ETFer | Börshandlade vs. vanliga fonder? - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

4 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
ETF-fonder

ETF-fonder – Lär dig mer om börshandlade fonder (guide)

Sidans innehåll

Det är skillnad på vanliga, traditionella fonder och börshandlade fonder, så kallade ETF-fonder eller ETFer. Nedan berättar vi mer och listar aktuella nyheter som rör marknaden för ETFer.

  • En börshandlad fond, eller ETF, handlas på börsen som aktier och är utformad för att följa utvecklingen av en underliggande tillgång som ett index, en råvara eller en valuta.
  • ETFer erbjuder flera fördelar jämfört med traditionella fonder, bland annat lägre kostnader, möjlighet till handel flera gånger per dag och ingen kreditrisk mot emittenten som är vanlig med andra börshandlade produkter.
  • ETFer kombinerar fördelarna med traditionella fonder, såsom riskspridning, med handelsfriheten hos aktier, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för både nybörjare och erfarna investerare.

Fonder kan vara ett utmärkt investeringsalternativ för både nybörjare och veteraner. Det är enkelt, ger bra riskspridning och lämpar sig framför allt för dig som inte vill, kan eller orkar lägga ned mycket tid på att omplacera och sätta dig in allt som normalt krävs för direktinvestering i aktier (eller andra tillgångar). Du betalar i grunden en avgift för att låta någon annan sköta detta, alternativt att fonden följer en specifik underliggande tillgång eller bransch.

Vad är en ETF / börshandlad fond?

En börshandlad fond, eller ETF som det också kallas (från engelskans Exchange Traded Fund), är en fond som handlas direkt på börsen precis som vanliga aktier. En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång, till exempel ett index, en råvara eller en valuta.

Tips: Intresserad av att automatisera ditt sparande? Då rekommenderar vi att du läser vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära svenska fondrobotarna.

Hur fungerar ETFer och hur skiljer de sig från traditionella fonder?

ETFer är noterade på börsen vilket innebär att du kan handla med dem flera gånger per dag, till skillnad från vanliga traditionella fonder som handlas max en gång per dag, ibland mer sällan än så.

En fördel med ETFer är att de vanligtvis är billigare än till exempel aktivt förvaltade fonder eller aktiefonder. En annan fördel med ETF-fonder är att du inte tar någon kreditrisk mot emittenten, vilket är fallet med övriga börshandlade investeringsprodukter, så kallade ETPer (från engelskans Exchange Traded Products) som exempelvis Bull- & Bear-certifikat, warranter och mini futures.

Man kan förenklat säga att en ETF är en blandning mellan traditionella fonder och börshandlade produkter (ETPer). Fonden följer utvecklingen på exempelvis ett index eller en råvara och innebär generellt sett större riskspridning än enskilda aktier. Samtidigt kan man handla ETF-fonden med i princip samma frihet som aktier, ETPer (certifikat, minis etc) och andra tillgångar på börsen.

Tips SAVR – Spara in onödiga fondavgifter

ETF-fonder – Spekulera i upp- eller nedgång

Om du tror att den underliggande tillgången kommer stiga i värde ska du investera i ETFer som benämns som "långa" eller "bull". Om du däremot tror att den underliggande tillgången kommer att sjunka i värde ska du investera i ETFer som benämns som "korta" eller "bear".

Handla ETFer med hävstång

ETFer kan vara med eller utan hävstång, precis som Bull- & Bear-certifikat. Hävstången innebär att du får en förstärkt utveckling på den underliggande tillgången, till exempel 2 eller 3 gånger så mycket. På så sätt får du chans till högre avkastning men tar även en större risk eftersom hävstången går åt båda hållen.

Vad kostar det att handla med ETF-fonder?

Vid handel med ETFer betalar man courtage precis som vid vanlig aktiehandel. I tillägg tas det även ut en årlig administrativ avgift av emittenten. Den delas upp över året och räknas av från kursen med en liten del varje dag på samma sätt som en förvaltningsavgift räknas av från en vanlig traditionell fond.

ETF-fonder är vanligtvis billigare att handla med än traditionella fonder. Det är extremt sällsynt att hitta ETFer som kostar mer än 0,30 % i avgift per år och de allra lägsta ligger på 0,01 %. Avgiften på traditionella fonder är något som ofta glöms bort av nya sparare, men som kan påverka avkastningen enormt över tid.

Vilka risker bör man tänka på när man handlar med ETFer?

Precis som vid handel med andra börshandlade produkter är möjligheterna många, men riskerna kan också vara stora. Man bör som investerare känna till valutarisken, likviditetsrisken och marknadsrisken.

Däremot tar du ingen kreditrisk mot utfärdaren av produkten (så kallad emittentrisk). Om fondbolaget går i konkurs är dina pengar alltså säkra, men om samma sak sker för emittenten av exempelvis ett certifikat innebär det att man kan förlora hela eller delar av sitt kapital.

Handla ETFer hos Avanza och Nordnet

Du kan handla ETF-fonder hos båda de populära nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Här kan du söka fram börshandlade ETF-fonder hos Avanza.

Här kan du söka fram börshandlade ETF-fonder hos Nordnet.

Mer om ETFer med Alexander Gustafsson på Nordnet.

Föredrar du aktier istället? Automatisera ditt aktiesparande med världsunik tjänst

Om du istället föredrar att spara i aktier men fortfarande vill ha en automatiserad spartjänst vill vi tipsa om Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att spara i aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som skräddarsys efter dig och dina preferenser. Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

Nyheter om ETFer / börshandlade fonder 2022

Nedan samlar vi nyheter om ETFer / börshandlade fonder.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 15 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.
Visa hela texten ▼

Nyheter om ETFer

Oj, här var det tomt just nu.

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader