Hawalasystemet kan bli olagligt: "Kalldusch"
Ett nytt förslag vill göra det kriminellt att bedriva hawalaverksamhet utan tillstånd. Utredningen vill också göra det svårare att föra ut stora summor pengar ur Sverige.
Flera myndigheter har slagit larm om att det inofficiella betalningssystemet hawala utnyttjas för penningtvätt och för att finansiera terrorism.
Hawala är ett sätt att föra över pengar utan att egentligen flytta på dem. Överföringssystemet, som bygger helt på förtroende mellan avsändare, förmedlare och mottagare, är redan olagligt i flera länder.
Nu föreslår en ny utredning som tillsatts av finansdepartementet att det ska bli kriminellt att bedriva finansiell verksamhet utan att ha tillstånd från Finansinspektionen.
Från brottsvinster
Enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) är det ett sätt att komma åt just hawalasystemet.
– Vi ser att man använder informella system som hawala för att föra ut pengar som kan komma från brottsvinster i Sverige, säger han.
Regeringen arbetar parallellt med ett förslag som innebär att det ska krävas tillstånd från Fi för att bedriva finansiell verksamhet.
– Vi har arbetat fram ett förslag och kommer att återkomma med det i närtid.
– Vi kommer inte bara att kräva tillstånd för att bedriva hawalaverksamhet utan det kommer också att vara kriminellt och straffbart att bedriva den, enligt utredarens förslag, utan tillstånd. Det är en tvåstegsraket, säger Wykman.
Upp till sex år
Enligt förslaget ska det nya brottet kallas olovlig finansiell verksamhet och kunna leda till böter eller fängelse i upp till sex månader.
För grov olovlig finansiell verksamhet föreslås straffet bli fängelse på mellan två och sex år.
– Det här är en kalldusch för den kriminella verksamheten, säger Niklas Wykman.
Utredaren föreslår också att tullen ska få större befogenheter att stoppa kontanter vid gränsen. Enligt förslaget måste den som ska föra ut 10 000 euro eller mer från Sverige till ett annat EU-land anmäla det.
Fakta: Hawala
Hawala, arabiska för överföring, är namnet på ett informellt överföringssystem som växte fram längs Sidenvägen på 700-talet.
Systemet används fortfarande flitigt runt om i världen och bygger på att globala nätverk av förmedlare, hawaladar, går i god för tillgångar och värden. Det är ett sätt att överföra pengar utan att flytta dem.
Det vanligaste är att en förmedlare på uppdrag av en avsändare kontaktar en annan förmedlare i mottagarens närhet, och går i god för att ett belopp finns och ber att det ska betalas ut.
Skulden regleras vid ett senare tillfälle, och systemet bygger således helt på tillit mellan de inblandade parterna.
De allra flesta transaktioner är legitima och hawala utgör en livlina för människor i exempelvis krigshärjade områden eller samhällen som drabbats av naturkatastrofer. Systemet har dock även använts av terrororganisationer och kriminella som vill dölja intäkter från brottslig verksamhet.
Källa: FOI
Källa: Johanna Ekström/TT