Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Undergången för bolåneutmanarna - verklighet eller överdrift

De senaste månaderna har det vid flera tillfällen rapporterats om bolåneutmanare som blir av med sina tillstånd från Finansinspektionen. Är det en undergång av utmanare vi ser eller är det fåtal som skuggar resten?

Comparia.se som har gjort en kartläggning av marknaden.

Enkla är det senaste offret

Enkla Bolån, Enkla Financial, är det senaste bolaget som får en varning av FI. De lanserades för fem år sedan och gick ut på marknaden med ett erbjudande om bolån till 0,95 procent ränta.

Planen enligt en artikel på Breakit var att låna ut 100 miljoner kronor på 18 månader men nu varnas man alltså av FI, för att inte ha följt sitt uppdrag, att låna ut pengar. Enligt rapporten har de endast lånat ut 50 000 kr till en före detta anställd.

Bofink är ett annat exempel som till och med blev av med sitt tillstånd, för att sedan 2019 endast ha lånat ut 2000 kr till sin egen VD.

Andra bolåneutmanare och deras omsättning respektive vinst under verksamhetsåret 2022:

  • Stabelo, 34 miljoner, -28 miljoner
  • Hypoteket, 23 miljoner, -33 miljoner
  • Borgo, 181 miljoner, -112 miljoner
  • Hejmo, 3 000 kr, -15 miljoner

Ökade räntor skapar tuffare klimat för utmanare

I det nuvarande ränteläget där räntan hela tiden ökar får utmanare det svårt att hänga med. Stabelo och Hypoteket var två aktörer som för ungefär ett år sedan erbjöd de lägsta rörliga räntorna i Sverige, idag är de inte i närheten av storbankerna.

Anledningen till att utmanarna inte kan hänga med är ofta kopplat till finansieringen. Storbanker har finansiering på flera olika sätt men samtliga utmanare finansieras genom pensionsbolag som investerar i bolånefonder.

Sammantaget blir läget ett stålbad för aktörerna och agerandet från Finansinspektionen är att det just nu sker en utredning på aktörer som inte lyckas komma igång, och om deras tillstånd ska finnas kvar eller inte.

Marknadsläget försvårar det för kunderna

En situation där nya långivare får allt tuffare att just utmana kommer villkoren för kunderna, låntagare, att försämras successivt. Vi ser redan nu en ökad ränta och att ta ett nytt bolån idag är betydligt dyrare än för ett år sedan.

Det här är något vi också märker på våra besökare till Comparia.se. Intresset är större än någonsin och innehåll om räntor och bolån läses mest av allt. Ökat intresse skapar däremot inte att fler nyttjar våra tjänster och kommer till skott utan marknaden blir allt svårare att jämföra.

Vi har som mål att sätta kunden i fokus och hela tiden uppdatera innehållet så att det är tydligt och enkelt att förhålla sig till, men det blir allt svårare. En besökare kan vara inne jämföra och se att bolåneräntorna är på 4,2%, men då har banken hunnit uppdatera redan under eftermiddagen.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.