Undergången för bolåneutmanarna - verklighet eller överdrift
De senaste månaderna har det vid flera tillfällen rapporterats om bolåneutmanare som blir av med sina tillstånd från Finansinspektionen. Är det en undergång av utmanare vi ser eller är det fåtal som skuggar resten?
Comparia.se som har gjort en kartläggning av marknaden.
Enkla är det senaste offret
Enkla Bolån, Enkla Financial, är det senaste bolaget som får en varning av FI. De lanserades för fem år sedan och gick ut på marknaden med ett erbjudande om bolån till 0,95 procent ränta.
Planen enligt en artikel på Breakit var att låna ut 100 miljoner kronor på 18 månader men nu varnas man alltså av FI, för att inte ha följt sitt uppdrag, att låna ut pengar. Enligt rapporten har de endast lånat ut 50 000 kr till en före detta anställd.
Bofink är ett annat exempel som till och med blev av med sitt tillstånd, för att sedan 2019 endast ha lånat ut 2000 kr till sin egen VD.
Andra bolåneutmanare och deras omsättning respektive vinst under verksamhetsåret 2022:
- Stabelo, 34 miljoner, -28 miljoner
- Hypoteket, 23 miljoner, -33 miljoner
- Borgo, 181 miljoner, -112 miljoner
- Hejmo, 3 000 kr, -15 miljoner
Ökade räntor skapar tuffare klimat för utmanare
I det nuvarande ränteläget där räntan hela tiden ökar får utmanare det svårt att hänga med. Stabelo och Hypoteket var två aktörer som för ungefär ett år sedan erbjöd de lägsta rörliga räntorna i Sverige, idag är de inte i närheten av storbankerna.
Anledningen till att utmanarna inte kan hänga med är ofta kopplat till finansieringen. Storbanker har finansiering på flera olika sätt men samtliga utmanare finansieras genom pensionsbolag som investerar i bolånefonder.
Sammantaget blir läget ett stålbad för aktörerna och agerandet från Finansinspektionen är att det just nu sker en utredning på aktörer som inte lyckas komma igång, och om deras tillstånd ska finnas kvar eller inte.
Marknadsläget försvårar det för kunderna
En situation där nya långivare får allt tuffare att just utmana kommer villkoren för kunderna, låntagare, att försämras successivt. Vi ser redan nu en ökad ränta och att ta ett nytt bolån idag är betydligt dyrare än för ett år sedan.
Det här är något vi också märker på våra besökare till Comparia.se. Intresset är större än någonsin och innehåll om räntor och bolån läses mest av allt. Ökat intresse skapar däremot inte att fler nyttjar våra tjänster och kommer till skott utan marknaden blir allt svårare att jämföra.
Vi har som mål att sätta kunden i fokus och hela tiden uppdatera innehållet så att det är tydligt och enkelt att förhålla sig till, men det blir allt svårare. En besökare kan vara inne jämföra och se att bolåneräntorna är på 4,2%, men då har banken hunnit uppdatera redan under eftermiddagen.