Så ska jordbruket räddas i EU
Jordbrukspolitiken i EU måste ändras – och det redan nu. Det anser i alla fall branschen själv i en tung rapport i Bryssel. Stödet borde främst gå till små och blandade jordbruk och hållbarheten betonas, både i produktion och handelspolitik.
Onsdagens rapport har tagits fram som ett svar på vinterns och vårens många bondeprotester runt om i Europa.
– Vi måste och kommer att göra mer för att skydda våra bönder och göra jordbruks- och livsmedelssektorn mer motstånds- och konkurrenskraftig men framför allt också mer hållbar, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens.
Arbetet har letts av tyske professorn Peter Strohschneider och främst involverat diverse jordbruks- och livsmedelsorganisationer, men också Europeiska investeringsbanken och miljögruppen Birdlife.
Resultatet sammanfattas i tio riktlinjer där den första lyder att "det är dags för förändringar nu". Tunga ledord är att mer samarbete krävs, att ekonomisk och miljömässig hållbarhet kan stötta varandra och att en levande och attraktiv landsbygd behövs för både livsmedelssäkerheten och hela demokratin.
Tanken är att rapporten ska spela in i en ny "vision" för landsbygden som von der Leyen utlovat inom 100 dagar från att nästa EU-kommission tillträder senare i höst.
Fakta: Rapporten om jordbruket
En 110-sidig rapport om "utsikterna för jordbruk och livsmedel i Europa" har tagits fram på uppdrag av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Rapporten sammanfattas i tio riktlinjer och 14 rekommendationer om allt från utökat samarbete bland jordbrukarna och övergångsstöd för hållbar produktion till fokus på mer hälsosam konsumtion och bättre arbetsvillkor.
Två svenskar har ingått bland rapportskrivarna: professor Uno Svedin från forskningsorganisationen Euragri samt Lennart Nilsson från producentorganisationen Cogeca.
Källa: Wiktor Nummelin/TT