Nyhet

Swemet

Swemet vände till rörelseförlust under andra halvåret

Elmätsbolaget Swemets rörelseresultat visade förlust under det andra halvåret 2021.

"2021 har för Swemets del inneburit att vi befäst vår position på marknaden. På mätarsidan fortgår planenliga leveranser och på konsultsidan har en kund fallit bort men den är till fullo kompenserad med en annan befintlig kund. En ny kund har tillkommit på konsultsidan", säger vd Jan Axelsson i rapporten.
Nettoomsättningen sjönk till 10,7 miljoner kronor, från 13,5 miljoner, under det andra halvåret, juli-december. Totala intäkter var 12,0 miljoner kronor (14,4).

Rörelseresultatet blev -1,0 miljoner kronor (0,5).

Nettoresultatet uppgick till -1,1 miljoner kronor (0,6) med ett resultat per aktie på -0,07 kronor (0,04).

Likvida medel var 0,6 miljoner kronor (2,9).

Swemet har i samband med bokslutsarbetet gjort intäktskorrigering med 4,2 miljoner kronor (0,6). Det utgörs av ej fullgjorda leveranser som ej kan intäktsföras. Dess vinstandel
tillgodogörs ej heller därav. Anledningen är långa leveranstider och transporttider till kund, skriver bolaget.
Jan Axelsson säger vidare:

"Kraftigt ökade fraktpriser och längre ledtider på båt och flygtransporter har lett till att order till
leverantörer måste tidigareläggas. Under 2022 tycks även komponentpriser börja påverkas beroende på den allmänna komponentbristen.

Trots stora omvälvningar i omvärlden har Swemet klarat perioden på ett tillfredsställande sätt och vi ser ingen avmattning beroende på pandemin i närtid. Våra kunder, energibolagen, följer sina uppgjorda planer av ny- och tilläggsinvesteringar av elmätare", säger vd:n.
Han säger också "Under de kommande åren ser vi en högre aktivitet på marknaden där vi kommer att ta marknadsandelar".

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Swemet

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Swemet

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt