillbaka hela beloppet. Ett kort som har en generös tidsgräns kan ge dig en stor ekonomisk flexibilitet, särskilt om du planerar att göra många eller stora inköp med kortet.

Årsavgift

Många kreditkort har en årsavgift medan vissa saknar en sådan. Årsavgiften kan med andra ord variera från 0 kr till flera tusen kronor per år. Den sätts ofta utifrån kortets unika egenskaper och förmåner. Därför är det viktigt att göra en bedömning av huruvida de fördelar och förmåner som kortet erbjuder står i paritet med årsavgiften.

Vissa kort kan vara kostnadsfria det första året men därefter ha en årsavgift. Om så är fallet är det viktigt att du har den långsiktiga kostnaden i åtanke när du jämför kreditkort mot varandra.

Försäkringar och säkerhet

De allra flesta kreditkort har grundläggande säkerhetsfunktioner som ett chip och en PIN-kod. Utöver detta erbjuder många kort även tilläggsförsäkringar såsom reseförsäkring och skydd om en vara skadas eller försvinner. Dessa försäkringar kan ge dig ett värdefullt skydd och är därmed en faktor som bör vägas in i ditt beslut.

Kundtjänst och support

Det kan vara viktigt att kreditkortsföretaget har en god kundtjänst där supporten har en hög tillgänglighet. Detta gäller särskilt i situationer där du stöter på problem eller vill kunna ställa frågor om din kredit. Därför bör du välja ett kreditkort från en utgivare som har ett gott rykte av att tillhandahålla utmärkt kundservice. På så vis kan du räkna med att få en mer problemfri upplevelse med ditt kort.

Acceptans för kortet

Sist men inte minst är det viktigt att se till hur bred acceptans det finns för kortet ifråga. Hur vanligt är det att kreditkortet accepteras av företag nationellt och internationellt? Vissa kort, som Visa och Mastercard, accepteras i stort sett överallt. Andra, som exempelvis American Express, kan acceptansen vara lite mer begränsad för.

Tekniska funktioner

I vår alltmer digitaliserade värld är det viktigt att ditt kreditkort har de tekniska funktioner som du förväntar dig att kunna använda. Till exempel kan många kort användas tillsammans med system för mobila betalningar såsom Apple Pay och Google Pay. Dessa integrationer gör det enklare att betala med kortet. Dessutom ökar de också säkerheten då behovet av att lämna över ditt kort till personalen i en butik elimineras.

Överväg noggrant dessa olika faktorer när du sållar agnarna från vetet och försöker välja ett kreditkort. På så sätt kan du säkerställa att du väljer ett kort som passar dina konsumtionsvanor och din livsstil. Detta är ofta viktigare än att kortet enbart erbjuder stora ekonomiska fördelar.

Några av de bästa kreditkorten 2024 i olika kategorier

För att hjälpa dig att identifiera och välja det bästa kreditkortet 2024 har vi gjort en sammanställning över några av de mest populära kreditkorten på marknaden just nu. Genom att ta del av den nedan kan du få en översikt av olika kort och deras respektive förmåner.

re:member flex

Förmåner:

 • Bonuspoäng på alla köp, vilka kan lösas in mot varor eller tjänster.
 • Flexibel återbetalning med möjlighet till räntefri period.
 • Ingen årsavgift det första året, vilket gör kortet attraktivt för nya användare.
 • Rabatt i över 300 butiker.

Passar för: Den som föredrar flexibla återbetalningar och värdesätter ett brett bonusprogram.

Bank Norwegian

Förmåner:

 • Cashback på alla köp, särskilt på flygresor och andra reserelaterade utgifter.
 • Ingen årsavgift och kostnadsfria uttag utomlands, vilket gör kortet attraktivt för regelbundna resenärer.
 • Kompletterande reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Passar bäst för: Den som reser ofta och vill maximera belöningarna på sina resekostnader.

Coop Mastercard

Förmåner:

 • Bonuspoäng på alla köp i Coop-butiker samt på andra ställen.
 • Möjlighet till räntefri delbetalning på större köp.
 • Ingen årsavgift, vilket gör kortet förmånligt för Coop-medlemmar.

Passar bäst för: Den trogna Coop-kunden som vill få bonus på dina dagliga inköp.

American Express Platinum

Förmåner:

 • Betydande fördelar för resenärer inklusive tillgång till flygplatslounger, concierge service och omfattande reseförsäkring.
 • Bonuspoäng på alla köp, vilka kan användas för resor, upplevelser m.m.
 • Högre årsavgift men vägs upp av förmånliga förmåner för den frekventa lyxresenären.

Passar bäst för: Den som söker högklassiga förmåner och är villig att betala för extra lyx och bekvämlighet på resan.

Swedbank Mastercard

Förmåner:

 • Konkurrenskraftig årsavgift som inkluderar omfattande reseförsäkring, köpskydd och allriskförsäkring.
 • Räntefria dagar och möjlighet till flexibel återbetalning.
 • Väl integrerat med Swedbanks digitala banktjänster för smidig hantering.

Passar bäst för: Swedbank-kunder som vill ha ett pålitligt kort med bra grundläggande förmåner.

MoreGolf Mastercard

Förmåner:

 • Bonuspoäng på alla köp, med extra poäng på golfrelaterade utgifter.
 • Ingen årsavgift det första året och låg årsavgift därefter.
 • Tillgång till specialerbjudanden och rabatter inom golfvärlden.

Passar bäst för: Golfentusiaster som vill kombinera sin passion med möjligheten att tjäna poäng och få rabatter.

Utöver ovan nämnda kort finns det även fler kreditkort som kan vara väl värda att överväga. Klicka dig gärna vidare till Compricer för att jämföra kreditkort från olika kreditkortsföretag.

Tips för att välja det bästa kreditkortet 2024

För att välja det bästa kreditkortet 2024 bör du börja med att jämföra kort som erbjuder lukrativa förmåner. Det kan till exempel röra sig om bonus på alla köp, räntefri delbetalning eller lounge access. Titta specifikt på kort med låg eller ingen årsavgift första året, som Resurs Gold och Marginalen Gold. Dessa båda kort erbjuder dig olika förmåner och är två populära val. För dig som reser ofta kan kort som Norwegian kreditkort vara ett attraktivt val. Detta kort har gratis e-faktura och föredras av många frekventa flygresenärer.

Glöm inte heller bort att beakta den effektiva räntan och årsavgiften. På så vis kan du säkerställa att kortet passar din ekonomiska situation. Att välja rätt kreditkort handlar mycket om att hitta ett som matchar dina vanor och ger dig mesta möjliga värde i form av återbäring och förmåner.

När du jämför olika kreditkort är det därför viktigt att se till vilka förmåner och egenskaper som är mest relevanta utifrån ditt personliga behov. Tänk också på att ta hänsyn till eventuella årsavgifter, den räntefria perioden och bonusprogrammen. Genom att göra detta kan du försäkra dig om att välja det kreditkort som ger dig mest valuta för pengarna.

Kreditkort som passar olika personer

Vi vet att det kan kännas svårt att hitta det kreditkort som bäst passar just dina behov. Marknaden för kreditkort i Sverige är trots allt bred och det finns många kort för olika typer av konsumenter. För att hitta rätt i denna djungel bör du börja med att fundera över vilka egenskaper hos ett kreditkort som är mest relevanta för dig. Därför bör du se till din egen livsstil och dina ekonomiska mål.

Är du till exempel en frekvent resenär? Då kan ett kreditkort med bonus i form av ett visst antal poäng per krona som spenderas vara särskilt attraktiv. Det kan även vara en fördel om kortet har en bra reseförsäkring. Sådana kort kan även ha andra specifika fördelar som gör dem till bäst i test för just resenärer.

Är du istället mer intresserad av den rent ekonomiska aspekten av kreditkortet? Då är det viktigt att titta på faktorer som bland annat effektiv ränta och eventuella avgifter. Kanske kan du till och med hitta ett kort som inte kostar någonting alls, det vill säga 0 kr i årsavgift. Vissa kort är också gratis första året, vilket kan vara en fördel om du vill prova på kortet utan att behöva betala för det. Du kan också vilja se till kreditgränsen, som ofta varierar mellan 100 000 kr och 150 000 kr. Längden på den räntefria perioden är också intressant – vissa kort erbjuder upp till 55 dagar räntefritt.

Det finns även kreditkort som passar olika personer utifrån deras unika konsumtionsvanor och ekonomiska förhållanden. För den budgetmedvetna kan ett bra kreditkort vara ett som har låg eller ingen årsavgift. Men om du spenderar mycket pengar inom vissa specifika kategorier kanske du föredrar ett kort som ger fler poäng per krona inom dessa områden. Nyckeln till att hitta det kort som bäst motsvarar ditt behov är att förstå och jämföra dessa olika aspekter.

Läs mer om de olika kreditkorten som finns tillgängliga för att göra ditt val enklare. Tänk också på att du behöver matcha kortets fördelar med dina personliga och ekonomiska förutsättningar för att hitta rätt. Genom att noggrant analysera ditt behov och jämföra de olika alternativen kan du hitta det bästa kreditkortet för dig.

Exempel på hur du kan tänka när du jämför kreditkort

För att exemplifiera hur du kan resonera när du jämför kreditkort har vi tagit fram ett antal olika personas:

 • Exempel 1: Resenären Eva. Eva reser ofta både i arbetet och privat. Hon letar efter ett kreditkort med förmåner såsom gratis tillgång till flygplatslounger, reseförsäkring samt bonuspoäng på flygresor och hotellvistelser. Eva bör jämföra kort som ger höga bonuspoäng för reserelaterade köp. Hon kan även vilja ställa de olika kortens årsavgifter mot de förmåner hon erbjuds.
 • Exempel 2: Studenten Oskar. Oskar är en student med begränsad inkomst. Han behöver ett kreditkort för oförutsedda utgifter och småköp. Viktigt för honom är att årsavgiften är låg (eller helst 0 kr) samt att räntan är rimlig. Oskar bör leta efter kort som erbjuder honom en enkelhet till en låg kostnad och inte ställer krav på en hög inkomst.
 • Exempel 3: Familjeförsörjaren Maria. Maria är en tvåbarnsmor som använder kreditkortet för att betala familjens månatliga utgifter. Hon letar efter ett kort som ger cashback eller bonuspoäng på matvaror och bensin. Maria bör jämföra kreditkort utifrån procentuell cashback. Dessutom kan hon vilja kika på om det finns en gräns för hur mycket cashback hon kan tjäna varje månad.

Fundera över vilket scenario ovan som bäst överensstämmer med din situation. Genom att göra detta kan du identifiera hur du själv bör resonerar i ditt sökande efter det bästa kreditkortet för dig.

Så går ansökningsprocessen till

Att ansöka om ett kreditkort innebär ett viktigt steg mot ökad finansiell flexibilitet. Processen kan dock vara överväldigande, särskilt om du aldrig tidigare har ansökt om ett sådant här kort. Men det finns vissa saker du kan tänka på för att se till att ansökningsprocessen fortlöper smidigt:

1. Gör dig redo att ansöka

Innan du ansöker bör du vara medveten om hur hög din kreditvärdighet är. En högre sådan ökar möjligheterna att din ansökan beviljas. Dessutom kan du då få tillgång till kort med mer förmånliga villkor. Om du behöver stärka din kreditvärdighet kan det vara värt att kanske vänta med att ansöka tills du har vidtagit nödvändiga åtgärder.

När du jämför olika kort bör du inte heller välja det första bästa kortet du hittar. Jämför istället olika alternativ och identifiera det bästa kreditkortet utifrån dina behov. Basera ditt val på en jämförelse av de olika kortens förmåner, avgifter, räntor och andra villkor som är viktiga för dig.

Läs också det finstilta för det kreditkort som du överväger att ansöka om. Sätt dig in i allt från årsavgiften till räntan, den räntefria perioden och eventuella kostnader för betalningar med kortet.

2. Ansök om kortet

Du kommer troligtvis att behöva tillhandahålla personlig information i samband med din ansökan. Det kan till exempel handla om ditt personnummer, din årsinkomst och information om din anställning. Ha denna information tillgänglig innan du påbörjar din ansökan.

Generellt sett kan du ansöka via nätet. Men var noga med att granska din ansökan innan du skickar iväg den. Dubbelkolla att all information som du har angivit stämmer. Eventuella felaktigheter kan försena processen eller leda till ett avslag på din ansökan.

3. Din ansökan behandlas

Efter att du har skickat in din ansökan kan det ta några dagar eller veckor innan du får ett svar. Under denna tid bör du försöka undvika att göra ytterligare ansökningar om krediter eller lån. Sådana kan nämligen påverka din kreditvärdighet negativt.

Om din ansökan godkänns kommer du snart att få ditt kreditkort med posten. Se till att aktivera kortet och registrera det för onlinetjänster. Se också till att använda kortet ansvarsfullt. Betala dina räkningar i tid, håll dig inom din kreditgräns och undvik att hamna i en skuldfälla.

Om din ansökan istället avslås bör du försöka ta reda på varför. Ofta kan du få en anledning till avslaget om du kontaktar kreditkortsföretaget. Genom att göra detta kan du sedan åtgärda eventuella problem och förbättra dina chanser vid framtida ansökningar.

Så maximerar du nyttan med ditt kreditkort

När du har identifierat vilket som är det bästa kreditkortet utifrån dina behov bör du sätta dig in i hur du kan maximera nyttan med kortet. Ett sådant här kort är nämligen inte bara ett betalningsmedel utan även ett ekonomiskt verktyg. När det används på rätt sätt kan det ge dig stora ekonomiska fördelar och diverse bekvämligheter.

Så här kan du göra för att maximera nyttan med ditt kort:

Samla bonus och utnyttja belöningarna

Försök att styra dina utgifter så att du får högsta möjliga cashback eller så många poäng som möjligt. Om ditt kreditkort ger extra poäng för matinköp bör du överväga att använda det för alla köp som du gör i livsmedelsbutiker.

Många kreditkort har även tillfälliga kampanjer där du kan samla extra poäng eller erhålla cashback. Håll ögonen öppna för dessa erbjudanden och planera dina större köp därefter.

Använd förmånerna och försäkringarna

Om ditt kreditkort inkluderar en reseförsäkring bör du utnyttja denna. Men först bör du sätta dig in i vad den täcker och hur du använder den vid behov.

Många kreditkort erbjuder även ett köpskydd som ger dig ersättning om en vara stjäls eller skadas kort efter köptillfället. Läs på om hur dessa förmåner fungerar och hur du kan utnyttja dem.

Hantera de räntefria dagarna

Om du vet att du har en större utgift som kommer framöver bör du försöka tajma köpet så att du maximerar antalet räntefria dagar. Genom att göra detta får du mer tid på dig att betala tillbaka utan att ränta tillkommer.

Dessutom bör du se till att betala tillbaka hela det utnyttjade beloppet varje månad. Om du sköter återbetalningen inom den räntefria perioden slipper du påföras räntekostnader för de köp du har gjort.

Undvik onödiga avgifter

Förstå villkoren och var medveten om vilka eventuella avgifter du debiteras för sena betalningar. Detsamma gäller även för valutapåslag vid utlandsköp och andra potentiella kostnader. Genom att sätta dig in i villkoren för ditt kreditkort kan du undvika att debiteras dessa utgifter.

Det kan också vara en bra idé att automatisera betalningen. Åtminstone minimibeloppet bör betalas varje månad på detta sätt så att du undviker dröjsmålsavgifter.

Använd kortet på ett säkert sätt

Använd din banks app eller någon annan onlinetjänst för att regelbundet kontrollera aktiviteten på kontot för ditt kreditkort. På så sätt kan du snabbt upptäcka och rapportera eventuella obehöriga transaktioner.

Var också försiktig med var och hur du lagrar din kreditkortsinformation, framför allt på nätet. Använd endast säkra betalningsplattformar och undvik att spara ditt kortnummer på webbplatser.

Om du följer dessa riktlinjer kan du undvika att påföras onödiga kostnader. Samtidigt får du även möjlighet att maximera de fördelar och förmåner som ditt kreditkort erbjuder. Kom ihåg att kortet bör användas på ett ansvarsfullt sätt.

Ekonomiska överväganden som du bör göra

Ägandet och användandet av ett kreditkort är inte enbart kopplat till fördelar utan det medför även ett ekonomiskt ansvar. Genom att hantera ditt kort på rätt sätt kan du stärka din ekonomiska ställning, medan du genom att vara oaktsam och oansvarig riskerar att skuldsätta dig och försämra din kreditvärdighet. Nedan går vi igenom de olika ekonomiska överväganden som du bör göra.

Förstå att den effektiva räntan kan överstiga 1 000 kr per år

Den effektiva räntan är den årliga kostnaden för att använda kreditkortet, inklusive ränta och andra avgifter. Den anges som en procentandel av krediten. Det är viktigt att förstå denna siffra eftersom den påverkar den totala kostnaden för din skuld.

När du jämför kreditkort är det viktigt att jämföra den effektiva räntan hos olika kort. Genom att göra detta kan du hitta det alternativ som är mest ekonomiskt utifrån ditt behov.

Exempel på kostnadspåverkan över tid:

Anta att du har ett kreditkort med en årsavgift på 600 kr, en ränta på 18 % på det obetalda saldot och att ditt saldo i genomsnitt är 10 000 kr. Årsavgiften plus räntekostnaderna skulle då kunna uppgå till cirka 2 400 kr under det första året. Då tar vi inte heller med eventuella andra avgifter som exempelvis dröjsmålsavgifter. Om du inte betalar av saldot kommer dessa kostnader att fortsätta ackumuleras år efter år.

Hantera din skuld

För att undvika att hamna i en skuldfälla bör du använda ditt kort inom ramen för din återbetalningsförmåga. Om du bara betalar minimibeloppet varje månad riskerar skulden att fortsätta växa på grund av den ränta som tillkommer ovanpå.

Om du har en utestående skuld bör du ta fram en realistisk plan för att kunna betala av den så snabbt som möjligt. Till exempel kan du välja att prioritera de av dina skulder som har högst ränta.

Undvik dolda avgifter

Var medveten om årsavgiften och eventuella kostnader för valutapåslag, kontantuttag eller försenade betalningar. Dessa avgifter kan snabbt göra att den totala kostnaden för ditt kreditkort ökar.

Innan du ansöker om ett kreditkort eller använder det bör du även läsa det finstilta. Genom att noggrant läsa igenom villkoren kan du bli medveten om alla potentiella avgifter och kostnader för kortet.

Välj en lagom hög kreditgräns

Kreditgränsen för ditt kreditkort bör återspegla din betalningsförmåga. Det kan vara frestande att välja en hög kreditgräns, men samtidigt ökar en sådan även risken för överskuldsättning.

Anser du att din kreditgräns är för hög eller för låg? Då kan du kontakta din kreditkortsutgivare för att diskutera en eventuell justering utifrån din ekonomiska situation.

Bevara din kreditvärdighet

Försenade eller uteblivna betalningar påverkar din kreditvärdighet negativt. Det är viktigt att bibehålla en god betalningshistorik för att upprätthålla en god kreditvärdighet.

Vanliga frågor och svar om kreditkort

Vilket är det mest förmånliga kreditkortet?

Vilket som är det mest förmånliga kreditkortet varierar beroende på dina konsumtionsvanor och behov.

Vilket kreditkort har bäst bonus?

Bank Norwegian är även det kreditkort som har bäst bonus. Det ger nämligen bonus på alla dina köp. De poäng du samlar kan du sedan använda för att köpa flygbiljetter hos Norwegian till ett lägre pris. Därför har detta kort den högsta bonusen just nu.

Vilket betalkort är bäst?

Svaret på denna fråga är subjektivt och det bästa du kan göra är att läsa på och ta del av våra jämförelser ovan för att hitta det bästa kortat för din situation.

Vilka kort har inte valutapåslag?

Det finns flera kort utan valutapåslag, såsom Collector Easyliving och Northmill Visa. Dessa båda kreditkort är därmed särskilt fördelaktiga för dig som reser mycket eller handlar från utländska webbplatser.

Vad innebär det att ha ett kreditkort?

Att ha ett kreditkort innebär att du får ett kort med en kreditgräns. Inom ramen för denna kredit kan du köpa varor eller tjänster samt göra uttag. Du betalar tillbaka beloppet senare, ofta med möjlighet till räntefri betalning under en viss tid.

Borde jag skaffa ett kreditkort?

Ja, om du kan hantera dina utgifter ansvarsfullt och dra nytta av kortets fördelar kan det vara en bra idé. Du kan bland annat få bonuspoäng och en reseförsäkring, beroende på vilket kort du väljer. Analysera dock din ekonomiska situation innan du ansöker.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 11 juli 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.

Du har läst

Bästa kreditkortet juli 2024 (guide) – Jämför och hitta bästa kreditkortet just nu

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader