Inga investeringar i vindkraft i år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Inga investeringar i vindkraft i år

Inga investeringar i vindkraft i år

Satsningarna på ny vindkraft har närmast stannat av helt. För andra kvartalet i rad landade investeringarna i turbiner på noll. Nu krävs åtgärder, annars blir det ingen ny el, enligt branschen.

Tendensen från i fjol håller i sig. Även då uteblev investeringarna i nya vindkraftsturbiner helt och hållet under två kvartal.

”Marknadssignalerna är tydliga, investeringar i ny vindkraft är svårare att räkna hem just nu”, skriver Green Power Sweden (namnbytt från Svensk Vindenergi) i den nya översikten över vindkraftsinvesteringarna i Sverige.

En fjärdedel

Det byggs fortfarande nya vindkraftsparker, baserade på gamla investeringsbeslut. Under första halvåret i år stod vindkraften för en fjärdedel av all elproduktion i Sverige. Men tillväxttakten framåt avtar nu kraftigt när få nya projekt sätter spaden i marken.

Green Power Sweden pekar på att det finns projekt, med alla tillstånd i hamn, på cirka 2 GW som skulle kunna stå färdiga innan 2030, men där inga beslut om att gå vidare är tagna ännu. För det krävs bättre förutsättningar att nå lönsamhet. Branschen pekar bland annat på för lågt elpris och allt dyrare investeringar. Men också de höga priser en elproducent kan tvingas betala för att upprätthålla ökade obalanser i systemet.

”Vi har sett att perioder om 15–75 minuter kan erodera flera månaders vinst eller i särskilt utsatta fall flera månaders omsättning. Svenska kraftnät jobbar på lösningar men detta är ett akut problem som gör att kostnaderna för alla befintliga producenter och elintensiva industrier har skenat”, säger Anton Johansson på Green Power Swedens analysenhet i en skriftlig kommentar.

Förseningar pressar priset

Han pekar också på effekten av att den förmodat ökade efterfrågan på el släpar efter.

”När ett flertal av industrins omställningsprojekt har försenats, har det lett till att utbyggnaden av ny elproduktion inte har taktat efterfrågan på marknaden. Förseningarna betyder i förlängningen att elpriset pressas ned eftersom utbudet är större än efterfrågan”, säger Johansson.

En från regeringen ensidig satsning på kärnkraft har också fått vindkraftinvesterarna att tveka, enligt branschorganisationen.

Källa: TT

Nyhetsbrev