Ny studie: Det svenska sparandet ett föredöme för hela Europa
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Ny studie: Det svenska sparandet ett föredöme för hela Europa

Ny studie: Det svenska sparandet ett föredöme för hela Europa

Sverige framhålls som en förebild på Europas sparandemarknad i en ny studie. Svenska hushåll har en stark tradition av att investera i fonder och aktier, vilket gynnar både individers ekonomi och näringslivet. Den svenska marknaden utmärker sig med en hög andel pensionssparande och noterade aktier, enligt Fondbolagens förening.

  • Svenska hushålls finansiella tillgångar motsvarar 329 % av BNP.
  • Endast 19 % av tillgångarna är placerade på bankkonto i Sverige.
  • 73 % av svenskarna har ett privat fondsparande.

Sverige har tagit en ledande position i EU när det kommer till hushållens sparande på kapitalmarknaden. Det framhåller Fondbolagens förening i en ny studie. Denna visar att svenska hushålls finansiella tillgångar motsvarar 329 procent av BNP, vilket är näst högst i EU efter Danmark. Den svenska marknaden kännetecknas av en låg andel sparande på bankkonto och en högre andel i pensions- och aktiesparande jämfört med EU-genomsnittet.

Hushållens ekonomiska profil

Svenska hushåll har en relativt stor andel av sina tillgångar i pensionssparande och noterade aktier. Endast 19 procent av tillgångarna är placerade på bankkonto, medan genomsnittet i EU ligger på 42 procent. Svenska hushåll har en hög andel av sina finansiella tillgångar i pensionssparande med 45 procent och 11 procent i noterade aktier, vilket kan jämföras med EU-snittet på 18 respektive 6 procent.

Svenska hushåll har en stark tradition av långsiktigt sparande i fonder och aktier. Det gynnar både individens ekonomi och tillgången till kapital i näringslivet. Kombinationen av finansiell förmåga, en god utveckling på aktiemarknaden och lyckade reformer har gjort Sverige till ett föredöme.

Fredrik Hård, ekonom på Fondbolagens förening

Faktorer bakom Sveriges framgång

Flera faktorer förklarar Sveriges framträdande position. Tidigare politiska reformer som Allemansfonderna och Investeringssparkontot har främjat sparande. Sverige rankas också högt i OECD:s mätning av finansiell läskunnighet och handlingsförmåga. Kulturen av fondsparande har ofta överförts inom familjer, och svenska fonder har bland de lägsta avgifterna i EU.

En annan viktig aspekt är att Sverige importerar många fonder, särskilt från Luxemburg och Irland, medan exporten av svenska fonder är begränsad till främst Norden. För att öka den inhemska fondproduktionen har regeringen tillsatt en fondmarknadsutredning för att se över nödvändiga lagändringar.

Nyhetsbrev