Uppdraget: Få tusen varslade att stanna
Efter batteritillverkaren Northvolts jättevarsel på måndagen kraftsamlar kommunen för att få de som sägs upp att stanna. - Vi ska göra allt vi kan för att försöka fånga in dem, säger kommundirektören Kristina Sundin Jonsson.
Skellefteå har de senaste åren vuxit så det knakar. Varje vecka flyttade 50–100 personer in till kommunen förra året, en dryg tredjedel från utlandet.
– Det är klart att Northvolt har varit en jätteinjektion i Skellefteå som betytt väldigt mycket för vår enormt starka befolkningsutveckling. Men vi brukar säga att den här resan startade redan tidigare, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.
Hon var förberedd på att måndagens jättevarsel skulle komma. Ett tungt besked.
– Naturligtvis var det här ett jättetråkigt besked för Skellefteå och inte minst för de människor som eventuellt kan komma att beröras. 1 000 personer i ett varsel är ju en enormt hög siffra, säger hon.
Rätt tid och plats
Samtidigt är det möjligtvis så att varslet sker på rätt plats vid rätt tidpunkt. Bitvis under året har arbetslösheten tagit sig ned under 3 procent. Med hjälp av länsstyrelsen, Tillväxtverket, andra myndigheter, näringslivet och civilsamhället ska man hålla kvar de varslade i regionen.
– Vi ser ju att vi verkligen behöver den här arbetskraften. Vi har stora behov i välfärden. Vi har en övrig industri som skriker efter arbetskraft. Så vi ska göra allt vi kan för att försöka fånga in dem.
Även kommunen behöver anställa, och kan enligt Sundin Jonsson komma att suga upp en del av de varslade.
– Absolut. Vi har ju stora behov inom exempelvis vård och omsorg, säger hon och tillägger att vuxenutbildningen redan är aktiverad, och att man för dialog med andra utbildningsaktörer.
– Vi får se villigheten hos de som är varslade såklart. Men vi kommer att pröva alla medel.
Kräver utbildning
Och vad krävs då för att få en batteriarbetare från Northvolt ska kunna jobba inom hemtjänst eller äldrevården?
– Det krävs en grundutbildning och det krävs språkliga insatser. Nu är de flesta engelsktalande, vilket kanske också underlättar, säger hon.
Flera skelleftebor funderar över vad som händer med alla byggen, och de bostadspriser som skjutit i höjden.
– Fortfarande är det så att det sker inflyttning varje vecka till Skellefteå. Ett av våra stora problem och utmaningar är det stora bostadsunderskott vi de facto har. Nästa år hade vi en prognos att det byggs bara ungefär ett par hundra och vi skulle behöva kanske 800–1 000. Just nu så kämpar vi framför allt för att komma ifatt med bostadsbyggandet, säger Kristina Sundin Jonsson.
Källa: Gustav Sjöholm/TT