ETFer | Börshandlade vs. vanliga fonder? - Börskollen

4 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
ETF-fonder

ETF-fonder – Lär dig mer om börshandlade fonder (guide)

Sidans innehåll

Det är skillnad på vanliga, traditionella fonder och börshandlade fonder, så kallade ETF-fonder eller ETFer. Nedan berättar vi mer och listar aktuella nyheter som rör marknaden för ETFer.

Fonder kan vara ett utmärkt investeringsalternativ för både nybörjare och veteraner. Det är enkelt, ger bra riskspridning och lämpar sig framför allt för dig som inte vill, kan eller orkar lägga ned mycket tid på att omplacera och sätta dig in allt som normalt krävs för direktinvestering i aktier (eller andra tillgångar). Du betalar i grunden en avgift för att låta någon annan sköta detta, alternativt att fonden följer en specifik underliggande tillgång eller bransch.

Börskollen rekommenderar

⭐⭐⭐⭐⭐

  • Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad
  • Handla aktier, fonder och derivat
  • Bli kund snabbt, enkelt och gratis
Kom igång idag!

Vad är en ETF / börshandlad fond?

En börshandlad fond, eller ETF som det också kallas (från engelskans Exchange Traded Fund), är en fond som handlas direkt på börsen precis som vanliga aktier. En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång, till exempel ett index, en råvara eller en valuta.

Tips: Intresserad av att automatisera ditt sparande? Då rekommenderar vi att du läser mer om olika fondrobotar.

Hur fungerar ETFer och hur skiljer de sig från traditionella fonder?

ETFer är noterade på börsen vilket innebär att du kan handla med dem flera gånger per dag, till skillnad från vanliga traditionella fonder som handlas max en gång per dag, ibland mer sällan än så.

En fördel med ETFer är att de vanligtvis är billigare än till exempel aktivt förvaltade fonder eller aktiefonder. En annan fördel med ETF-fonder är att du inte tar någon kreditrisk mot emittenten, vilket är fallet med övriga börshandlade investeringsprodukter, så kallade ETPer (från engelskans Exchange Traded Products) som exempelvis Bull- & Bear-certifikat, warranter och mini futures.

Man kan förenklat säga att en ETF är en blandning mellan traditionella fonder och börshandlade produkter (ETPer). Fonden följer utvecklingen på exempelvis ett index eller en råvara och innebär generellt sett större riskspridning än enskilda aktier. Samtidigt kan man handla ETF-fonden med i princip samma frihet som aktier, ETPer (certifikat, minis etc) och andra tillgångar på börsen.

Tips: Om du föredrar att handla med vanliga fonder kan du spara in onödiga avgifter genom att använda SAVR! SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Resultatet blir att kunderna betalar 30-50 % lägre avgifter, varje år!

→ Läs mer om hur du fondsparar billigare med SAVR!

ETF-fonder – Spekulera i upp- eller nedgång

Om du tror att den underliggande tillgången kommer stiga i värde ska du investera i ETFer som benämns som "långa" eller "bull". Om du däremot tror att den underliggande tillgången kommer att sjunka i värde ska du investera i ETFer som benämns som "korta" eller "bear".

Handla ETFer med hävstång

ETFer kan vara med eller utan hävstång, precis som Bull- & Bear-certifikat. Hävstången innebär att du får en förstärkt utveckling på den underliggande tillgången, till exempel 2 eller 3 gånger så mycket. På så sätt får du chans till högre avkastning men tar även en större risk eftersom hävstången går åt båda hållen.

Vad kostar det att handla med ETF-fonder?

Vid handel med ETFer betalar man courtage precis som vid vanlig aktiehandel. I tillägg tas det även ut en årlig administrativ avgift av emittenten. Den delas upp över året och räknas av från kursen med en liten del varje dag på samma sätt som en förvaltningsavgift räknas av från en vanlig traditionell fond.

ETF-fonder är vanligtvis billigare att handla med än traditionella fonder. Det är extremt sällsynt att hitta ETFer som kostar mer än 0,30 % i avgift per år och de allra lägsta ligger på 0,01 %. Avgiften på traditionella fonder är något som ofta glöms bort av nya sparare, men som kan påverka avkastningen enormt över tid.

Vilka risker bör man tänka på när man handlar med ETFer?

Precis som vid handel med andra börshandlade produkter är möjligheterna många, men riskerna kan också vara stora. Man bör som investerare känna till valutarisken, likviditetsrisken och marknadsrisken.

Däremot tar du ingen kreditrisk mot utfärdaren av produkten (så kallad emittentrisk). Om fondbolaget går i konkurs är dina pengar alltså säkra, men om samma sak sker för emittenten av exempelvis ett certifikat innebär det att man kan förlora hela eller delar av sitt kapital.

Handla ETFer hos Avanza och Nordnet

Du kan handla ETF-fonder hos båda de populära nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Börskollen rekommenderar

⭐⭐⭐⭐⭐

  • Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad
  • Handla aktier, fonder och derivat
  • Bli kund snabbt, enkelt och gratis
Kom igång idag!

Här kan du söka fram börshandlade ETF-fonder hos Avanza.

Här kan du söka fram börshandlade ETF-fonder hos Nordnet.

Mer om ETFer med Alexander Gustafsson på Nordnet.

Föredrar du aktier istället? Automatisera ditt aktiesparande med världsunik tjänst

Om du istället föredrar att spara i aktier men fortfarande vill ha en automatiserad spartjänst vill vi tipsa om Sigmastocks. Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att spara i aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som skräddarsys efter dig och dina preferenser. Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

Läs mer och automatisera ditt aktiesparande med Sigmastocks

Nyheter om ETFer / börshandlade fonder 2021

Nedan samlar vi nyheter om ETFer / börshandlade fonder.

Visa hela texten ▼

Nyheter om ETFer

Oj, här var det tomt. Prova ladda om sidan.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!