Vill du investera i kärnkraft? Här är de hetaste tipsen
Kärnkraften ser en global återuppväckelse, drivet av behovet att minska koldioxidutsläpp och öka energisäkerheten. Med en förväntad produktionsökning på nästan 10 procent till 2026, står kärnkraften inför både möjligheter och utmaningar på olika marknader. Det skriver Morningstar i en stor genomgång av sektorn.
- Global kärnkraftsproduktion förväntas nå rekordhöga nivåer till 2025.
- EU inkluderade kärnkraft i sin lista över hållbara investeringar 2022.
- Asien, särskilt Kina och Indien, leder den globala kärnkraftsutvecklingen.
Enligt en rapport från International Energy Agency (IEA) förväntas den globala kärnkraftsproduktionen nå nya rekordnivåer till 2025. Denna prognos överträffar det tidigare rekordet från 2021, med ökningar i produktionen från bland annat Frankrike, Japan och Kina. Läs mer på Morningstar.
EU:s hållbarhetsinitiativ och kärnkraftens comeback
I juli 2022 inkluderade EU kärnkraft i sin lista över hållbara investeringar, vilket markerar ett erkännande av dess roll som övergångsbränsle i omställningen till ett helt förnybart elnät. Gemensamma forskningscentret, EU-kommissionens vetenskapsavdelning, framhåller att kärnkraft inte skadar människa eller miljö mer än andra elproduktionstekniker som redan ingår i taxonomin.
Det finns för närvarande 413 kärnkraftsreaktorer i drift globalt, med en medelålder på cirka 32 år. Under 2023 anslöts sex nya reaktorer till elnätet. Länder som Kanada och Storbritannien satsar på små modulära reaktorer (SMR) för att öka energisäkerheten.
Investera i kärnkraft
Hur får man då exponering mot kärnkraft? Det största globala kärnkraftsbolaget är Électricité de France SA EDF. Aktien avnoterades i juni 2023, då den franska regeringen nationaliserade kraftbolaget. Bolaget finns dock fortfarande på obligationsmarknaden och emitterade gröna seniorobligationer för 3 miljarder euro i juni.
Morningstar lyfter också amerikanska Constellation Energy, vilket är det enda energibolaget i USA som har en väsentlig exponering mot kärnkraft.
Europeiska bolag som nämns är brittiska Centrica som har en 20%-ig andel i EDF:s kärnkraftverk i Storbritannien. Även om de flesta av dessa ska stängas så kommer en av dem att förlängas till 2055 och kommer därmed att bidra till Centricas långsiktiga resultat.
Morningstar lyfter även Endesa, ett integrerat elbolag som är verksamt inom kraftproduktion, distribution och leverans på den iberiska halvön. Där anser de att produktionsmixen är konkurrenskraftig och värderingen rättvis. Morningstar har även valt ut de fonder som är mest exponerade mot kärnkraft bland de fonder som distribueras i USA. Bland de topprankade märks: SSPDR S&P US Utilities Select Sect ETF, iShares S&P 500 Utilities Sect ETF, SPDR MSCI World Utilities ETF och Xtrackers MSCI World Utilities ETF.
För- och nackdelar med kärnkraft
Kärnkraft erbjuder stabil och ren energiproduktion som kan fungera som basbelastning. Samtidigt är det en teknik som är omgärdad av kontroverser och risker, inklusive kärnkraftsolyckor och hantering av radioaktivt avfall.
Trots dessa utmaningar förväntar sig många analytiker att efterfrågan på uran, det bränsle som driver kärnkraftsverken, kommer att öka kraftigt fram till 2040. Detta skapar potentiella investeringsmöjligheter inom både uranbrytning och kärnteknik. Det finns ett par börshandlade fonder som är direkt exponerade mot värdet på uran och uranbrytare och som är tillgängliga för investerare i Europa, skriver Morningstar. Dessa är: Global X Uranium ETF, Sprott Uranium Miners UCITS ETF och VanEck Uranium & Nuclear Technologies UCITS ETF.
Sammanfattningsvis, medan kärnkraften erbjuder både potentiella fördelar och utmaningar, är det tydligt att den kommer att spela en viktig roll i den globala energimixen under de kommande decennierna.