Oro för spionage via undervattenskablar – Techjättar i riskzonen

Flera amerikanska myndigheter har uttryckt oro över kinesiska fartyg som reparerar undervattenskablar, och varnar för potentiella säkerhetsrisker. Amerikanska företag som äger eller är delägare i kabelsystem över Stilla havet, såsom Meta Platforms och Google, har mottagit dessa varningar.
- Amerikanska myndigheter varnar för säkerhetsrisker med kinesiska fartyg.
- Företag som Meta och Google har informerats om potentiella hot.
- Kinesiska SB Submarine Systems anses dölja sina fartygs positioner.
Oro över spionage och störningar
Amerikanska myndigheter har rapporterat att kinesiska fartyg som är involverade i reparation av undervattenskablar kan utgöra ett hot mot USA:s säkerhet. De företag som är delägare eller ägare av dessa kabelsystem, inklusive Meta Platforms och Google, har blivit varnade för att Kina kan utnyttja reparationerna för att spionera på eller störa trafiken i kabelnätverken.
Kinesiska bolag i fokus
Kinesiska SB Submarine Systems har utpekats som en särskild riskfaktor. Företaget anklagas för att dölja sina fartygs positioner från radio- och satellitspårningstjänster, vilket ökar oro över potentiella säkerhetsproblem. Dessa åtgärder har väckt misstankar om att Kina kan använda denna täckmantel för att genomföra spionage eller andra skadliga aktiviteter.
Detta skriver The Wall Street Journal, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.
Ingen kommentar från berörda parter
Både Biden-administrationen, Meta och Google har avböjt att kommentera situationen. Det råder därmed viss oklarhet kring hur dessa varningar kommer att påverka de berörda företagens verksamhet och eventuella åtgärder de kan komma att vidta.
Här på Börskollen följer vi noggrant utvecklingen i denna fråga och kommer att fortsätta rapportera om eventuella förändringar och nya insikter som kan påverka både den amerikanska och globala säkerheten samt verksamheterna hos de involverade företagen.