Efterfrågan kan överraska positivt – då är IT-aktien attraktiv igen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Efterfrågan kan överraska positivt – då är IT-aktien attraktiv igen

Efterfrågan

Dustins senaste kvartalsrapport pekar på en ljusare framtid för bolaget med en förbättrad lönsamhet trots en fortsatt svag marknad. Skuldsättningen har minskat och företaget ser tecken på en förbättring i efterfrågan, vilket kan driva aktiens värde uppåt, skriver Privata Affärer i en analys.

  • Förbättrad lönsamhet trots svag marknad
  • Skuldsättningen minskar och närmar sig målet
  • Potentiell uppsida i aktievärde på 50 procent

Förbättrad lönsamhet och minskad skuldsättning

Dustin har haft problem med svag efterfrågan och hög skuldsättning, vilket har påverkat lönsamheten negativt. Den senaste kvartalsrapporten visar dock på en förbättrad lönsamhet trots att marknaden fortfarande är svag. Skuldsättningen har minskat till drygt tre gånger justerad EBITDA och närmar sig bolagets mål på 2–3 gånger justerad EBITDA. Enligt Dustins vd siktar man på 2,5 gånger. Det skriver Privata Affärer i en analys, där de tycker att aktien är ”väl värd en chans”.

Positiva utsikter för efterfrågan

Konjunkturen kan bottna under sommaren, vilket kan gynna både företag och konsumenter genom lägre räntor och ökad konsumtionsvilja. Satsningar på AI inom företag kan dessutom driva på ytterligare IT-investeringar. Det finns ett uppdämt behov bland företag att uppdatera sin IT-utrustning, och med bättre konjunkturutsikter kan denna omsvängning ske snabbt.

Försäljningen för Dustin förväntas bottna nu och vd ser tecken på förbättring under innevarande kvartal, som motsvarar Dustins tredje kvartal för räkenskapsåret 2023/24. Analytiker och marknaden förväntar sig en gradvis och återhållen uppgång, men Privata Affärer tror att efterfrågan kan överraska positivt och därmed förbättra lönsamheten ytterligare.

Aktieuppsida och begränsad nedsida

Med en mer positiv syn på potentiell återhämtning ser aktien attraktiv ut på ett års sikt med möjlig uppsida på 50 procent när efterfrågan åter tar fart, anser tidningen. Risken på nedsidan är begränsad eftersom efterfrågan bottnar nu och Axel Johnson-gruppen har blivit en dominerande ägare med över 50 procent av aktierna. Gruppens kontinuerliga aktieköp signalerar tilltro till Dustins position och framtidsutsikter.

För ett år sedan gick Axel Johnson över 30 procent ägande och lade då ett budpliktsbud på 28,50 kronor per aktie. Denna köpvillighet på den nivån indikerar att ett bud inte är omöjligt, men det kan dröja till efter sommaren eller längre. Axel Johnson har en liknande ägarstruktur i Axfood med 50,1 procent och det kan mycket väl vara den långsiktiga målsättningen för Dustin också. Möjligheten till ett bud ger aktien en extra potential och krydda.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Dustin Group

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt