SBAB sänker rörlig ränta – storbanken avvaktar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

SBAB sänker rörlig ränta – storbanken avvaktar

SBAB

Statliga SBAB sänker återigen sina korta boräntor, med hänvisning till väntade räntesänkningar från Riksbanken. Men storbankerna är mer avvaktande. - Vi har inte gjort någon större prisförändring på bolån nyligen, säger SEB-chefen Johan Torgeby till TT.

Johan Torgeby tycker att SEB redan från början ligger "väldigt väl till" när det gäller prissättningen på bolån, med en relativt låg så kallad bolånemarginal.

– Vi är en av de billigare bankerna sist jag kollade, säger han.

Tappar i marknadsandel

Torgeby noterar samtidigt att SEB på marginalen har tappat något av sin 13-procentiga marknadsandel när det gäller nya bolån under första kvartalet i år. Men detta tror han inte beror på SEB:s boräntor utan snarare på att banken inte är någon stor spelare när det gäller flytt av bolån från en bank till en annan.

– Vi gör det också. Men vi är primärt en bank som hjälper hushåll att köpa fastigheter, sälja fastigheter och byta upp sig på fastighetsmarknaden. Och den marknaden är väldigt, väldigt svag, säger han.

SEB:s delårsrapport för första kvartalet kommer samtidigt som SBAB i ett pressmeddelande meddelar att man sänker den rörliga räntan på bolån med 0,10 procentenheter. Därmed har SBAB sänkt räntan på tremånaders bolån med 0,30 procentenheter jämfört med slutet av 2023.

För ettåriga bolån sänks räntan med 0,05 procentenheter. Men för bolån med längre löptider blir det lite högre räntor framöver.

– Det är tredje eller fjärde gången vi sänker tremånadersräntan, säger Lars Lindmark, produktchef på SBAB.

Då kommer boräntorna ner

Han vill inte svara på om det kan bli fler justeringar av SBAB:s boräntor innan Riksbankens räntebesked den 8 maj. Men han tror att sänkningarna kommer att fortsätta.

– Vi kommer att följa marknadsräntorna, även om det naturligtvis kan komma bakslag, säger Lindmark.

SEB:s Torgeby varnar hushåll för att räkna med räntesänkningar framöver och tycker att man i första hand ska se till att man klarar av att betala för det lån man har tagit på sig i alla räntelägen.

Men om Riksbanken sänker styrräntan sju gånger till slutet av 2025 – vilket är vad SEB:s ekonomer tror – är det rimligt att anta att alla räntor hänger med nedåt, enligt Torgeby.

– Det är absolut rimligt – utan att lova något – att förvänta sig att om styrräntan går ner så kommer även bolåneräntorna gå ner, säger han.

Källa: Joakim Goksör/TT, Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt