SEB: Inte säkert boräntan hänger med hela vägen

Precis som SBAB ser storbanken SEB hur allt fler kunder väljer rörlig ränta.
Efter flera år av stigande räntor sänkte Riksbanken styrräntan i maj – första gången på åtta år. Enligt SEB-chefen Johan Torgeby finns det flera, om än små, positiva signaler på att saker och ting börjar röra sig i rätt riktning för svensk ekonomi.
– Vi förväntar oss ett bättre 2025 än 2024 och det bygger på förväntningar kring räntesänkningar. Det är en förutsättning att inflationen är bruten och att räntesänkningarna sker – gör det inte det så kommer vi att befinna oss i ett annat läge, säger han i samband med bankens kvartalsrapport.
I viss mån
Förhoppningarna om att ytterligare sänkningar från Riksbanken är inom räckhåll har gjort att allt fler väljer rörlig ränta.
Torgeby motsätter sig att det skulle vara för dyrt att binda sina lån.
– Det är upp till var och en. För en hel hushåll är det bra för att skapa stabilitet i privatekonomin, då kan man rekommendera fasta räntor.
Hushåll ska dock inte förvänta sig att räntan man möter på sina bolån hamnar på samma lägre nivå som hos Riksbanken, om fler sänkningar sker i höst.
– Däremot kan man förvänta sig att riktningen, det vill säga de sänkningar som Riksbanken gör, till viss mån också kommer att speglas i bolåneräntorna som går ner i samband med det, säger han.
Fakta: Så gick det för SEB
SEB redovisar en vinst före kreditförluster och påförda avgifter på 12,9 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med 13,1 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.
Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, sjönk till 11,6 miljarder. Ett år tidigare låg räntenettot på 11,9 miljarder kronor.
Provisionsnettot – vad banken drar in på avgifter och provision – uppgick till 5,9 miljarder, upp från 5,6 miljarder ett år tidigare.
Kostnaderna steg till 7,4 miljarder under kvartalet medan kreditförlusterna låg stabilt på 44 miljoner.
Källa: TT