Så gör du solceller lönsamma – expertens bästa tips
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Så gör du solceller lönsamma – expertens bästa tips

Så gör du solceller lönsamma – expertens bästa tips

Att investera i solceller kan vara en lönsam väg mot lägre elräkningar och en mer hållbar livsstil. Men för att verkligen dra nytta av investeringen krävs noggranna överväganden och planering. Sharon Lavie, sparekonom på låneförmedlaren Lendo, tar upp några viktiga aspekter att tänka på för att få solcellerna att löna sig på lång sikt.

  • Välj rätt plats och tak för optimalt resultat.
  • Gör en noggrann ekonomisk kalkyl och jämför finansieringsalternativ.
  • Välj rätt skatteavdrag och begär specificerade offerter.

För att maximera chansen att solceller blir en lönsam investering, är det viktigt att välja rätt plats och tak med optimala förutsättningar. Enligt Sharon Lavie, sparekonom på Lendo, är ett tak som vetter mot söder, öst eller väst det bästa valet, med en lutning på 35–50 grader mot söder eller 10–30 grader mot öst eller väst. En normalstor anläggning behöver minst 20 kvadratmeter.

Gör en noggrann ekonomisk kalkyl

För att solceller ska bli lönsamma är det avgörande att göra en noggrann kalkyl av elförbrukning och finansiering. Det är viktigt att använda så mycket av den producerade elen som möjligt på plats, då detta förbättrar den ekonomiska kalkylen. Andra faktorer som påverkar lönsamheten är elpriset och eventuella skattereduktioner för överskottsel.

Räkna på återbetalningstid och elproduktionskostnader med Energimyndighetens Solelkalkylen. Vid finansiering kan ett utökat bolån ofta ge lägst ränta, men det kan påverka din amorteringstakt. Privatlån har högre ränta men kan innebära lägre totalkostnad.

Sharon Lavie, sparekonom Lendo.

Vidare är valet mellan grönt avdrag och ROT-avdrag avgörande. Det gröna avdraget täcker 19,4 procent av både arbete och material, medan ROT-avdraget mellan 12 maj och 31 december 2025 kan täcka 50 procent av arbetskostnaden. Be alltid om en offert där material och arbete är specificerade separat för att avgöra vilket avdrag som är mest förmånligt för dig.

Jämför offerter och skriv avtal

Alla solcellspaket är inte lika, och det är avgörande att jämföra minst tre offerter för att säkerställa bästa möjliga lösning, skriver Sharon Lavie vidare. Kontrollera att leverantören är registrerad hos Elsäkerhetsverket och har erfarenhet av din taktyp. Det är också viktigt att fråga om anslutning till elnät och inmatningsavtal ingår.

Avslutningsvis, skriv alltid ett skriftligt avtal med installatören. Använd gärna Konsumentverkets avtalsmall – Hantverkarformuläret – för att säkerställa tydlig dokumentation av pris, tidsplan och vad som ingår i tjänsten.

Nyhetsbrev