Cantargia meddelar publicering av prekliniska data som belyser nadunolimabs potential att motverka tumördriven systemisk immunsuppression
- Prekliniska data visar att IL1-familjens signaler medverkar till systemisk immunsuppression.
- Genom att blockera IL1RAP går det att övervinna resistens mot immunterapi i en modell av livmoderhalscancer.
- Kliniska resultat från nadunolimab-studier återspeglar dessa prekliniska effekter av IL1RAP-blockad och tyder på att de kan översättas till klinisk nytta.
Cantargia (Cantargia AB (publ); Nasdaq Stockholm: CANTA) rapporterade idag publiceringen av prekliniska resultat i den välrenommerade vetenskapliga tidskriften Cancer Discovery, som visar att riktad behandling mot IL1RAP effektivt kan hämma tumörinducerad systemisk immunsuppression i cancer genom att motverka immunhämmande myeloida celler. Dessa data stärks av kliniska data för nadunolimab som visar en minskning av dessa celler efter behandling med nadunolimab. Resultaten publiceras av professor Douglas Hanahans forskargrupp vid Lausanne-filialen av Ludwig Institute for Cancer Research och Swiss Institute for Experimental Cancer Research (EPFL).
”Immunterapi har revolutionerat cancerbehandlingen men hämmas fortfarande av resistensmekanismer som motverkar immunaktivering mot tumörer. Professor Hanahans arbete visar hur en tumör kan använda medfödda immunmekanismer för att inducera systemisk immunsuppression. Dessa signaler konvergerar på IL1RAP och kan blockeras i prekliniska modeller av en nadunolimab surrogatantikropp, vilket övervinner resistens mot ett antitumörvaccin. Dessa data stärks av kliniska data från nadunolimab-studier och understryker starkt den bredare potentialen för nadunolimab inom cancerbehandling." säger David Liberg, Chief Scientific Officer på Cantargia.
Cancer undkommer kroppens immunsvar genom att skapa en immunsuppressiv miljö runt tumören. Utöver den lokala immunsuppressionen kan cancer också framkalla systemisk immunsuppression, där lymfoida organ och immunceller är betingade att begränsa immuniteten mot tumörer, vilket ytterligare försvagar immunsystemets svar mot cancer. Med hjälp av en livmoderhalscancermodell identifierade forskargruppen ledd av professor Douglas Hanahan IL-1-familjen av cytokiner som viktiga bidragsgivare till systemisk immunsuppression, som driver en granulocytisk expansion i blod, mjälte och tumörer, och försämrar T-cells antitumörimmunitet.
De nya prekliniska resultaten visade också att ett surrogat till Cantargias nadunolimab, som binder IL1RAP och blockerar IL-1-familjens signalering, skulle kunna bromsa expansionen av immunsuppressiva neutrofiler och bromsa tumörtillväxten. Det är viktigt att notera att surrogatantikroppen till nadunolimab förbättrade antitumöreffekten av ett cancervaccin och ökade antalet tumörreaktiva T-celler som genererades som svar på vaccinet. Tillägg av anti-CTLA4-immunterapi förbättrade ytterligare T-cellssvaret och antitumöreffekterna.
För att stärka relevansen av dessa prekliniska fynd visade kliniska data från PDAC- och NSCLC-patienter som behandlades med nadunolimab som monoterapi en signifikant minskning av cirkulerande neutrofiler och neutrofil-till-lymfocytkvot (NLR) hos patienter med ett förhöjt antal neutrofila granulocyter i början av behandlingen. NLR är en klinisk markör som ofta används som en prognostisk indikator, med höga NLR-nivåer som ofta korrelerar med dåliga patientresultat. Dessa fynd ger starkt stöd för nadunolimabs potential inom cancerbehandling och för att förbättra immunterapiresultaten.
Den publicerade artikeln med titeln "HPV16-expressing tumors release multiple IL-1 ligands to orchestrate systemic immunosuppression whose disruption enables efficacy of a therapeutic vaccine" är författad av Morgane Lecointre och Jérémy Guillot et al och finns tillgänglig via Cancer Discoverys webbsida och via Cantargias hemsida.