Därför köper Kina guld i det tysta – och utmanar den amerikanska dollarn

Kinas centralbank har under de senaste åren kraftigt ökat sina guldinköp, vilket kan få konsekvenser för den amerikanska dollarns ställning. Enligt rapporter kan Kina ha köpt mer guld än vad som officiellt rapporterats – något som väcker om vad de har för strategiska ekonomiska mål.
- Kina ökar sina guldreserver som en del av en strategi för att minska beroendet av den amerikanska dollarn.
- Officiella data visar betydande guldinköp av Kinas centralbank de senaste åren.
- Spekulationer tyder på att Kina köper mer guld än vad som rapporteras.
Enligt MarketWatch har Kinas centralbank ökat sina guldinköp allt sedan 2022, vilket sammanfaller med Rysslands invasion av Ukraina. Utvecklingen tolkas som en del av en strategi för att minska landets beroende av den amerikanska dollarn och för att diversifiera sina internationella reserver.
Strategiska guldinköp
Kina har rapporterat en ökning av sina guldreserver med 62 ton i slutet av 2022 och fortsatte att köpa 225 ton under 2023. Under 2024 har centralbanken rapporterat ytterligare inköp, vilket lett till att de totala reserven nu uppgår till 2 280 ton.
Kina och andra länder, särskilt de som inte är nära allierade med USA, vill minska sitt beroende av den amerikanska dollarn av andra skäl än enbart diversifiering.
Stefan Gleason, vd Money Metals.
Analytiker menar att denna ökning i guldreserver är en reaktion på den amerikanska dollarns ”vapenisering” och som en strategi för att minska riskerna kopplade till ekonomiska sanktioner och handelskrig.
Frågetecken kring rapporterade guldreserver
Det finns spekulationer om att Kina köper mer guld än vad som officiellt rapporteras. Jan Nieuwenhuijs, guldanalytiker på Money Metals, tror att Kina i verkligheten kan ha mycket större guldreserver än de 2 280 ton som rapporteras.
Denna teori stöds av data som visar att Kina importerar mer guld än vad som säljs på den inhemska marknaden, vilket antyder att centralbanken kan göra köp i hemlighet för att undvika att driva upp priserna.
Bart Melek från TD Securities säger att Kina sannolikt bygger upp sina guldreserver för att skydda sin ekonomi mot dollarns värdefall och minska sina dollarinnehav. Guld ses som ett säkert tillgångsslag utan motpartsrisk och med inneboende värde.
Trots dessa strategiska inköp har guldpriset inte nått nya rekord, men analytiker förutspår att ytterligare osäkerhet på marknaden och förändringar i Federal Reserves politik kan driva upp priserna igen.