Rapport: Branscherna som blir vinnare på Nato-medlemskapet
Sveriges medlemskap i Nato innebär betydande förändringar inte bara för landets säkerhetspolitik utan också för dess ekonomi och näringsliv. En färsk rapport från Stockholms Handelskammare analyserar hur "Den nya Nato-ekonomin" kan påverka olika branscher och företag i Sverige.
- Försvarsindustrin förväntas få nya exportmarknader och en tillväxtspurt.
- Bygg- och teknikkonsulter kan se ökad efterfrågan på sina tjänster.
- Energisektorn och transportinfrastruktur står inför potentiella utvecklingsmöjligheter.
Försvarsindustrin den uppenbara vinnaren
Försvarsindustrin är en av de mest uppenbara vinnarna till följd av Nato-medlemsskapet. Branschen har redan fått ett uppsving på grund av ett osäkrare geopolitiskt läge, och med ett Nato-medlemskap kan nya exportmarknader öppnas. Antalet företag som är verksamma inom försvarsmateriel har ökat från 175 till 370 under de senaste fem åren, vilket visar på en stark tillväxt, skriver Dagens Industri.
Möjligheter för bygg- och tekniksektorn
Byggföretag och teknikkonsulter kan förvänta sig fler uppdrag relaterade till totalförsvaret. Dessutom kan Sveriges rymdsektor dra nytta av ökade investeringar, enligt Rymdstyrelsen. Energisektorn, särskilt drivmedelsbolag som Preem, kan också se förändringar. Försörjningen av flygbränsle och inhemsk produktion av förnybara drivmedel kan bli allt viktigare, vilket kan minska beroendet av fossila bränslen.
Transport och infrastruktur
Transportsektorn är enligt rapporten en av de viktigaste inom Nato-samarbetet. Sveriges geografiska läge gör landet till en potentiell logistikhubb för Natos transporter i norra Europa. Trots det är svensk järnväg en svag länk, särskilt de enkelspåriga bansträckorna som är kritiska för väst–östliga transporter.
Även enskilda kommuner kan dra nytta av Nato-relaterade investeringar. Exempelvis kan Älvdalens skjutfält i norra Dalarna bli en bas för amerikansk trupp och därmed skapa lokala ekonomiska fördelar.
Slutligen kan svenska startups och teknikföretag hitta nya finansieringsmöjligheter genom Natos innovationsfond, som riktar sig till banbrytande teknologi med både kommersiella och försvarsrelaterade tillämpningar, avslutar Dagens Industri.