USA ökar trycket på Europas chipstjärna – vill begränsa leveranserna till Kina

USA försöker övertala allierade att ytterligare begränsa Kinas tillgång till avancerad halvledarutrustning. Framför allt handlar det om Europas kanske främsta chipbolag, nederländska ASML, och deras avancerade ultravioletta litografimaskiner som används i halvledarproduktion.
- USA intensifierar ansträngningarna att begränsa Kinas halvledarproduktion.
- Kina kritiserar USA:s agerande och varnar för negativa konsekvenser.
- Diskussioner pågår mellan USA, Nederländerna och Japan om ytterligare restriktioner.
USA vill ha stöd från både Nederländerna och Japan för att ytterligare begränsa Kinas kapacitet att producera avancerade halvledare. Alan Estevez, USA:s exportpolicychef, försöker stärka ett avtal från 2023 mellan de tre länderna som syftar till att hålla chiputrustning borta från Kina för att förhindra modernisering av dess militära kapacitet, rapporterar Reuters.
Kinesiskt motstånd mot USA:s åtgärder
En talesperson för Kinas utrikesministerium, Lin Jian, har uttryckt starkt missnöje med USA:s försök att pressa andra länder att begränsa Kinas halvledarindustri. "Detta beteende har allvarligt hindrat den globala halvledarindustrins utveckling och kommer slutligen att slå tillbaka," sade Lin vid en presskonferens i Peking.
Fortsatta samtal mellan länderna
En talesperson för Nederländernas utrikesministerium bekräftade att ett möte ägt rum i måndags, medan Japans industriministerium meddelade att de har olika utbyten med USA men avstod från att kommentera diplomatiska interaktioner. USA införde restriktioner 2022 på leveranser av avancerade chip och chiputrustning till Kina från företag som Nvidia och Lam Research.
Japan, med chiputrustningstillverkare som Nikon och Tokyo Electron, begränsade exporten av 23 typer av utrustning i linje med USA:s policy. Nederländerna började reglera ASML:s halvledarutrustning till Kina, och USA införde ytterligare restriktioner på DUV-maskiner till några kinesiska fabriker.
Ytterligare restriktioner på gång
Washington diskuterar nu med allierade om att lägga till 11 kinesiska chipfabriker till en redan befintlig restriktionslista, enligt en källa till Reuters. För närvarande finns fem fabriker på listan, inklusive SMIC, Kinas största chipproducent.
Hos Börskollen följer vi utvecklingen noga och kommer fortsätta rapportera om hur dessa åtgärder påverkar den globala halvledarindustrin och de diplomatiska relationerna mellan dessa länder.