Trump-ångest i EU om tullar i USA
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Trump-ångest i EU om tullar i USA

Trump-ångest

Europas handelsministrar tassar nervöst inför Donald Trumps återkomst som president i USA. Vi ska inte ställa till med bråk, manar Sverige.

Nästan exakt två månader före presidentskiftet möttes EU-ländernas handelsministrar i Bryssel på torsdagen för att framför allt diskutera hur Europa ska möta Trumps tilltänkta ekonomiska politik.

Trots det som sagts under valkampanjen – med hot om kraftiga tullar mot omvärlden – är försiktigheten stor.

– USA är vår strategiska allierade så det är viktigt att fortsätta med ett nära samarbete, betonar EU:s avgående handelskommissionär Valdis Dombrovskis.

Vill inte ha bråk

EU-kommissionen har redan länge jobbat med förberedelser och till och med tittat på enskilda USA-produkter som EU kan sätta tullar på, om USA väljer en alltför tuff linje.

I det offentliga är ändå tonläget lågt. Sveriges handelsminister Benjamin Dousa (M) betonar vikten av att "inte ställa till med bråk".

Lagom är bäst, tycks vara modellen som gäller. Och att skicka budskapet att nära samarbete gynnar både EU och USA.

– Alla europeiska länder tycker att det är viktigt med det transatlantiska. Vi bör varken vara konfrontativa eller avvaktande utan positiva och utvecklande. Och sedan får vi se vad som händer, säger Dousa efter torsdagens möte.

Strid om Mercosur

EU:s andra handelspolitiska storfråga för tillfället rör slutförandet av ett frihandelsavtal med Mercosur-länderna i Sydamerika.

Sverige hoppas på ett undertecknande i närtid och tycker sig ha stöd från en majoritet.

Efter att ha lyssnat på sina kollegor på torsdagen oroas ändå Dousa över att Frankrikes kraftiga motstånd mot avtalet verkar sprida sig.

– Sverige är en bastion för frihandel och kommer göra allt vad vi kan för att försvara stödet för Mercosuravtalet. Men nu krävs det nog en del fotarbete för att det ska bli så. Det finns en del länder som historiskt har varit väldigt positiva till frihandel som nu börjat göra ompositioneringar, säger handelsministern i Bryssel.

Fakta: Mercosur-avtalet

EU och länderna i det sydamerikanska handelsblocket Mercosur har förhandlat om ett frihandelsavtal ända sedan slutet av 1990-talet.

Enligt en principuppgörelse från 2019 skulle avtalet innebära borttagna eller kraftigt sänkta tullar för bland annat europeiska bilar, bildelar, maskiner och kemikalier. I utbyte skulle Mercosur få exempelvis ett kvotsystem för export av kött, etanol och socker till EU.

Efter utdragna juridiska genomgångar och ändringskrav hoppas EU-kommissionen på en politisk uppgörelse på ett möte i Uruguay i början av december. För att avtalet ska träda i kraft krävs dock godkännande från såväl EU-parlamentet som EU:s medlemsländer.

I Mercosur ingår Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och sedan i somras även Bolivia. Venezuela är också medlem, men avstängda sedan 2016.

Källa: Wiktor Nummelin/TT

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt