”Kritiskt läge” i tullsamtalen med USA

En ny runda samtal mellan EU och USA för att undvika ett regelrätt tullkrig har dragit igång, med enstaka dagar kvar på president Donald Trumps så kallade tullpaus. – Vi är i ett kritiskt läge just nu, säger Sveriges utrikeshandelsminister...
Från EU:s sida leds samtalen av handelskommissionär Maroš Šefčovič, som just nu är på besök i Washington DC.
– Det är exakt den här situationen vi i Europa har försökt få till i flera månader. Det som ändå är positivt i det här är att det sker väldigt konkreta förhandlingar just nu, säger Benjamin Dousa.
”Vill undvika handelskrig”
Tidigare kontakter mellan EU och USA har präglats av samtal på generell nivå och formaliteter, enligt Dousa. Hur de mer konkreta samtal som pågår nu slutar är dock svårt att säga något om.
– Vi vill undvika ett handelskrig, men det finns fortsatt en risk att USA drar oss in i ett, säger han.
Han hoppas på en lösning, även om nolltullar och frihandel känns avlägset.
– Bara ryckigheten, osäkerheten – att man från en timme till en annan kan få helt nya förutsättningar som företagare i Europa och Sverige – skadar också handeln.
– Vi vill ha mer handel med USA. Det är en viktig handelspartner.
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har storföretag i Europa – som Mercedes-Benz och LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton – tagit egna kontakter om tullarna med Trumpregeringen. Bland annat ska de ha diskuterat hur EU:s regeringar kan pressas att gå med på ogynnsamma USA-tullar på EU-varor och till att göra upp snabbt med Trumpregeringen.
Det pågår även påtryckningar för att få bort produkter från EU:s lista på motåtgärder mot USA – tullhöjningar som kan göras om det inte går att göra upp.
– Det kan mycket väl vara så att företag i Europa har direktkontakt med USA:s regering. Men från Europas sida gör vi det här på ett mycket analytiskt sätt. Det är viktigt att vi håller ihop, säger Dousa.
Gemensamt intresse
Han beskriver sammanhållningen mellan EU-regeringarna som ”mycket god”.
– Men vi kommer vid varje givet tillfälle självklart värna svensk ekonomi och svenska jobb.
Vid sidan av Trumpregeringens tullar på 10 procent på allt från EU vill Dousa se fokus på de 25-procentiga tullarna på bilar och bildelar samt de 50-procentiga tullarna på industrimetaller som har införts.
– Den tull som slår hårdast mot svenska jobb och svensk industri just nu är ju sektortullen på fordon och fordonskomponenter, där Volvo Cars – för att prata klarspråk – är en av våra allra största privata arbetsgivare. Det är klart att där har vi ett gemensamt intresse med Tyskland, att inte bara fokusera på bastullarna utan också på sektortullarna.
Källa: Joakim Goksör/TT