EU ska konkurrera bättre – men hur?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

EU ska konkurrera bättre – men hur?

EU

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Konkurrenskraften var huvudämne under torsdagens toppmöte, med målet att bana väg för vilken politik som ska dominera under kommande år, efter EU-valet i juni.

Inte minst Sverige har tryckt på för att få i gång diskussionen om vad som behövs göras för att Europa inte ska halka efter i jämförelse med bjässar som USA, Kina och Indien.

Det var inget som gick i en handvändning. I åtta timmar samtalade ledarna innan de var nöjda med dagen.

– Vi har gett ett antal signaler och tagit extremt viktiga steg framåt. Vi vill fördjupa vår inre marknad. Vi behöver också mobilisera mer pengar, konstaterar rådsordförande Charles Michel på presskonferensen efteråt.

"Bra papper"

Åsikterna är många och olika om vad som behöver göras och hur.

Bjässarna Frankrike och Tyskland ser gärna större möjligheter att ge statsstöd, inte minst för att skapa större och starkare europeiska företag. Tillsammans med länder som Italien och Spanien tillhör Frankrike också dem som tycker att stora gemensamma EU-lån är en bra väg framåt.

Sverige pratar hellre om frihandel, kompetensfrågor och öppnare marknader. De nio sidor med allehanda önskemål som toppmötet resulterade i är en kombination av både och – men gillas ändå av statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det här är ett bra papper. Det är klart att det inte är formuleringar som om Sverige hade skrivit det själv, men det är ju verkligen ett rejält steg framåt. Vi bevakar noga att sådant som vi tycker är dåligt inte kommer med, säger Kristersson på sin presskonferens efter mötet i Bryssel.

Kapitalmarknad

Bland annat lovar nu EU-länderna att verkligen försöka få igenom den kapitalmarknadsunion med gemensamma regler som man varit oense om i flera år.

Men även här finns fortsatta åsiktsskillnader, framför allt om översyn och skatter.

– Att regler ska vara så lika som möjligt så att företag slipper lära sig 27 regler är en sak. Men Sverige och ganska många med oss underströk vikten av att skatter är en nationell kompetens. Vi tänker inte använda kapitalmarknadsunionen som en genväg för att börja prata europeiska bolagsskatter, fastslår Kristersson i Bryssel.

Fakta: EU om ekonomin

EU:s stats- och regeringschefer diskuterade under torsdagen ekonomiska frågor och hur EU ska kunna hävda sig bättre globalt.

I ett gemensamt uttalande listas en lång önskelista av åtgärder, med allt från en "ny deal för konkurrenskraften" och strategier för en modernare inre marknad till bättre forskningsklimat, friare energiflöden och ökad digitalisering.

Ett av de mer konkreta målen är att äntligen enas om EU:s kapitalmarknadsunion, med mer gemensamma regler över gränserna. Oenigheten är dock stor sedan länge, inte minst när det gäller att ha likartade nivåer för företagsbeskattning och vem som ska ha tillsyn över kapitalmarknaden.

Källa: Wiktor Nummelin/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt