Video

Recessionen kommer! | EFN Marknad 25 maj

Världsekonomin och finansmarknaderna befinner sig i ett exceptionellt läge och det är svårt att förutse vad som händer härnäst.

Det säger Christian Granquist, förvaltare på Lancelot Asset Management. Enligt Christian Granquist är det den amerikanska centralbanken Fed som styr mycket vad som kommer att hända framöver. Vad de säger och gör är avgörande för konjunkturutvecklingen. Det mest troliga är att vi kommer att hamna i en recession, även om den inte måste bli djup.

Feds ambition är såklart att få till en mjuklandning, men att man lyckas med detta är ganska ovanligt. I genomsnitt har New York-börsen fallit 24 procent vid en recession de senaste 70 åren men nedgångarna på 2000-talet har varit värre, runt 40 – 50 procent. Granquist tror inte att vi de facto tagit höjd för en recession ännu trots att börsen är ned med runt 20 procent. Han räknar med att vi har 10 – 20 procent nedsida kvar på börsen, om inte Fed lyckas undvika att vi hamnar i en recession. Lancelot har i sin förvaltning dragit ned på aktieandelen och ökat andelen kontanter, som mestadels hålls i dollar. När det gäller aktieandelen har de ökat i värdeaktier på bekostnad av tillväxtaktier. Är det då för sent att skifta om till värdeaktier nu? Det beror på menar Granquist.

Om räntan har nått toppen är det så, om räntan ska upp en bit till är det inte det. Programledare: Albin Kjellberg ______________________________ EFN Ekonomikanalen finns nu även som app! Appstore: https://efn.tv/3tJkFee Google Play: https://efn.tv/3dDgcEy Gillar du videon? Prenumerera på EFN på YouTube: https://www.youtube.com/efnekonomikanalen?sub_confirmation=1 Besök gärna http://www.efn.se för mer av vårt innehåll. Twitter: https://twitter.com/efntv Facebook: https://www.facebook.com/efntv Instagram: https://www.instagram.com/efntv/ Linkedin: https://www.linkedin.com/company/efn/.

Videon i sin helhet  Denna källa tillämpar ofta läsvägg för sina artiklarSe hela klippet

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mest sedda

Senaste nytt