Snabbladdning av elbilar når nya höjder med kinesisk innovation
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Snabbladdning av elbilar når nya höjder med kinesisk innovation

Snabbladdning av elbilar når nya höjder med kinesisk innovation

Utvecklingen av snabbladdning för elbilar accelererar och nu presenteras nya teknologier som kan revolutionera marknaden. Kinesiska BYD har gjort stora framsteg och nya batterimodeller kan snart ladda bilar på rekordtid. Framtidens laddteknologi kan komma att förändra bilindustrin i grunden.

  • BYD:s nya batteri kan ladda på 1 megawatt och ge 40 mil på 5 minuter.
  • Utvecklingen av solid state-batterier och natriumbatterier pågår för fullt.
  • Europas bilindustri kämpar med att nå liknande laddkapaciteter.

Enligt en artikel i Dagens industri står elbilsmarknaden inför en stor förändring med introduktionen av nya laddteknologier. Kinesiska BYD har nyligen presenterat en banbrytande batterimodell som kan laddas med en hastighet av 1 megawatt.

Kina leder utvecklingen inom snabbladdning

Det nya batteriet från BYD gör att en bil kan få 40 mils räckvidd på bara fem minuter. Detta kan jämföras med dagens standard där 150 kW anses som godkänt. Andra märken som Tesla och Porsche har också varit framstående inom snabbladdning, men BYD tar nu täten.

Det har skett en fantastisk utveckling de senaste tio åren där man genom ingenjörskonst har blivit mycket duktigare på att öka energiinnehållet, använda mer komplexa material och på att reglera temperaturen genom bättre styrning. Torsten Wik, professor i reglerteknik vid Chalmers tekniska högskola.

Det finns dock utmaningar, särskilt inom europiska marknader där laddkapaciteten förväntas ligga runt 480 kW. Andréas Jonsson från Knightec Group menar att det blir en utmaning för både elnät och operatörer att hantera dessa höga effekter.  

Nya batteritekniker på horisonten

Förutom snabbladdning finns det flera andra lovande teknologier i horisonten. Solid state-batterier, som använder fasta elektrolyter, utvecklas av flera stora biltillverkare. Dessa batterier lovar säkrare och snabbare laddning.

Torsten Wik, professor i reglerteknik vid Chalmers tekniska högskola, ser även potential i natriumbatterier, som inte kräver litium eller sällsynta jordartsmetaller. Detta kan göra dem både billigare och geopolitisk fördelaktiga.

Jag tycker natriumbatterier är mest spännande. De har lite sämre egenskaper när det gäller energiinnehåll, men kräver ingen brytning av litium och sällsynta jordartsmetaller. Natrium finns det i princip oändligt av och batterierna går att tillverka till lägre kostnad. Torsten Wik.

Bilar med hög snabbladdningseffekt:

  1. BYD Han L: 1.000 kW
  2. Zeekr 7X: 480 kW
  3. Lotus Emeya: 400 kW
  4. Lucid Gravity: 400 kW
  5. Xpeng G9: 320 kW
  6. Porsche Taycan: 320 kW
  7. Audi E-tron GT: 320 kW
  8. Mercedes-Benz CLA: 320 kW
  9. Volvo ES90: 300 kW
  10. Tesla Model Y: 250 kW

Sammanfattningsvis är utvecklingen inom snabbladdning och batteriteknik på väg mot nya höjder. Med Kinas framsteg och potentiella nya teknologier kan vi förvänta oss stora förändringar i hur vi laddar och använder elbilar i framtiden.

Nyhetsbrev