Regeringen agerar efter Northvolts stora varsel
Regeringen har initierat en krishanteringsgrupp som svar på Northvolts omfattande varsel. Gruppen, som består av statssekreterare och närmaste medarbetare till flera ministrar, är beredd att stödja bolaget på flera sätt, men inga statliga medel kommer att tilldelas. Krisen fortsätter medan Northvolt söker finansiering och försöker öka produktionen.
- Regeringen har bildat en krishanteringsgrupp för att hantera Northvolts varsel.
- Totalt berörs 1 600 anställda i Sverige, varav 1 000 i Skellefteå.
- Northvolt fortsätter att söka finansiering och öka produktionen.
Stort varsel påverkar 1 600 anställda
Under gårdagen meddelade Northvolt att företaget varslar var fjärde anställd i Sverige, vilket motsvarar 1 600 personer. Av dessa berörs 1 000 i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm. Varslet kommer som en följd av de ekonomiska utmaningar företaget står inför och behovet att minska kostnaderna för att säkra sin framtid.
Regeringens krishanteringsgrupp står redo
För att hantera krisen har regeringen, under ledning av näringsdepartementet, sammankallat en särskild krisgrupp bestående av statssekreterare och andra nyckelpersoner. Enligt Dagens Industri är denna grupp redo att vidta åtgärder för att stödja Northvolt i denna svåra tid. Dock kommer inga direkta statliga medel att tilldelas företaget.
Northvolts fortsatta utmaningar
Trots varslet är krisen långt ifrån över för Northvolt. Bolaget fortsätter sin jakt på finansiering samtidigt som de arbetar intensivt för att öka produktionen. Northvolt, grundat 2015 av vd:n Peter Carlsson, driver en fabrik i Skellefteå som producerar litiumjonbatterier samt en anläggning för utveckling och testning i Västerås.
Vi på Börskollen följer noga utvecklingen kring Northvolts situation och hur detta påverkar både företaget och dess anställda. Fortsatta uppdateringar kommer att ges allteftersom mer information blir tillgänglig.