Daytrading lön? | Så mycket tjänar en daytrader 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

13 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Lön

Lön daytrading – Så mycket tjänar en daytrader eller swingtrader 2024

Sidans innehåll

Daytrading och swingtrading är två spännande metoder för att tjäna pengar på finansmarknaderna. Men hur mycket kan en daytrader eller swingtrader egentligen tjäna på sitt “yrke”?

  • Inkomster för daytraders och swingtraders varierar kraftigt, med vissa som tjänar flera miljoner kronor per år, medan andra ackumulerar ännu större summor över tid.
  • Traders som deltar i tävlingar som "US Investing Championship" kan uppnå tresiffrig årlig procentuell avkastning, som exempelvis Mark Minervini med +334,8 % år 2021.
  • Daytrading och swingtrading kräver omfattande kunskap om marknaden och skicklig användning av strategier och verktyg för att lyckas och minska risker.

I denna guide utforskar vi världen av daytrading och swingtrading och tar oss en närmare titt på traders inkomst, ger exempel från verkligen samt delar mer oss av våra insikter från att ha intervjuat några av Sveriges duktigaste privata traders!

Vi går igenom de grundläggande skillnaderna mellan day- och swingtrading och undersöker vilka strategier och verktyg som kan hjälpa dig att lyckas generera en bra inkomst från din trading.

Tips: I våra stora guide om Daytrading och Swingtrading kan du fördjupa dig mer samt ta del av konkreta strategier för framgångsrik aktiv handel!

Introduktion: Vad innebär trading?

Trading är en aktivitet där man köper och säljer finansiella tillgångar, såsom aktier, valutor, råvaror eller andra instrument, på en finansiell marknad. Målet är att tjäna pengar genom att utnyttja prisrörelserna på dessa tillgångar. Trading involverar oftast stor risk och kräver noggrann analys och strategi för att man ska lyckas handla rätt och generera positiv avkastning över längre tidsperioder och varierande marknadsklimat.

Vad är skillnaden mellan daytrading och swingtrading?

Det finns flera stilar och strategier inom trading, men oftast pratar man om att daytrada och att swingtrada.

Daytrading och swingtrading är två olika metoder för att trade:a på finansmarknaderna och de skiljer sig på flera sätt. Den största skillnaden är dock hur länge man håller sin position, det vill säga äger tillgången eller traden som man placerat.

Daytrading – intradagshandel

Daytrading innebär som namnet antyder att man öppnar och stänger positioner inom samma handelsdag. Denna form av handel är mycket aktiv och kräver ständig uppmärksamhet på marknaden, med många snabba köp och säljbeslut under en och samma dag.

När det gäller analys och strategier föredrar daytraders ofta korta tidsramar, nyheter, orderboken och teknisk analys för att fatta sina beslut. De söker efter små prisrörelser och mönster som kan utnyttjas under dagen.

Eftersom en daytrader oftast stänger sina positioner före marknadens stängning har de inte heller några öppna positioner över natten och undviker därför nattliga risker (“overnight gaps”) som kan påverka deras kapital.

Swingtrading – för dig som även håller positioner över natten

Swingtraders å andra sidan behåller sina positioner i flera dagar, veckor eller ibland till och med månader. Med en längre tidshorisont kommer förvisso en del fördelar, men också risker som medföljer med att hålla sina positioner över natten då nyheter kan påverka priset på tillgången vilket leder till en markant lägre (eller högre) öppning – något som ofta kallas för “price gaps”.

Swingtraders använder ofta en längre tidsram och det är vanligare att fokus ligger på en kombination av både fundamental och teknisk analys för att identifiera trender och mönster som kan pågå under en längre tid.

Swingtraders har även öppna positioner över natten eller över helgen, vilket innebär att de är mer mottagliga för överraskande händelser som kan påverka marknaden när den är stängd.

I slutändan beror valet mellan daytrading och swingtrading på dina egna preferenser när det kommer till allt från risktolerans till hur mycket tid du vill lägga. Båda har sina fördelar och nackdelar och det är viktigt att välja vilken som passar dig bäst – eller varför inte en kombination?

Hur mycket tjänar en trader?


Att fastställa en exakt genomsnittslön för en daytrader eller swingtrader är svårt av flera skäl och beror lite på vart man fokuserar. Men kan dels vara anställd som trader på en bank eller kapitalförvaltare, och där finns det en del uppgifter om lön i Sverige och inte minst internationellt som man kan utgå från.

Många riktigt duktiga traders är dock “egna” och arbetar bara för sig själva, varför det är svårare att hitta exakta uppgifter om kr per månad och variationen är också stor. Då vi på Börskollen har varit i branschen länge har vi snappat upp en del information under åren och även lärt känna (och intervjuat, se mer nedan) ett antal duktiga traders.

Baserat på detta vet vi att det finns ett antal duktiga namn som tjänar fler miljoner kronor efter skatt per år, och även ett antal som tjänar tiotals miljoner. Några av de riktiga tungviktarna har ackumulerat hundratals miljoner i tradingvinster under sina karriärer!

Om vi istället pratar procentuell avkastning och kikar internationellt (USA) så kan man hänvisa till “US Investing Championship” som är en amerikansk tävlingen där deltagarna (swingtraders eller annan typ av investerare) slåss om högsta möjliga avkastningen under ett år – och tävlingen sker genom att man medverkar med sina egna riktiga pengar!

Vinnarna har inte sällan en tresiffrig årlig procentuell avkastning på sitt kapital, och som exempel kan ges den kände populära swingtradern Mark Minervini hade resultat på +334,8 % respektive +155 % under de två åren som han vann tävlingen (2021 och 1997).

“The United States Investing Championship is a real money verified competition which gives up-and-coming traders an opportunity to showcase their talent on the world stage. Prior top performers include Paul Tudor Jones, Louis Bacon, Mark Minervini, and David Ryan. Participants specify an account number at the beginning of the year for tracking purposes. Brokerage statements associated with that account are used to verify performance claims. The competition began in 1983 and ran for fifteen years. It was restarted in 2019.”

Hur mycket pengar krävs för att börja med daytrading?

För att börja med daytrading måste du såklart ha ett startkapital, annars kan du inte tjäna pengar. Hur mycket kapital som du behöver beror lite på vilken typ av instrument du har tänkt att handla med och om du har för avsikt att använda dig av hävstång eller inte.

Det finns heller ingen “fast summa”, utan man kan med fördel börja med en förhållandevis liten summa (10 000 kronor) eller rentav handla på demokonto under en period när man lär sig och utvecklas som trader. Därefter, om det går vägen, kan man successivt addera mer kapital eller låta sina pengar ackumulera av sig själva med hjälp av vinsterna som arbetas upp.

Om du är ambitiös kan man rekommendera omkring ett par hundra tusen kronor, men det viktiga som nybörjare är att dessa pengar inte utgör en för stor del av dina totala besparingar. Det är viktigt att du inte går in med alla dina pengar, och noga arbetar fram en plan och strategi som rör riskhantering och hur du ska hantera perioder av förluster.

7 steg: Så kommer du igång med trading

Att påbörja din resa som daytrader eller swingtrader kräver att du skaffar dig en stabil grund av kunskap att stå på. Det är först och främst viktigt att investera din tid för att få mer förståelse för ämnet.

1. Skaffa dig nödvändig kunskap

Rätt kunskap är A och O för en bra start. En utmärkt plats att börja är genom att använda resurser såsom våra guider här på Börskollen, böcker om trading, samt att registrera dig hos IG, en välkänd och pålitlig plattform inom trading. IG erbjuder en särskild utbildningsplattform, kallad IG Academy, som täcker alla aspekter av trading.

2. Sätt din strategi

Innan du tradear ditt första finansiella instrument bör du ta dig tiden att utveckla en tydlig handelsstrategi. Bestäm vilka tillgångar du ska handla, vilken handelsmetod (t.ex. daytrading eller swingtrading) som passar dig bäst och sätt upp tydliga regler för din riskhantering.

När du har fått en stadig grund av kunskap kan du följa dessa steg för att komma igång som day- eller swingtrader:

3. Välj en passande tradingplattform

Starta resan genom att välja en tradingplattform som passar dina behov och mål. Det finns en mängd olika plattformar tillgängliga, så se till att den du väljer erbjuder de tillgångar och funktioner som intresserar dig.

4. Registrera ett konto

Besök den valda plattformens webbplats och registrera ett konto. Följ registreringsprocessen genom att ange nödvändig information, såsom ditt namn, din e-postadress och dina kontaktuppgifter.

På många tradingplattformar krävs det att du verifierar din identitet för att följa lagar och regler som rör penningtvätt. Det kan innebära att du behöver ladda upp identifieringsdokument, såsom pass eller körkort, men oftast behöver du bara verifiera dig med bank-ID för att börja handla.

5. Gör en första överföring

Efter att du har registrerat dig och verifierat din identitet behöver du sätta in ett startkapital. Plattformen kommer att erbjuda olika insättningsalternativ och vissa plattformar kan ha ett minimibelopp som krävs vid insättningen.

6. Bekanta dig med plattformen

Efter att du har fyllt på ditt konto är det viktigt att lära känna plattformen. Utforska de tillgängliga handelsverktygen, graferna och de analytiska verktygen som plattformen erbjuder.

7. Påbörja tradingen

När du känner dig redo är det bara att ta steget och börja handla. Följ din strategi noggrant och övervaka dina positioner. Det är klokt att börja med små summor för att bygga upp erfarenhet och självförtroende.

Hur blir man en bra trader och ökar sina inkomster?

Även om det är svårt att fastställa en exakt genomsnittlig lön (och där man även bör vara införstådd med att den tenderar att variera kraftigt under åren) så är det viktigt att komma ihåg att det finns mycket du kan göra för att bli en bättre som trader och att därmed tjäna mer pengar. Här listar vi ett antal saker du kan göra för att utveckla:

Kunskap och erfarenhet

En daytraders kunskap och erfarenhet är avgörande för inkomsten. En stor förståelse för marknaderna och tillgångarna man handlar med är nödvändig. Erfarenhet hjälper daytraders att läsa marknadssignaler och att fatta snabba och korrekta beslut. Här finns det inga genvägar – tiden måste läggas för att utvecklas som trader!

Risknivå

Låg eller hög risk är kopplad till vinstpotentialen och risken att man förlorar pengar. En daytrader som är villig att ta högre risker kan göra större vinster, men löper också större risk att förlora mer kapital. Målsättning som trader är att hitta så kallade asymmetriska affärsmöjligheter, där risken kan hållas låg i förhållande till uppsidan som kan bli betydligt större. Det är oerhört viktigt att man noga analyserar sina affärer och bygger en tradingplan som respekterar dessa matematiska förhållanden (där vinster över tid behöver vara fler/större än motsvarande förluster).

Handelskapital

Det belopp som en daytrader investerar påverkar direkt inkomsten. Att ha mer kapital till sitt förfogande innebär möjlighet till att handla med större positioner och därmed också att potentiellt tjäna mer. Det är dock viktigt att gå försiktigt fram och inte handla med större kapital än man är bekväm med – sträva efter att växa under stabila former och i takt med att du utvecklas som trader!

Strategiskt tänkande

En noggrann och medveten strategi är avgörande för att bli en bra trader. På så sätt vet man hur man ska agera vid olika tillfällen, oavsett om det handlar om handel med aktier eller andra typer av tillgångar.

Sammanfattningsvis finns det goda möjligheter till en bra inkomst, men det finns inga garantier för framgång. För att leverera bra resultat krävs en väl genomtänkt strategi, kunskap och erfarenhet.

Att ha en realistisk syn, vara beredd på förluster och följa en tydlig plan är nyckelfaktorer för att öka dina chanser att lyckas och tjäna bra som daytrader. Det är också viktigt att börja med små positioner för att ta låg risk när du är nybörjare.

Tips: Vilken är bästa plattformen för trading?

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren daytrader är det viktigt att välja en plattform som känns rätt för dig.

Som nybörjare är det avgörande att du väljer en plattform som känns användarvänlig och passande för dina mål. Du vill inte slösa tiden på att försöka förstå en krånglig plattform när det är dags att göra dina första affärer.

Innan vi går närmare in på plattformar kommer vi gå igenom vad som är viktigt att tänka på för att välja rätt.

Utbud

Vilka tillgångar som plattformen erbjuder är en viktig aspekt. Är du intresserad av aktier, valutor eller kanske kryptovalutor? Se till att din valda plattform har det utbud som passar din tradingstrategi. Plattformarnas utbud varierar även i fråga om handelstider, vilket ger dig möjligheten att anpassa tradingen efter din livsstil.

Avgifter

Naturligtvis är kostnader och avgifter, exempelvis i samband med köp av aktier, viktiga att ha i åtanke. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren gäller det att maximera dina vinster genom att minimera onödiga kostnader i samband med dina affärer. En låg handelsavgift gör att du behåller mer pengar.

Utbildningsresurser

Ett annat värdefullt verktyg för att nå framgång är tillgången till utbildningsmaterial och resurser som plattformen erbjuder. Bred kunskap krävs för att du ska kunna göra bra affärer, se därför till att din valda plattform erbjuder ett brett utbud av bra utbildningsmaterial.

Det finns flera plattformar som utmärker sig inom dessa områden, nedan listar vi två av våra favoriter.

IG – Prisbelönt världsledande global tradingplattform

En av världens största tradingplattformar, IG, erbjuder en användarvänlig plattform med tillgång till över 17 000 marknader inom allt från aktier till råvaror.

Med omfattande utbildningsmaterial, anrik historia och svensk kundsupport är detta en perfekt plattform för dig som vill ha bra förutsättningar för att lyckas när du ska börja trade:a.

Avanza

Sveriges största nätmäklare, Avanza, är också ett pålitligt val när du ska komma igång med daytrading och öppna ett konto. Med sin enkelhet och tillförlitlighet samt sina goda utbildningsmöjligheter i form av "Avanza Akademin” är plattformen ett bra alternativ för handel med aktier eller ETP:er.

Avanza är dock inte en renodlad plattform för trading och har inte alls samma verktyg för orderläggning, teknisk analys etc.

Framgångsrika svenska traders

Det finns ett antal traders i Sverige (och internationellt) som är mycket framgångsrika och som också delar med sig av sin kunskap i form av böcker, poddar, bloggar och på X/Twitter. När du är ny inom området kan det vara bra att studera proffsen genom att läsa deras intervjuer, lyssna när de är med i poddar och helt enkelt följa deras resa för att få inspiration och lärdom.

Vi på Börskollen har haft förmånen att få intervjua flera av dessa, där de delar med sig av värdefulla insikter. Nedan har vi klippt in några korta delar av intervjuerna, som du kan klicka dig vidare för att läsa i sin helhet.

Paper Chaser

Som vi tidigare utlovat skiftar vi nu fokus från renodlad investering till börsens formel-1; trading! I denna första (men definitivt ej sista) tradingintervju får du möjligheten att bekanta dig med daytradern Paper Chaser. Här finns mycket kunskap att suga åt sig om hans resa och vilka variabler och egenskaper som är viktiga för att lyckas som trader.

“Jag har egentligen ingen bakgrund inom finans. Det närmaste finans jag kom var kassan på ICA i min hemort. Många fantastiskt duktiga traders jag känner har inte heller någon bakgrund inom finans, därför tycker jag att någon ekonomiutbildning eller liknande inte förbättrar dina förutsättningar som trader nämnvärt.”

Läs hela intervjun med Paper Chaser här.

BörsFågeln

Vi följer upp den mycket uppskattade tradingintervjun med Paper Chaser och denna gång har turen kommit till Börsfågeln. Han beskriver att han redan som 15-årig visste att aktiemarknaden var sitt “kall” och har nu livnärt sig som trader i 7 års tid.

“Jag är en man som precis passerat “mina bästa år” och har sysselsatt mig som trader i över 7 år nu. Jag lever för skidåkning och bor därför i fjällen så länge de ligger snö på marken. Det är också just friheten och tillgängligheten till skidåkningen som fick mig att ta steget att börja handla på heltid.”

Läs hela intervjun med BörsFågeln här.

Ekka Lundin

Ekka Lundin delar med sig av sin resa, vikten av att hitta sin “stil”, de egenskaper som han tror är viktiga för att lyckas som trader, lärdomar från coronakraschen och mycket mer.

“Ekonomi och siffror har alltid legat mig varmt om hjärtat så när jag väl hittade en nätmäklare var jag fast. Den kortsiktiga handeln var såklart först och främst inte mitt huvudfokus men jag märkte rätt tidigt att jag hade dåligt tålamod och tittade kurserna väldigt ofta, vilket ledde till att jag laddade ner en terminal för att kunna studera aktier och marknaden på kortare sikt.”

Läs hela intervjun med Ekka här.

“Gruvis”

I veckans intervju får du en chans att lära känna Twitter-profilen och tradern Gruvis. I denna intervju delar han med sig av hur intresset för börs och investeringar väcktes och sin fortsatta resa med fokus på day- och swingtrading.

“Jag började köpa fonder men tyckte fort att det blev rätt trist. Jag såg ju hur priset rörde sig upp och ner från ena dagen till den andra och det ville jag utnyttja till min fördel.”

Läs hela intervjun med Gruvis här.

Utöver dessa finns det många andra duktiga traders att följa via podcasts och X/Twitter, däribland Kristjan Kullamägi, grabbarna på Börspodden, Fill&Kill-gänget, Jokern, Mr P, TenBagger med flera!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis skiljer sig möjligheten att tjäna pengar på trading åt, oavsett vilken stil och strategi du använder dig av. Vissa tjänar över 500 000 kr på daglig basis, medan andra förlorar pengar.

För att du ska lyckas som trader och få bra avkastning är det viktigt att du lägger ner den tid och energi som krävs så att du kan få en fördel gentemot marknaden.

Välj en pålitlig tradingplattform, såsom exempelvis IG, så kan du sätta igång redan idag med att både skaffa kunskap och att göra dina första trades!

FAQ – Vanliga frågor och svar om daytrader lön

Hur kan jag lära mig mer om trading?

För att lära dig mer om ämnet kan du bland annat använda utbildningsresurser på din tradingplattform, läsa böcker och artiklar, samt praktisera på ett demokonto innan du handlar med riktiga pengar.

Vad är skillnaden mellan daytrading och swingtrading?

Daytrading innebär att man öppnar och stänger positioner inom samma handelsdag. Daytraders försöker dra nytta av små prisrörelser under dagen och undviker att hålla positioner över natten.

Swingtrading innebär att man handlar med en längre tidsram och behåller sina positioner i flera dagar, veckor eller till och med månader för att utnyttja prisrörelser och trender på marknaden för att tjäna pengar.

Är daytrading riskfritt?

Nej, att trade:a, oavsett om du gör det med aktier, valutor eller andra tillgångar, innebär alltid en risk. Prisrörelser på finansmarknaden är ofta osäkra, och det finns ingen garanti för vinst. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och använda riskhanteringsstrategier för att minimera förluster.

Lön trading - Vad är en normal daytrader lön?

Inkomsten som trader varierar beroende på flera faktorer, inklusive din erfarenhet, din tradingstrategi, ditt kapital och marknadsförhållandena. Det bör också understrykas att många traders inte tjänar några pengar alls.

Det finns ingen fast inkomstnivå, och vinsterna kan vara både små och stora. Du kan tjäna allt från 1 000 kr i månaden till 500 000 kr i månaden beroende på hur duktig du är och hur bra möjligheter som marknaden erbjuder.

Vilka är de vanligaste misstagen nya traders gör?

Det finns ett antal vanliga misstag som nya traders ofta gör, bland annat dessa:

  • Brist på utbildning: Att inte förstå marknaden och handelsstrategier.
  • Övertrading: Att handla för ofta och med för stor risk.
  • Brist på riskhantering: Att t.ex. inte sätta stop loss-ordrar eller att ignorera dem.
  • Känslomässiga beslut: Att låta känslor som rädsla och girighet påverka beslutsfattandet.
Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader