Experten: Trots snabb börsuppgång – därför ligger ditt fondsparande fortfarande på minus

Trots att MSCI World-indexet har återhämtat sig och visar en positiv utveckling, fortsätter många globalfonder att prestera negativt. Valutaförändringar spelar en avgörande roll i denna dynamik.
- MSCI World-indexet har stigit med 3 % sedan årsskiftet.
- Globala indexfonder på Nordnet har i snitt sjunkit med 10,8 %.
- Kronans styrka mot dollarn pressar globalfondernas avkastning.
Enligt Nordnetbloggen har MSCI World-indexet stigit med 3 procent i år. Trots detta har globala indexfonder på Nordnets plattform sjunkit i snitt med 10,8 procent medan aktivt förvaltade globalfonder har minskat med 8,6 procent. Den främsta orsaken till denna diskrepans menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är kronans förstärkning mot dollarn.
Valutaförändringar påverkar fondavkastningen
Kronans förstärkning har gjort det mer kostsamt att investera i globalfonder. Tidigare har en svag krona gynnat svenska sparare genom att dämpa negativa marknadsutvecklingar.
Ska man då planera sitt sparande efter valutarörelser? Jag tycker inte det, eftersom de är svåra att förutse. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Det är dock viktigt att behålla en långsiktig syn på sparande och inte låta sig påverkas alltför mycket av kortsiktiga valutaförändringar. En stark krona har även vissa fördelar, som billigare import och potentiellt minskad inflation, vilket kan leda till räntesänkningar.
Strategier för framtida sparande
För att undvika överexponering mot dollarn rekommenderas en diversifierad portfölj. Det kan vara klokt att komplettera globalfonder med Sverigefonder och fonder på tillväxtmarknader och i Europa. En bredare spridning kan minska effekten av valutaförändringar på sparandet.
Trots nuvarande motvindar finns det möjligheter att dra nytta av en stark krona, och att inte låta kortsiktiga förändringar styra långsiktiga beslut kan vara avgörande för framtida avkastning.