Näringslivet: "Varje stoppat elprojekt oroar"
Regeringens planer på miljardlån och jättelika prisgarantier till kärnkraften kan knappast kallas teknikneutralt, tycker Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Och att Vattenfall drar i bromsen för vindkraft till havs är olyckligt.
De senaste veckorna har det kommit flera dåliga nyheter på energifronten, enligt Jan-Olof Jacke. Han tänker bland annat på Vattenfalls stoppade havsbaserade vindkraftpark söder om Skåne, och det faktum att noll nya investeringsbeslut kring landbaserad vindkraft togs under andra kvartalet.
Och han tycker att den senaste tidens kärnkraftsdebatt har varit oseriös.
– Det är klart att den sammantagna bilden blir man ju orolig för, att vi har en tröghet att få till den elförsörjning som vi behöver för att vara attraktiva för industrin, säger Jacke.
Högre elpris
Beskedet att Vattenfall stoppar, eller pausar, den stora vindkraftsparken på Kriegers flak är extra dåligt för sydsvensk industri, med förmodat högre elpriser än annars som följd.
– Jag har väldigt stor förståelse för de reaktioner som finns där, säger Jacke.
Vattenfall motiverar beslutet med att det blir för dyrt utan statlig hjälp att bygga ut stamnätet ut i havet. Men Jacke pekar på att det finns andra energiföretag som verkar ha kalkylerat utan de subventionerna.
– Vi får se om de kommer till en annan slutsats.
Men oavsett, varje stoppat nytt elprojekt oroar, enligt Svenskt Näringslivs vd.
Inte teknikneutralt
Exakt hur ett eventuellt stöd till havsvindkraften skulle kunna se ut vill han inte gå in på. Det är komplexa frågor. Energiminister Ebba Busch (KD) tänker inte ändra sig, det blir inga pengar till kablarna ut i havet. Det skulle inte vara rättvist, hävdar hon.
Fast stöden som de ser ut till de olika energislagen är inte neutrala, enligt Jan-Olof Jacke. För även om Svenskt Näringsliv är försiktigt positiva till förslaget om hur ny kärnkraft ska finansieras, med bland annat flera hundra miljarder kronor i statliga lån och ett garanterat lägsta pris för elen till kärnkraftsägarna, så finns det frågetecken.
– Det är värt att utvärdera om man kan göra det mer teknikneutralt, säger han.
Har kärnkraften gynnats för mycket?
– Det är klart att man inte kan säga att det är helt neutralt när man har ett system som har ett garanterat pris. Och andra har inte det. Så det finns förutsättningar tycker jag att göra förslaget mer teknikneutralt.
Svårt ta beslut
Å andra sidan:
– Vårt elsystem har aldrig varit teknikneutralt, säger Jacke.
Han tror inte att jättestödet till kärnkraften får andra elproducenter att tveka. Däremot de skakiga priserna, med de allt vanligare negativa elpriserna. Och de långa tiderna det tar att få tillstånd för nya projekt spär på osäkerheten.
Källa: Olle Lindström/TT