Dyster börsdag för H&M efter svaga junisiffror
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Dyster börsdag för H&M efter svaga junisiffror

Dyster

Klädjätten H&M har haft en av bolagets sämsta börsdagar. Svag juniförsäljning och ett flertal utmaningar oroar marknaden.

Inför dagens kvartalsrapport var förväntningarna högt ställda på klädjätten H&M med nya vd:n Daniel Ervér, detta efter att förra året främst handlat om kostnadsbesparingar för bolagets räkning.

Rapporten gällande andra kvartalet blev dock en rejäl missräkning, rörelsevinsten lyfte visserligen till 7,1 miljarder kronor men likväl under marknadens förväntan på 7,4 miljarder kronor.

Aktien stängde 13 procent minus. Och det blev en av bolagets sämsta handelsdagar under de senaste decennierna.

Flera orosmoln

Ett orosmoln som marknaden tar fasta på är den svaga försäljningen i juni, detta som en konsekvens av ostadigt väder främst på den viktiga europeiska marknaden.

– Förra året hade vi en väldigt varm start på juni efter en kall majmånad och då finns det ett uppdämt behov. I år var det precis tvärtom, säger vd:n Daniel Ervér.

Ett alternativ hade varit att rea ut varor men där har H&M valt en annan strategi, säger Ervér:

– Vi har valt att skjuta på det och tycker vi är bra långsiktigt men kortsiktigt kan det ha en negativ påverkan på försäljningen. Vi ser nu det som ett tillfälligt hack och när vädret normaliserat sig, ser vi positiv försäljningsutveckling igen.

För Daniel Ervér, som efterträdde Helena Helmersson tidigare i år, är nu ett av bolagets mål att uppnå minst tio procents rörelsemarginal. Det kvarstår trots junimotgången, men har blivit betydligt tuffare att lyckas med redan i år, medger vd:n.

– Vi är på rätt väg, vi har haft fyra kvartal i rad med kraftiga rörelseförbättringar. Målet ligger fast men det blir utmanande när externa faktorer svänger på ett sätt som vi inte förutsett, säger han.

Dyrare bomull

När Ervér talar om externa faktorer handlar det om bland annat råvarupriser. H&M påverkas i stor omfattning av priset av bomull men också valutaeffekter och hur den svenska kronan utvecklas mot euron.

– Vi säljer primärt i euro men har en stor del av kostnadsbasen i svenska kronan. När kronan stärks så har också en stor del av kostnaderna stärkts men intäkterna minskar.

– Men i ett långsiktigt perspektiv skulle jag säga att jag är mer trygg i rätt riktning nu efter andra kvartalet än tidigare.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hennes & Mauritz

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hennes & Mauritz

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt