Är fonder verkligen hållbara? Så hittar fondförvaltaren de bästa aktiecasen inom hållbarhet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Är fonder verkligen hållbara? Så hittar fondförvaltaren de bästa aktiecasen inom hållbarhet

Är

På Humle Fonder är det verklig skillnad som spelar roll. Möt deras nya ESG-specialist som i grunden är en framgångsrik forskare inom områdena hållbarhet och miljövetenskap. ”Det är som aktieägare jag kan vara med och påverka och göra skillnad på riktigt”, säger David Seekell.

David Seekell är Humle Fonders hållbarhetsansvarige, men till skillnad från de flesta andra inom finansbranschen har han en akademisk bakgrund, som universitetslektor i miljövetenskap vid Umeå universitet där han bedrev prisbelönt forskning inom områdena hållbarhet och miljövetenskap.

Vad fick dig att byta till finansbranschen?

"Det är som aktieägare jag kan vara med och påverka och göra skillnad på riktigt. Som forskare kom jag fram till lösningar till olika hållbarhetsproblem, till exempel metoder för att förutsäga miljövändpunkter och identifiera klimatförändringarnas effekter på Sveriges fjällsjöar, men det är ingen som läser vetenskapliga tidskrifter."

Humles fonder har en rekommenderad sparhorisont på minst 5 år och för den långsiktiga investeraren, är David ett viktigt tillskott till organisationen. David har ingen bakgrund av att scanna av om bolag tickar i alla boxar för att fonden ska räknas som artikel 9, utan han har en erfarenhet av att ta fram lösningar på hur bolagen kan ställa om till mer klimatsmarta affärsmodeller och processer.

"Som forskare kan man bara säga att så här är det och så här kommer det att bli om ni fortsätter. Jag hoppas i min nya roll kunna vara med och sätta press på att fler bolag ställer om, vilket både kommer gynna dem, oss aktieägare och planeten på sikt. Det finns flera bolag som idag som i sig har en bra affärsidé, men som kommer behöva ställa om.

Som forskare kan jag bara säga jag vill att ni gör så här, men som aktieägare kan man vara med och bedriva påverkansarbetet samt säga ”ni måste göra så här”."

Inom finansbranschen är det allmänt känt att de som har krav på sig att investera hållbart, generellt styr pengarna mot storbolagen som har resurserna att lämna in den data som krävs för att få högt betyg hos hållbarhetsverktygen som MSCI och Sustainanalytics. Det är dessa verktyg som bestämmer hållbarhetsbetygen på tex Avanza, Nordnet och Pensionsmyndighetens fondtorg.

Det gör att bolag som innehåller storbolag oftast får högre betyg än de fonder som innehåller småbolag. Det gör att det finns inicitament för småbolagsfonder att äga lite för stora bolag för att få en högre hållbarhetsklassicifiering och därmed få större inflöden av pengar.

Att välja hållbarhet på pappret eller hållbarhet på riktigt är en komplex fråga, lika komplex som vad hållbarhet verkligen är. För någon som bara arbetat inom ESG i finansbranschen kan hållbarhet vara ekvalient med att fylla i de olika boxarna som finns, men för någon som kommer från det akademiska har en helt annan synvinkel på det hela.

Med min bakgrund hoppas jag kunna bidra och göra skillnad på riktigt och hjälpa Petter Löfqvist (förvaltare på Humle Fonder) att hitta morgondagens vinnare, både när det gäller avkastning och hållbarhet."


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt