SAVR omdöme april 2024 | Så mycket kan du spara via SAVR… - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

15 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
SAVR

SAVR fonder – Omdöme, recension och guide till plattformen SAVR fondmäklare april 2024

Sidans innehåll

Är du trött på att din bank eller nätmäklare tar onödigt hög provision på dina fonder? Vill du investera i fonder hos en tjänst som kapar fondprovisionen helt så att du istället få mer pengar till dina investeringar? Då kanske fondplattformen SAVR kan vara något för dig. Häng med!

  • SAVR är en fondplattform som syftar till att eliminera onödiga fondprovisioner, vilket möjliggör högre sparande och investeringar för användarna.
  • Sedan starten 2016 har SAVR vuxit i popularitet och idag har plattformen över 100 000 användare som sparar pengar genom att undvika traditionella fondprovisioner.
  • SAVR grundades som ett svar på de höga avgifter som nätmäklare och storbanker traditionellt tar ut, med målet att erbjuda en mer kostnadseffektiv lösning för investerare.

Den så kallade fondrebellen SAVR har sedan sitt intåg på marknaden 2016 gjort ett rejält avtryck och stadigt vuxit i popularitet. Idag har tjänsten över 100 000 användare som tillsammans sparar in miljontals kronor på att inte betala några fondprovisioner. I den här guiden djupdyker vi i SAVR och går igenom allt ifrån hur plattformen fungerar, till vilka för- och nackdelar den har!

Tips: Om du är ny till fondsparande rekommenderar vi vår stora guide Fonder för nybörjare och i guiden Bästa fonderna finner du ytterligare tips och inspiration till bra fonder och fondförvaltare.

Introduktion: Vilka är SAVR?

När nätmäklarna dök upp trodde många att det skulle vara slutet på höga fondavgifter. Storbankerna hade länge tagit ut höga provisioner för handel med värdepapper och nätmäklarna hävdade själva att de skulle förändra detta. Småspararna skulle helt enkelt slippa lägga onödiga pengar på höga fondprovisioner, pengar som istället kunde gå till att investera.

Efter ett antal år med nätmäklare såg dock SAVRs grundare Daniel Aarenstrup och Hannes Arthursson inte någon större skillnad när det kom till avgifterna. Nätmäklarna tycktes följa storbankernas affärsmodell och inget tydde på att en förändring var på väg. Aarenstrup och Arthursson beslutade sig därför för att ta saken i egna händer genom att år 2016 grunda SAVR.

Vi har upp till 50 % billigare fondavgifter än banker och nätbanker. Mer pengar till dig, helt enkelt. Dear saver, we got your back.”

Syftet med SAVR var att ställa sig på småspararnas sida. Istället för att vara en tjänst som roffade åt sig av spararnas pengar genom höga provisioner så ville SAVR göra något revolutionerande. De vill erbjuda samma fonder och samma säkerhet som de andra bankerna och nätmäklarna, men utan att ta ut någon provision. På detta sätt kan spararna ta del av samma fonder som de kan köpa hos de andra fondmäklarna, men upp till 50 % billigare.


SAVRs slogan är både enkel och tydlig. Skärmdump från SAVRs hemsida.

Sedan grundandet av SAVR år 2016 har tjänsten vuxit snabbt. Fondplattformen lanserades 2019 och idag har SAVR över 100 000 användare med tillgång till över 1 500 olika fonder. Här hittar vi både stora, kända fonder såsom TIN Ny Teknik eller Handelsbanken Hållbar Energi till mindre, mer okända eller nischade fonder.

I den här guiden djupdyker vi i SAVR och tar oss en närmare titt på områden såsom vilka fördelar och nackdelar tjänsten har, hur affärsmodellen ser ut samt hur du kan göra för att komma igång med att investera i fonder till lägre avgifter via fondplattformen SAVR.

Innan vi gräver djupare, hur fungerar fondavgifter?

Fonder går att dela in i flera kategorier men för att hålla det enkelt delar vi in dem i två; dels passiva och aktivt förvaltade fonder. Indexfonder är passivt förvaltade fonder eftersom de följer, speglar, ett visst börsindex.

Om vi tar den populära fonden Avanza Zero som ett exempel så är den passivt förvaltad då den följer OMXS30 vilket är Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier. Passivt förvaltade fonder har ofta väldigt låg eller ingen avgift alls, helt enkelt eftersom det inte krävs mycket arbete att sköta dem.

Läs mer: Om du vill lära dig mer om passiva fonder specifikt kan du besöka vår stora guide om Indexfonder.

Aktivt förvaltade fonder följer däremot inget index utan har istället innehav som löpande handplockas av en eller flera fondförvaltare som ska vara experter inom fondens specifika inriktning. En aktivt förvaltad teknikfond har till exempel ett antal förvaltare som gör research och analyser och därefter väljer ut vilka bolag som ska ingå i fonden (utifrån fondens generella ramverk, eller så kallade fondbestämmelser). Eftersom detta innebär mer arbete så tar aktivt förvaltade fonder oftast ut en lite högre avgift på grund av arbetet som genomförs och expertisen som erbjuds.

Förutom dessa avgifter som kommer från själva fondbolaget brukar dessutom nätmäklarna och storbankerna lägga på en provision för att de “säljer” fondbolagets fonder. Det är alltså den provisionen som SAVR struntar i att ta ut för att du som investerare ska kunna få högre avkastning genom att inte låta dina pengar försvinna till avgifter.

Så hur tjänar SAVR pengar utan att ta ut provision?

SAVR bedriver alltså en stor fondplattform, utan att ta ut några fondprovisioner. Hur går detta egentligen till? Det SAVR gör för att tjäna pengar i dagsläget är att ta ut en liten så kallad plattformsavgift. Denna ligger på 0,09 % vilket är att betrakta som väldigt låg. Du betalar alltså en liten procentuell andel för att använda SAVR – och hur stor denna summa blir i kronor beror på hur mycket pengar du har hos SAVR.

Eftersom denna avgift är låg kan det vara svårt att tänka sig att affärsmodellen ska gå ihop sig. På sikt planerar dock SAVR att erbjuda sina användare premiumtjänster som de kan betala för. Dessa tjänster kommer dock enligt SAVR att vara helt frivilliga – om du vill kommer du alltså att fortsätta kunna handla fonder helt provisionsfritt!

SAVR har också planer på att tillhandahålla aktiehandel på hemsidan framöver och det återstår att se hur det kommer se ut när det kommer till avgifter.


Exempel på hur mycket du kan spara på plattformen.

“Samma fonder. Lägre avgifter” – Varför ska du välja SAVR?

SAVRs slogan “Samma fonder. Lägre avgifter” är så tydlig den kan bli och det är uppenbart att det unika med tjänsten är hur mycket pengar du kan spara. Nedan går vi in på fördelarna med SAVR, där vi självklart lyfter möjligheten att spara in på avgifterna, men också andra fördelar som tjänsten har.

Lägre avgifter


Att göra en guide om SAVRs fördelar utan att lyfta fram de lägre avgifterna är omöjligt. Det må låta enkelt men ibland behöver det inte vara mer komplicerat. Hos SAVR har du möjlighet att spara in upp till 50 % på dina fondavgifter och det är svårt att hitta skäl att inte göra det.

Detta är det enklaste och säkraste sättet att höja den totala avkastningen på dina investeringar. Dina innehav kan alltid gå upp och ned i värde beroende på en rad utomstående faktorer. Använder du SAVR så vet du dock att du alltid får högre total avkastning gentemot vad du hade fått för samma fonder hos annan fondförmedlare med högre avgifter. Det är alltså en garanterad avkastningshöjare – allt annat lika!

Genom årens gång kan det handla om tiotals, eller till och med hundratusentals kronor som du sparar in genom att göra något så enkelt som att byta nätmäklare och öppna konto hos SAVR.

Enkelt att flytta dina innehav

Eftersom SAVR fortfarande är betydligt mindre än de andra drakarna på marknaden så är sannolikheten stor att du redan har dina värdepapper hos en annan bank eller nätmäklare. Det kan då kännas krångligt att flytta innehaven och det är därför lätt hänt att man blir lite lat och låter bli.

Att öppna ett konto hos SAVR och flytta dina innehav från en annan mäklare är dock väldigt enkelt. Det görs på omkring 3 minuter; du behöver bara gå igenom ett fåtal steg och sedan signera via bankID. SAVR har nämligen ett eget verktyg för att flytta ISK (Investeringssparkonto) vilket underlättar rejält.

På ett både smidigt och snabbt sätt kan du alltså sänka dina avgifter genom SAVR, även när det kommer till innehav som du har hos en annan mäklare. Du kan flytta både ISK samt traditionella Aktie- och fondkonton – dock ej Kapitalförsäkring (KF).

Tjänsten växer

SAVR är fortfarande en relativt ny tjänst, där själva fondplattformen lanserades så sent som 2019. Detta innebär att en del funktioner saknas. När det kommer till inblick i dina innehav och olika former av statistik, topplistor, jämförelser och så vidare är SAVR fortfarande relativt begränsat. Du får helt enkelt inte en lika utbredd tjänst som hos en del andra nätmäklare.

Utöver det finns fortfarande inte alla fonder som är ute på marknaden och aktiehandel är ännu inte möjligt via SAVR. Tjänsten är dock i en tillväxtresa vilket innebär att flera nya saker är på gång framöver!

SAVR har bland annat tagit in pengar för att möjliggöra aktiehandel framöver och plattformen utvecklas ständigt med nya funktioner. Att tjänsten växer snabbt betyder att det som du tycker saknas idag mycket väl kan finnas på plats imorgon.

SAVR har ett uttalat mål om att bli marknadens bästa tjänst för långsiktigt sparande så under de kommande åren kan vi räkna med en hel del förbättringar och nya funktioner. Planen har dock sedan starten varit att först och främst bygga upp en rejäl kundkrets och att därefter bygga ut med olika funktioner och tjänster.



Några av de mest populära fonderna i SAVRs fondbutik.

SAVR omdöme / SAVR recension

Nedan listar vi de externa omdömen och recensioner som finns att tillgå för SAVR. Externa omdömen kan ge en generell bild av hur pass nöjda användarna av tjänsten är och kan vara en (av flera) parametrar som man kan kika på när man bildar sig en uppfattning av en ny tjänst.

  • Google: 3,8 / 5 (26 röster)
  • Trustpilot: 4,1 / 5 (72 röst)
  • App Store: 4,6 / 5 (4 870 röster)
  • Google Play: 4,6 / 5 (1 700+ röster)

Nackdelar med SAVR

SAVR är självklart ingen felfri tjänst utan det finns även nackdelar som är viktiga att lyfta upp för att göra ett så komplett SAVR-omdöme som möjligt. Nedan listar vi några av dessa så att du får full koll på vad det innebär att investera hos SAVR.

Begränsat utbud

Som tidigare nämnt lanserade SAVR sin fondplattform i slutet av 2019. Detta gör givetvis att mycket arbete fortfarande återstår. Trots att fondplattformen idag har över 1 500 fonder så saknas fortfarande en del fonder. Utöver det är aktiehandel inte möjligt vilket gör att det totala utbudet självklart kan kännas begränsat.

Det här innebär såklart inte att tjänstens syfte försvinner, du kan fortfarande spara in många tusentals kronor på att sänka dina avgifter genom SAVR, men för tillfället kanske du bara kan göra detta på delar av din totala portfölj.

Detta leder till att du kan behöva sprida ut din värdepappersportfölj hos flera nätmäklare. Det kan såklart kännas jobbigt att ha sina pengar utspridda hos flera aktörer, men med tanke på hur mycket du kan spara in på det så är det värt det.



Det dyker hela tiden upp nya fonder på plattformen.

Färre sammanställningar

SAVRs tjänst är fortfarande relativt enkel. Du kan självklart se det mest grundläggande såsom din portföljs innehav och prestation, historisk prestation på fonder, hur mycket du kan spara in genom SAVR och så vidare. När det kommer till lite djupare statistik är dock SAVR relativt begränsat.

Konkurrenten Avanza är till exempel bättre på att presentera månadssammanställningar, temalistor och annat som ger dig mer insyn i dina investeringar.

I fondbutiken på SAVR finns det dock en del temalistor och kortare artiklar där du till exempel kan se vilka fonder som finns på en viss marknad eller vilka fonder som presterat bäst under en viss tidsperiod. Jämfört med flera storbanker är de alltså bättre på den här fronten men jämfört med konkurrerande nätmäklare är de fortfarande sämre.

Det kan därför uppfattas som något “tråkigare” att investera hos SAVR när det kommer till användarvänligheten, men att spara in pengar genom SAVR är såklart något kul!

Jämförelse – SAVR vs Avanza

Nätmäklaren Avanza har vuxit kraftigt under de senaste åren och kan beskrivas som “herren på täppan” över handeln med värdepapper i Sverige. Att locka över kunder från Avanza är såklart därför en av SAVRs största utmaningar. Av den anledningen kommer vi ta en titt på några av skillnaderna mellan Avanza och SAVR för att jämföra tjänsterna. Genom jämförelsen får du en klar bild över vad som talar för respektive tjänst så att du sedan kan besluta om du vill använda den ena, den andra, eller varför inte båda två!

Design och användarvänlighet

När det kommer till designen och funktionerna för användarna så står sig Avanza riktigt starkt. Du får som användare bra koll på dina innehav när det kommer till utveckling och statistik. Du får fina sammanställningar på både månads- och årsbasis samt kan se hur det går för dig från dag till dag och vecka till vecka. Utöver det är hemsidan fylld med temalistor, artiklar, guider och jämförelsefunktioner.

På SAVR är utbudet betydligt mer begränsat, du kan självklart se dina innehav och dess utveckling men inte på ett lika fördjupat sätt som du kan när du använder Avanza. Det finns ett antal artiklar på hemsidan med kortare guider men bortsett från det är användarutbudet att betrakta som mer begränsat hos SAVR.

Spännande funktioner på en hemsida kostar pengar och här är det uppenbart att SAVR valt att istället lägga pengarna på att betala tillbaka provisionen till sina användare.

I denna kategori får alltså Avanza ses som “vinnare” – även om behovet av dessa funktioner givetvis varierar från användare till användare.

Avgifter – 3 exempel

På avgiftsfronten är det SAVR som regerar. Att de väljer att avstå från provisionen gör att de kan erbjuda betydligt lägre fondavgifter än Avanza. Avanza har visserligen ett par fonder med väldigt låga avgifter såsom indexfonden Avanza Zero som handlas helt avgiftsfritt.

När det däremot kommer till andra fonder som inte tillhandahålls av Avanza själva ser vi en stor skillnad.

Nedan följer exempel på tre fonder och dess totala avgifter hos Avanza respektive SAVR:

TIN Ny Teknik
Avgift när du handlar via SAVR: 1,09 %
Avgift när du handlar via Avanza: 1,60 %

Enter Småbolagsfond
Avgift när du handlar via SAVR: 1,26 %
Avgift när du handlar via Avanza: 1,77 %


Hos SAVR syns tydligt angivet hur mycket du sparar in i reducerad avgift för respektive fond.

Öhman Global Growth
Avgift när du handlar via SAVR: 1,10 %
Avgift när du handlar via Avanza: 1,91 %

När det kommer till avgifter är det alltså tydligt att det går att spara in rejält via SAVR (hur mycket exakt går vi in på längre ned i texten). De enda avgifterna SAVR tar ut är en växlingsavgift på 0,5 % vid köp och sälj av utländska fonder samt en plattformsavgift på 0,09 % för att driva tjänsten. Denna är dock inkluderad i avgifterna som presenteras ovan.

Erbjudanden

Som sparare kan det vara trevligt att få tillgång till erbjudanden när man kommer igång med en tjänst. Både SAVR och Avanza har erbjudanden – dessa ser dock lite olika ut!

Det främsta Avanza har att erbjuda är sin courtage-klass som kallas för “Start”. Den innebär att du kan handla aktier och fonder upp till 50 000 kr både courtagefritt och avgiftsfritt hos Avanza. Som nybörjare kan du alltså få en fin start! Här läser du mer om Avanzas olika courtageklasser.

SAVR erbjuder sina kunder en “Bjud in en vän”-bonus på 100 kr. Med denna bonus kan du som användare alltså bjuda in en vän till att investera i en specifik fond hos SAVR. När din vän har genomfört registreringsprocessen kommer du och även din vän att få 100 kr vardera att investera i fonden som du har valt!

Så mycket kan du spara genom att använda SAVR

Några procent hit och dit kanske inte låter som så mycket när det kommer till att spara pengar genom att använda dig av SAVR. Faktum är dock att dessa procent kan göra stor skillnad om du investerar under en längre tid. På SAVRs hemsida finns en kalkylator där du kan räkna ut hur mycket du kan spara in över tid. I denna kalkylator har SAVR räknat på den genomsnittliga nettoavgiftsrabatten deras användare har, vilken ligger på 36 %.

Såhär kan det se ut om du har ett startkapital på 25 000 kr och sedan sparar 2 000 kr i månaden:


Genom att göra något så enkelt som att öppna ett nytt ISK eller flytta ditt nuvarande ISK till SAVR kan du alltså spara in stora summor pengar! På hemsidan kan du själv gå in och göra exempeluträkningar.

Steg för steg: Så kan du öppna ett konto hos SAVR

Att öppna ett konto på SAVR går både smidigt och snabbt. Nedan följer en kortare steg för steg-guide kring hur du kan komma igång.

1) Registrera dig på hemsidan. Det första du behöver göra är att registrera dig på hemsidan genom att trycka på “Bli kund”. Därefter fyller du sedan i ditt personnummer och svarar på ett antal frågor om din ekonomi kopplade till lagen om penningtvätt.


2) Bekräfta med bankID. När du besvarat frågorna kan du enkelt bekräfta din identitet genom att skriva under med bankID.

3) Öppna nytt ISK eller flytta över ditt nuvarande ISK. För att kunna sätta in pengar och börja investera måste du ha ett konto av typen ISK. Antingen kan du öppna ett nytt ISK eller så kan du flytta över ett befintligt som du redan har hos en annan nätmäklare. Det är helt gratis både att flytta över och att starta ett nytt ISK och det går dessutom snabbt.

ISK schablonbeskattas och skatten dras automatiskt och uppgifterna sammanställs på din deklaration utan att du behöver göra någonting!

4) Dags att komma igång! Det fjärde steget är att sätta in pengar på ditt ISK så att du kan investera i fonder. Du kan göra både enstaka insättningar/fondköp samt upprätta ett automatiskt månadssparande.

Svårare än så var det inte!

Vanliga frågor och svar om fondtjänsten SAVR

Gäller insättningsgaranti och investerarskyddet?

Ja, dina pengar hos SAVR täcks av insättningsgarantin och de pengar du har i värdepapper täcks av investerarskyddet. Dessutom står företaget under Finansinspektionens tillsyn. Kort sagt är dina pengar i lika trygga händer som om du investerar hos annan nätmäklare eller storbank.

Hur mycket sparar man på att använda SAVR?

Genomsnittskunden hos SAVR sparar in 36 % på fondavgifterna, men detta kan skilja sig beroende på vilka fonder man äger. Konkurrenterna såsom Avanza och Nordnet tar ut olika fondprovisioner beroende på vilken fond det gäller, så det kan alltså variera en hel del beroende på vilka fonder det rör sig om.

Vad kostar det att använda SAVR?

SAVR tar ut en låg plattformsavgift på 0,09 %. Utöver det betalar du ett påslag för valutaväxling om 0,5 % när du köper och säljer utländska fonder.

Kan jag ha flera ISK?

Ja, du kan ha flera ISK. Har du en annan nätmäklare idag behöver du alltså inte flytta över det ISK du har där till SAVR, du kan istället välja att öppna ett helt nytt ISK och behålla ditt gamla hos din andra nätmäklare och nyttja fördelarna med respektive tjänst.

Hur går SAVR runt ekonomiskt om de inte tar ut provision?

För tillfället tjänar SAVR pengar genom att ta ut en plattformsavgift på 0,09 % från de som har konto hos SAVR. Framöver planerar de att erbjuda olika former av premiumtjänster som kommer kosta pengar (dessa kommer dock att vara helt frivilliga) samt även att erbjuda aktiehandel.

Vad är fördelarna och nackdelarna med SAVR?

Några fördelar med SAVR är dess låga avgifter och dess smidighet. En nackdel är att tjänsten inte erbjuder många funktioner utöver de mest grundläggande. I den här guiden hittar du ett komplett SAVR-omdöme med längre motiveringar kring fördelar och nackdelar.

Hur fungerar det med rabatten?

Rabatten beräknas varje dag på dina innehav och sammanställs sedan vid varje kvartal. När den sammanställts så blir rabatten/fondprovisionen utbetald till ditt konto hos SAVR. Därefter har du möjlighet att antingen ta ut pengarna, låta de ligga eller att köpa nya fonder för de sparade avgifterna.

Varför saknas vissa fonder hos SAVR?

SAVR har som princip att välkomna alla seriösa fonder till sin plattform. Vissa fonder har dock själva valt att inte finnas med på plattformen eftersom de inte gillar att SAVR inte tar ut provision. SAVR hävdar själva att det finns exempel på fondbolag som haft som krav att SAVR ska ta ut provision för att sälja deras fonder och de har då valt att tacka nej till detta eftersom det strider mot deras affärsidé.

Är det bra att investera via SAVR?

Planerar du ett långsiktigt investerande så kan du spara stora summor pengar genom att använda dig av SAVR. De stora pengarna finns framför allt att spara in när det kommer till aktivt förvaltade fonder. De passivt förvaltade fonderna har ofta en redan låg avgift hos andra nätmäklare vilket gör att det inte blir någon större skillnad.

Läser du vårt SAVR-omdöme i den här guiden så tror vi att du kan bilda dig en bra egen uppfattning om huruvida tjänsten är något för dig eller inte!

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 12 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Du har läst

SAVR fonder – Omdöme, recension och guide till plattformen SAVR fondmäklare april 2024

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen