Bankerna skor sig allt mer på ditt bolån – här är experternas tips för att förhandla ner räntan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Bankerna skor sig allt mer på ditt bolån – här är experternas tips för att förhandla ner räntan

Bankerna

Bankernas marginaler på bolån fortsätter att växa, trots Riksbankens senaste sänkning av styrräntan. Finansinspektionen uppmanar nu konsumenter att aktivt jämföra olika bankers erbjudanden för att förhandla fram bättre räntor. Myndigheten har även infört nya regler för att underlätta för konsumenter att byta bank. Vi har samlat ihop ett par expertröster som ger tips på hur du lyckas i ränteförhandlingen.

  • Bankernas marginaler för bolån ökade till 0,78 procentenheter.
  • Riksbanken sänkte styrräntan med 50 punkter till 3,25 procent.
  • Digitala amorteringsunderlag införs för att underlätta bankbyte.

Bankernas bruttomarginal för bolån med rörlig ränta ökade under det tredje kvartalet 2024. Detta enligt ett pressmeddelande från Finansinspektionen. Marginalen steg till 0,78 procentenheter, jämfört med 0,64 procentenheter det föregående kvartalet. Detta trots att Riksbanken sänkte styrräntan med 50 punkter till 3,25 procent.

Fördel för konsumenterna

Under kvartalet minskade bankernas kostnad för att finansiera bolån, men de rörliga utlåningsräntorna sänktes inte i samma omfattning. FI:s konsumentskyddsekonom, Moa Langemark, understryker att nu är en bra tidpunkt för konsumenter att förhandla om sina räntevillkor, med hänvisning till de förhållandevis höga ränterabatterna.

Vi på Börskollen ser att det finns ett större utrymme för konsumenter att agera proaktivt genom att jämföra olika bankers genomsnittsräntor och utnyttja möjligheten att förhandla ner sina bolåneräntor.

Lättare att byta bank

För att främja konkurrensen och sänka bolåneräntorna har FI infört nya regler som kräver att banker tillhandahåller digitala amorteringsunderlag. Dessa regler, som trädde i kraft den 1 september, är avsedda att förenkla processen för konsumenter som vill flytta sina bolån. Enligt Moa Langemark kan detta leda till att fler byter bank, vilket i sin tur kan pressa ner genomsnittsräntorna.

Att byta bank har tidigare varit en tidskrävande och komplicerad process men med de nya reglerna hoppas FI att konsumenterna ska få snabbare och lättare tillgång till nödvändiga dokument.

Experternas tips

Nordnets sparekonom Frida Bratt skriver i en bloggpost att konkurrensen är bättre än på länge och att bankerna måste vara på tårna, något som man som bolånekund ska utnyttja.

Frida Bratt anser att man ska ta bort fokus från listräntan och i stället titta på bankernas snitträntor, som finns sammanställda på flera jämförelsesajter. De ger en indikation på hur din bank ligger till och vilka banker som är villiga att förhandla.

Hon tipsar om att nyttja amorteringsunderlaget, som alla banker nu skyndsamt måste ge ut digitalt.

Bästa argumenten

Här är Frida Bratts bästa argument för bolånekunder:

Bankens finansieringskostnader har minskat, och därför bör de kunna ge dig som kund en bättre ränta. Kontrar banken med att de minskat sina marginaler och inte höjt så mycket de hade kunnat i ränteuppgången, kan du hävda att de sannolikt tog igen detta på inlåningen.

Du är en lönsam kund, som har ett stort lån och som banken tjänar bra med pengar på – därför bör du kunna få en bättre ränta.

Du är en trygg kund med stabil inkomst och banken kan lita på att du betalar ränta och amortering.

Du kan flytta försäkringar osv, om du får en bra ränta. Här är det dock viktigt att tänka på helheten och inte flytta något till högre avgifter och sämre villkor.

Ditt viktigaste argument är emellertid: ”Jag är beredd att byta bank”, skriver Frida Bratt.

Innehåller annonslänkar från Compricer.

Aktuell jämförelse: Hitta lägsta bolåneräntan idag

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Det lönar sig att vara jobbig kund

I en intervju med Privata Affärer i september gav Compricers sparekonom Christina Sahlberg tips om hur man kan pruta på räntan. Hon påpekar där att det lönar sig att vara en jobbig kund, att våga ta för sig och inte skjuta upp samtalet till banken. Börja med att undersöka vad snittkunden betalar hos din nuvarande bank och vilka räntor konkurrenterna erbjuder, tipsar hon. Hon rekommenderar att särskilt titta på banker som inte tillämpar förhandling, såsom SBAB och Skandiabanken.

Eftersom bankerna justerar sina räntor i olika takt, vilket kan göra jämförelser svårare, är det viktigt att regelbundet se över räntenivåerna på marknaden.

Christina Sahlberg rekommenderar att betala av privatlån och att värdera om bostaden för att stärka sin förhandlingsposition. Begär också ut ditt amorteringsunderlag, vilket signalerar till banken att du är beredd att byta bank.

Läs mer: Bra läge att pruta på bolånet – här är expertens förhandlingstips

Läses av andra just nu

Nyheter om Nordnet

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt