Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Kapitalförvaltning

Kapitalförvaltning för nybörjare

Frågan om hur stor buffert man ska ha för oförutsedda händelser är ständigt aktuell. I ett inlägg på banken Avanzas blogg förespråkar skribenten Johanna Kull att en buffert ska täcka minst två eller tre månaders utgifter (för boende i lägenhet). Andelen buffert i förhållande till inkomst är förslagsvis något högre för hushåll som har en större ekonomi där kanske fritidsboende också ingår. Syftet med bufferten att kunna härda ut under provisoriska ekonomiska smällar.

Det är därmed bra om pengarna placeras i en trygg men samtidigt lättillgänglig sparform. Här kan indexfonder och sparande med insättningsgaranti vara att förespråka framför mer riskfyllda alternativ som aktier och kryptovalutor. Idéen om en tillräcklig buffert är en viktig stöttepelare inom en sund ekonomi. För dig som redan har en buffert och vill ett steg vidare och förvalta eventuellt kapitalt har vi klistrat ihop en liten crash course i kapitalförvaltning för nybörjare.

Sprid riskerna

Ekonomiska experter talar ofta om riskspridning när de delar med sig av tips om hur man kan få pengarna att växa. Enkelt uttryckt innebär tesen att man inte ska lägga alla ägg i samma korg. Finansmarknaden kan vara volatil varför ett sparande enbart i aktier eller i högriskfonder kan straffa sig när konjunkturen inte är på din sida.

Steg ett som nybörjare är att förkovra sig i olika investeringsalternativ och risker och utmaningar för att kunna fatta bättre beslut ur ett riskhänseende. Nuförtiden är den information som tidigare var förbehållen banker och finansinstitut enkelt tillgänglig på våra smartphones genom särskilda appar eller nyhetsmedier.

Finansvärlden har genomgått en digitaliseringsprocess som kan jämföras med bland annat gamingindustrin. Här har man jämte traditionella landbaserade anläggningar uppfört plattformar som kan nås genom smartphones eller surfplattor och där man kan ägna sig åt allt från betting på sport på sajter som leovegas.com/sv-se/betting/e-sports eller läsa på om klassiska casinoregler på andra sajter.

Fond vs. aktie

Som nybörjare som är redo att investera sitt disponibla kapital står du inte sällan inför valet mellan fond och aktie som är några av de mest vanliga sparandeformerna. Bägge alternativ har sin egen uppsättning fördelar och nackdelar. Generellt sett har båda visat sig ge bra avkastning över tid men fonder är att föredra för dig som inte vill lägga så mycket tid på research utan hellre låter andra göra jobbet. En fond består nämligen i regel av ett paket där olika aktier satts ihop av ett fondbolag.

En aktie däremot är en ägarandel i ett enskilt börsnoterat bolag - svenskt eller internationellt. När du investerar i aktier ställs det därmed krav på dig att sätta ihop ditt eget paket, eller aktieportfölj. Den som sparar i aktier har sällan ett visst antal aktier i ett och samma bolag. I stället strävar de flesta aktiesparare efter att investera i olika slags branscher och bolag för att sprida riskerna precis som vi talade om innan. Innan du beslutar dig för en sparandeform eller den andra eller kanske en kombination bör du därför fundera över hur mycket tid och engagemang du vill och kan lägga ner på kapitalförvaltning.

Ha is i magen

Rom byggdes inte på en dag. Samma ordspråk kan tillämpas för ekonomisk framgång och investeringar som lönar sig i längden. Kapitalförvaltning är ingen enkel sak och i mångt och mycket kan det ta tid innan du kan skåda frukten av ditt arbete. Visst är det möjligt att tjäna storkovan på en lyckad aktie- eller kryptoaffär men de flesta som sparar gör det med ett långsiktigt mål i sikte. Många parametrar spelar in i hur din portfölj går - många av dessa utanför enskilda sparares händer - såsom världshändelser och konjunkturer. Den som ger sig i kast med kapitalförvaltning som nybörjare gör därför bäst i att ha is i magen och inte sälja av fonder och aktier direkt när de går ner utan snarare sitta still i båten och invänta nästa topp.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt