Kopparpriset rusar till rekordnivå – väntas stiga ännu mer

Kopparpriserna har rusat till rekordnivåer efter att president Donald Trump meddelat en 50-procentig tull på kopparimport. Beskedet har väckt oro bland industriföretag, som nu riskerar kraftigt ökade kostnader.
- Kopparpriser ökade med 13% på en dag efter Trumps tullbesked.
- USA importerar över hälften av sin koppar, främst från Sydamerika.
- Höga kopparpriser kan bidra till ökade produktionskostnader.
Den 8 juli meddelade president Donald Trump en 50-procentig tull på kopparimport som träder i kraft den 1 augusti. Enligt CNN ledde detta till en omedelbar prisökning på 13 procent till ett rekordhögt pris på 5,69 dollar per pund. Denna markanta prisökning är den största endagsökningen sedan 1968, enligt data från FactSet.
Konsekvenser för amerikansk industri
Koppar är en kritisk komponent i bland annat byggnation, elektronik och fordon. Ole Hansen, råvarustrateg på Saxo Bank, konstaterar att tullen innebär en dramatisk kostnadsökning för amerikanska kopparkonsumenter. Enligt S&P Global Market Intelligence tar det i genomsnitt 32 år att gå från fynd till produktion av användbar koppar i USA – vilket gör det svårt att snabbt öka den inhemska tillgången.
Högre kopparpriser kan också leda till högre inflation, vilket ökar kostnaderna för amerikanska tillverkare utan ett inhemskt alternativ tillgängligt.
Ewa Manthey, strateg ING, till CNN.
USA importerar över hälften av sin koppar, främst från Chile, Kanada och Peru. Grace Zwemmer, ekonom vid Oxford Economics, bedömer att byggsektorn och elektronikindustrin är särskilt utsatta för stigande kostnader framöver.
Kritik mot tullbeskedet
Trump motiverar åtgärden med att den stärker nationell säkerhet och amerikanska försörjningskedjor. Men flera ekonomer ifrågasätter logiken. Maurice Obstfeld, professor i ekonomi vid UC Berkeley, kallar åtgärden för ett ”meningslöst självmål” eftersom det saknas realistiska substitut för koppar. Dessutom importeras materialet främst från allierade länder.
Enligt Morgan Stanley har omkring 400 000 ton extra koppar lagrats i USA som en buffert för att mildra effekterna på kort sikt. Men osäkerheten är fortsatt stor – både kring hur företag kommer att hantera de ökade kostnaderna och hur konsumenter påverkas. Ekonomer varnar för att tullarna kan bromsa tillväxten, särskilt inom tillverkningsindustrin.