Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Kapitalförvaltning

Kapitalförvaltning för nybörjare

Frågan om hur stor buffert man ska ha för oförutsedda händelser är ständigt aktuell. I ett inlägg på banken Avanzas blogg förespråkar skribenten Johanna Kull att en buffert ska täcka minst två eller tre månaders utgifter (för boende i lägenhet). Andelen buffert i förhållande till inkomst är förslagsvis något högre för hushåll som har en större ekonomi där kanske fritidsboende också ingår. Syftet med bufferten att kunna härda ut under provisoriska ekonomiska smällar.

Det är därmed bra om pengarna placeras i en trygg men samtidigt lättillgänglig sparform. Här kan indexfonder och sparande med insättningsgaranti vara att förespråka framför mer riskfyllda alternativ som aktier och kryptovalutor. Idéen om en tillräcklig buffert är en viktig stöttepelare inom en sund ekonomi. För dig som redan har en buffert och vill ett steg vidare och förvalta eventuellt kapitalt har vi klistrat ihop en liten crash course i kapitalförvaltning för nybörjare.

Sprid riskerna

Ekonomiska experter talar ofta om riskspridning när de delar med sig av tips om hur man kan få pengarna att växa. Enkelt uttryckt innebär tesen att man inte ska lägga alla ägg i samma korg. Finansmarknaden kan vara volatil varför ett sparande enbart i aktier eller i högriskfonder kan straffa sig när konjunkturen inte är på din sida.

Steg ett som nybörjare är att förkovra sig i olika investeringsalternativ och risker och utmaningar för att kunna fatta bättre beslut ur ett riskhänseende. Nuförtiden är den information som tidigare var förbehållen banker och finansinstitut enkelt tillgänglig på våra smartphones genom särskilda appar eller nyhetsmedier.

Finansvärlden har genomgått en digitaliseringsprocess som kan jämföras med bland annat gamingindustrin. Här har man jämte traditionella landbaserade anläggningar uppfört plattformar som kan nås genom smartphones eller surfplattor och där man kan ägna sig åt allt från betting på sport på sajter som leovegas.com/sv-se/betting/e-sports eller läsa på om klassiska casinoregler på andra sajter.

Fond vs. aktie

Som nybörjare som är redo att investera sitt disponibla kapital står du inte sällan inför valet mellan fond och aktie som är några av de mest vanliga sparandeformerna. Bägge alternativ har sin egen uppsättning fördelar och nackdelar. Generellt sett har båda visat sig ge bra avkastning över tid men fonder är att föredra för dig som inte vill lägga så mycket tid på research utan hellre låter andra göra jobbet. En fond består nämligen i regel av ett paket där olika aktier satts ihop av ett fondbolag.

En aktie däremot är en ägarandel i ett enskilt börsnoterat bolag - svenskt eller internationellt. När du investerar i aktier ställs det därmed krav på dig att sätta ihop ditt eget paket, eller aktieportfölj. Den som sparar i aktier har sällan ett visst antal aktier i ett och samma bolag. I stället strävar de flesta aktiesparare efter att investera i olika slags branscher och bolag för att sprida riskerna precis som vi talade om innan. Innan du beslutar dig för en sparandeform eller den andra eller kanske en kombination bör du därför fundera över hur mycket tid och engagemang du vill och kan lägga ner på kapitalförvaltning.

Ha is i magen

Rom byggdes inte på en dag. Samma ordspråk kan tillämpas för ekonomisk framgång och investeringar som lönar sig i längden. Kapitalförvaltning är ingen enkel sak och i mångt och mycket kan det ta tid innan du kan skåda frukten av ditt arbete. Visst är det möjligt att tjäna storkovan på en lyckad aktie- eller kryptoaffär men de flesta som sparar gör det med ett långsiktigt mål i sikte. Många parametrar spelar in i hur din portfölj går - många av dessa utanför enskilda sparares händer - såsom världshändelser och konjunkturer. Den som ger sig i kast med kapitalförvaltning som nybörjare gör därför bäst i att ha is i magen och inte sälja av fonder och aktier direkt när de går ner utan snarare sitta still i båten och invänta nästa topp.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt