Efter sänkningen – läge att förhandla om bolånen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Efter sänkningen – läge att förhandla om bolånen

Efter

I kölvattnet av Riksbankens räntesänkning följer nu allt fler banker efter. Det ger förhandlingsmöjligheter för bolånetagare, påpekar sparekonomen Christina Sahlberg vid jämförelsesajten Compricer.

Redan samma dag som Riksbanken sänkte styrräntan från 4,00 till 3,75 procent, meddelade de fyra storbankerna att de följer efter med sänkning av tremånadersräntan.

Efter veckans inflationssiffra som förstärker förhoppningarna om flera räntesänkningar så har nu bland annat Danske Bank, Skandiabanken och SBAB följt efter. Alla tre har sänkt listräntan olika mycket, i SBAB:s fall gäller detta även ettårsräntan, om än en liten förändring (0,05 procentenheter).

Ha koll på detta

Listräntor är bankens ordinarie bolåneräntor och visar utannonserade bolåneräntor. Man ska även redovisa snitträntorna för bolån, det vill säga vad kunder fått för någon ränta i genomsnitt. Den är också traditionellt sett betydligt lägre vilket man som bolånetagare bör ha i bakhuvudet, säger Christina Sahlberg.

– Listräntorna har lite spelat ut sin roll även om de nu sänks. Det är vilken rabatt man får och genomsnittsräntan som man som bolånekund ska sikta in sig på, säger hon.

Compricers affärsidé är just att jämföra olika aktörers erbjudanden till kunderna, bland annat kring bolån. Christina Sahlberg påpekar dock att som bolånetagare kan man också göra ett grundligt jobb:

– Det är ett väldigt bra tillfälle nu att kolla vad jag har för ränta. Är den ungefär som genomsnittsräntan? Det finns banker som ger en fast rabatt beroende på lånesumma och belåningsgrad. Där kan du direkt på deras hemsida få en indikation.

Spela ut bankerna

En utmaning för bolånetagare är att under perioden med räntehöjningar har också bankernas erbjudanden blivit alltmer likformade med små skillnader, påpekar Christina Sahlberg. Därför handlar det om spela ut bankerna mot varandra, säger hon.

– Då kan man säga: "jag vill helst inte flytta från er men här får jag en bättre ränta", säger hon.

Fakta: Kan sänka boräntan med tusenlappar

Riksbankens styrränta väntas enligt marknaden sänkas 6–8 gånger på lite drygt ett år, ned till någonstans kring 2,00–2,50 procent. Sänkningarna väntas efter den utdragna serie av räntehöjningar i inflationschocken 2022–2023, som tryckte upp styrräntan till 4,00 procent – den högsta styrräntan sedan 2008.

Den rörliga boräntan brukar i grova drag följa med styrräntan, både nedåt och uppåt. Skulle boräntan sänkas med 2 procentenheter skulle det dra ned kostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor med 5 000 kronor per månad före ränteavdrag. Blir det "bara" 1,5 procentenheter lägre boränta sjunker kostnaden för samma lån med 3 750 kronor per månad före ränteavdrag.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Danske Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt