SEB-tungviktare: Därför måste vi ha en ny eurodebatt i Sverige
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, anser att Sverige behöver en ny debatt om euromedlemskap, säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Världen har förändrats avsevärt sedan folkomröstningen 2003, och det finns nu starkare skäl än någonsin att diskutera frågan. Politiker är dock fortsatt försiktiga att driva frågan.
- Stödet för euron har ökat rejält senaste tiden.
- Robert Bergqvist menar att en ny eurodebatt är nödvändig i dagens förändrade värld.
- Politiker väntar på ett tydligare stöd från opinionen innan de agerar.
Förändrad opinion kring euron
Sedan folkomröstningen 2003 då 55,9 procent av svenskarna röstade nej till euron, har opinionen förändrats. SCB:s senaste mätning från maj i fjol visade att stödet för euron ökat rejält till 30,6 procent från 23,2 procent i november 2022. Motståndet har minskat till 50,5 procent.
Denna trend förstärks av EU-kommissionens och SOM-institutets undersökningar, som båda visar på ett ökat stöd för euron.
Ekonomiska och politiska argument
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, säger i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att Sveriges ekonomiska styrka idag, med en internationellt sett låg statsskuld, ger landet en finanspolitisk handlingsfrihet som minimerar riskerna med att förlora penningpolitisk autonomi.
Professor Lars Calmfors instämmer och påpekar att förutsättningarna för en euroanslutning är starkare nu än för 30 år sedan. Däremot lyfter Bergqvist fram att Sveriges höga hushållsskuldsättning är en unik faktor som måste tas i beaktande.
För att en ny eurodebatt ska bli verklighet, menar Bergqvist att stödet måste öka betydligt. Han betonar att politiker är försiktiga med att driva frågan utan en tydlig medvind i opinionen, då ett nej i en folkomröstning skulle kunna ifrågasätta Sveriges EU-medlemskap.
Alternativa lösningar och framtidsperspektiv
John Hassler, professor vid Stockholms universitet, föreslår att Sverige skulle kunna följa Danmarks exempel genom att få stöd från ECB för att binda kronan till euron. Han menar att detta skulle kunna vara en hållbar lösning och ett steg i riktning mot ett svenskt euromedlemskap. Hassler tror även att en sådan lösning skulle vara lättare att få stöd för bland svenskarna än ett direkt införande av euron.
Vi på Börskollen följer noggrant utvecklingen kring eurofrågan och ser fram emot att rapportera mer om denna viktiga debatt framöver.