Nvidias vd: Detta område skulle jag satsat på om jag var 20 år i dag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Nvidias vd: Detta område skulle jag satsat på om jag var 20 år i dag

Nvidias vd: Detta område skulle jag satsat på om jag var 20 år i dag

Jensen Huang, vd för Nvidia, menar att dagens unga gör klokt i att rikta sin utbildning mot fysik. Under ett besök i Peking diskuterade Huang varför denna inriktning kan vara avgörande för framtiden – särskilt inom AI-utveckling.

  • Nvidias vd föreslår fysikvetenskap för dagens studenter.
  • Fysisk AI ses som nästa stora våg inom teknik.
  • Robotics och digitala arbetskraftsrobotar betonas starkt.

Under en frågestund i Peking sade Jensen Huang att om han återigen var en 20-årig student skulle han ha valt att fokusera mer på fysik snarare än mjukvaruutveckling. Enligt CNBC pekar Huang på den växande betydelsen av "Fysisk AI" och de möjligheter det erbjuder inom tekniksektorn.

AI:s utveckling genom tre vågor

Huang beskriver utvecklingen inom AI som en serie av tre vågor. Den första, "Perception AI", tog sin början för ungefär tolv till fjorton år sedan med genombrott inom datorseende. Nästa våg var generativ AI, som handlar om AI:s förmåga att förstå och översätta information.

Vi är nu i en fas som kallas 'Reasoning AI'...där du har AI som kan förstå, generera, lösa problem och känna igen förhållanden som vi aldrig har sett tidigare. Artificiell intelligens, i dess nuvarande tillstånd, kan lösa problem med hjälp av resonemang.

Jensen Huang, vd Nvidia

Den tredje och kommande vågen är "Fysisk AI", där förståelse för fysikens lagar, friktion och orsak och verkan är centrala. Huang betonar vikten av att integrera fysisk AI i robotik, vilket kan revolutionera fabriks- och produktionsmiljöer genom att lösa arbetskraftsbrist.

Fysisk AI och framtidens robotik

Fysisk AI handlar om att skapa digitala arbetskraftsrobotar som kan resonera och agera. Denna teknologi kan ha stor påverkan på industrier som står inför arbetskraftsbrist globalt. Huang poängterar att robotik, genom fysisk AI, är avgörande för framtidens fabriker.

Genom att förstå och tillämpa fysikaliska principer kan dessa robotar förbättra effektiviteten i tillverkningsprocesser och hjälpa företag att anpassa sig till nya utmaningar. Huang ser detta som en kritisk utveckling för att möta den globala arbetskraftsbristen.

Nyhetsbrev