SEB-tungviktare: Därför måste vi ha en ny eurodebatt i Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

SEB-tungviktare: Därför måste vi ha en ny eurodebatt i Sverige

SEB-tungviktare:

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, anser att Sverige behöver en ny debatt om euromedlemskap, säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Världen har förändrats avsevärt sedan folkomröstningen 2003, och det finns nu starkare skäl än någonsin att diskutera frågan. Politiker är dock fortsatt försiktiga att driva frågan.

  • Stödet för euron har ökat rejält senaste tiden.
  • Robert Bergqvist menar att en ny eurodebatt är nödvändig i dagens förändrade värld.
  • Politiker väntar på ett tydligare stöd från opinionen innan de agerar.

Förändrad opinion kring euron

Sedan folkomröstningen 2003 då 55,9 procent av svenskarna röstade nej till euron, har opinionen förändrats. SCB:s senaste mätning från maj i fjol visade att stödet för euron ökat rejält till 30,6 procent från 23,2 procent i november 2022. Motståndet har minskat till 50,5 procent.

Denna trend förstärks av EU-kommissionens och SOM-institutets undersökningar, som båda visar på ett ökat stöd för euron.

Ekonomiska och politiska argument

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, säger i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att Sveriges ekonomiska styrka idag, med en internationellt sett låg statsskuld, ger landet en finanspolitisk handlingsfrihet som minimerar riskerna med att förlora penningpolitisk autonomi.

Professor Lars Calmfors instämmer och påpekar att förutsättningarna för en euroanslutning är starkare nu än för 30 år sedan. Däremot lyfter Bergqvist fram att Sveriges höga hushållsskuldsättning är en unik faktor som måste tas i beaktande.

För att en ny eurodebatt ska bli verklighet, menar Bergqvist att stödet måste öka betydligt. Han betonar att politiker är försiktiga med att driva frågan utan en tydlig medvind i opinionen, då ett nej i en folkomröstning skulle kunna ifrågasätta Sveriges EU-medlemskap.

Alternativa lösningar och framtidsperspektiv

John Hassler, professor vid Stockholms universitet, föreslår att Sverige skulle kunna följa Danmarks exempel genom att få stöd från ECB för att binda kronan till euron. Han menar att detta skulle kunna vara en hållbar lösning och ett steg i riktning mot ett svenskt euromedlemskap. Hassler tror även att en sådan lösning skulle vara lättare att få stöd för bland svenskarna än ett direkt införande av euron.

Vi på Börskollen följer noggrant utvecklingen kring eurofrågan och ser fram emot att rapportera mer om denna viktiga debatt framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt