Rapport: Branscherna som blir vinnare på Nato-medlemskapet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Rapport: Branscherna som blir vinnare på Nato-medlemskapet

Rapport:

Sveriges medlemskap i Nato innebär betydande förändringar inte bara för landets säkerhetspolitik utan också för dess ekonomi och näringsliv. En färsk rapport från Stockholms Handelskammare analyserar hur "Den nya Nato-ekonomin" kan påverka olika branscher och företag i Sverige.

  • Försvarsindustrin förväntas få nya exportmarknader och en tillväxtspurt.
  • Bygg- och teknikkonsulter kan se ökad efterfrågan på sina tjänster.
  • Energisektorn och transportinfrastruktur står inför potentiella utvecklingsmöjligheter.

Försvarsindustrin den uppenbara vinnaren

Försvarsindustrin är en av de mest uppenbara vinnarna till följd av Nato-medlemsskapet. Branschen har redan fått ett uppsving på grund av ett osäkrare geopolitiskt läge, och med ett Nato-medlemskap kan nya exportmarknader öppnas. Antalet företag som är verksamma inom försvarsmateriel har ökat från 175 till 370 under de senaste fem åren, vilket visar på en stark tillväxt, skriver Dagens Industri.

Möjligheter för bygg- och tekniksektorn

Byggföretag och teknikkonsulter kan förvänta sig fler uppdrag relaterade till totalförsvaret. Dessutom kan Sveriges rymdsektor dra nytta av ökade investeringar, enligt Rymdstyrelsen. Energisektorn, särskilt drivmedelsbolag som Preem, kan också se förändringar. Försörjningen av flygbränsle och inhemsk produktion av förnybara drivmedel kan bli allt viktigare, vilket kan minska beroendet av fossila bränslen.

Transport och infrastruktur

Transportsektorn är enligt rapporten en av de viktigaste inom Nato-samarbetet. Sveriges geografiska läge gör landet till en potentiell logistikhubb för Natos transporter i norra Europa. Trots det är svensk järnväg en svag länk, särskilt de enkelspåriga bansträckorna som är kritiska för väst–östliga transporter.

Även enskilda kommuner kan dra nytta av Nato-relaterade investeringar. Exempelvis kan Älvdalens skjutfält i norra Dalarna bli en bas för amerikansk trupp och därmed skapa lokala ekonomiska fördelar.

Slutligen kan svenska startups och teknikföretag hitta nya finansieringsmöjligheter genom Natos innovationsfond, som riktar sig till banbrytande teknologi med både kommersiella och försvarsrelaterade tillämpningar, avslutar Dagens Industri.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt