Ukrainas elsystem bättre rustat än Sveriges
Ukrainas elsystem var bättre förberett för krig när ryssarna anföll 2022 än vad Sveriges är i dag. Den bedömningen gör Svenska Kraftnät.
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har i en rapport analyserat Ukrainas el-infrastruktur, för att därigenom dra lärdomar för Sveriges del.
Anders Odell slås av hur väl ukrainarna lyckats hålla igång elsystemet, trots ryssarnas ideliga attacker på elnätet och elproduktionen.
Efter flera år av ryskt muller, intagandet av Krimhalvön, var Ukraina utifrån förutsättningarna väl förberedda. Man hade kunnig personal som kunde skickas ut för reparationer och också hyfsat förspänt med reservdelar. Under tiden som Ryssland ideligen slagit mot elsystemet lärde sig ukrainarna bland annat hur man skulle trygga säkerheten för reparationspersonalen.
Förberedelser är allt
Lärdomarna för Sverige?
Det handlar om förberedelser.
– Att se över vår förmåga att utföra reparationer utifrån alla aspekter, säger Anders Odell.
Energiförsörjningen har varit ett utpekat mål i angreppet på Ukraina. Det kan inte uteslutas att samma taktik skulle användas om Sverige skulle bli attackerat.
– En fungerande energi- och kraftförsörjning är grundläggande för att samhället ska fungera, säger Odell.
Hur förberett är då Sverige i dag?
Förmodligen sämre än vad Ukraina var 2022 när ryssarna anföll Ukraina, enligt Erik Nordman, säkerhetschef på Svenska kraftnät.
Sårbart Sverige
– De har levt med hotet så nära i sin vardag på ett annat sätt än vad vi har gjort under lång tid. Så jag skulle säga att de var mer förberedda då än vad vi är i dag.
För det finns uppenbara svagheter i det svenska elnätet, elproduktionen och skyddet av detsamma. Sverige är ett långt land med mycket elproduktion i norr som ska transporteras långa vägar söderut. På så vis är vi mer sårbara än många andra länder, enligt Erik Nordman. Reparationsberedskapen är extra viktig, visar erfarenheten från Ukraina.
– Och den kan vi stärka rejält. Det är viktigt med egen personal, säger Erik Nordman.
Det finns också en hel del att göra vad gäller lagerhållning av reservdelar, enligt Nordman.
Källa: Olle Lindström/TT