7 bästa tipsen inför lönesamtalet – lyckas med din löneförhandling och få högre lön
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

7 bästa tipsen inför lönesamtalet – lyckas med din löneförhandling och få högre lön

7

En ny EU-lag kommer inom kort göra så att arbetstagare i större utsträckning kan påverka sina löner. Men hur lyckas man i en löneförhandling? A och O är att vara förberedd när det är dags. Vi har sammanställt de bästa tipsen.

  • En ny EU-lag ska ge arbetstagare bättre möjligheter att påverka sina löner.
  • Arbetstagaren chans att få upp sin lön ges under löneförhandlingar eller lönesamtal.
  • Fackförbund och rekryteringsbolag ger sina bästa tips om att lyckas i löneförhandlingen.

Det händer mycket på löneområdet just nu. En ny EU-lag, kallad lönetransparensdirektivet, ska implementeras i alla medlemsländer senast juni 2026.

Arbetstagare ska bättre kunna påverka sin lön

Som Börskollen tidigare uppmärksammat ska denna underlätta för anställda att få upp sina löner och framför allt minska lönegapet mellan kvinnor och män.

Detta genom ett par åtgärder: det ska inte vara tillåtet för arbetsgivare att fråga vad arbetstagaren tjänat tidigare. Tanken är att arbetstagaren ska lönesättas hos den nya arbetsgivaren på ett rättvist sätt och utan hänsyn till historik. Om en arbetsgivare varje gång får veta vad personen tjänat tidigare, ökar sannolikheten för att skillnaden mellan kvinnors och mäns löner kommer att bestå.

En annan skillnad blir att arbetsgivaren måste informera om ingångslönen eller löneskalan för en tjänst innan löneförhandlingen. De här ändringarna syftar till att arbetstagare och arbetssökande i större utsträckning ska kunna påverka sina löner.

Din chans att få upp lönen under lönesamtal

För dig som arbetstagare eller arbetssökande finns det dock sätt att arbeta aktivt för att få upp lönen. Detta sker under löneförhandlingar eller lönesamtal, som båda handlar om att bestämma din löneökning. Lönesamtal är återkommande samtal mellan dig och arbetsgivaren, som du oftast har rätt till via kollektivavtalet.

En löneförhandling sker när arbetsgivaren går med på det, och det brukar ske när du byter arbetsgivare eller får andra eller utökade arbetsuppgifter hos nuvarande arbetsgivare. Detta är din chans att få upp lönen.

Tipsen: Så lyckas du i löneförhandlingen

Vi har nedan samlat ihop de bästa tipsen för att lyckas i förhandlingen.

I ett inslag i TV4 säger Caroline Lindeberg, förhandlare på fackförbundet Akavia, att du alltid ska lägga till en prutmån och försöka få till en dialog.

"Sedan är det inte alltid så, utan det blir att arbetsgivaren slår fast hur mycket det blir. I det läget är vårt råd att ändå försöka diskutera lönen. Det kan inte hända så mycket mer än att du får ett nej."

"Om arbetsgivaren säger att det blir en lön på 38 000 kronor. Då kan du kontra med att du hört dig för och kollat in statistik, och tänkte dig en lön på 43 000. Kan ni mötas någonstans på mitten?"

Läs även: Vad är medellönen och medianlönen i Sverige? Se vår guide med lönestatistik över genomsnittslön och medelinkomst.

Stockfoto

Bästa tipsen inför löneförhandlingen

Att byta jobb är således ett bra sätt att få upp lönen. Börskollen sammanställer nedan några av de tips som fackförbundet Vision och rekryteringsföretaget Academic Work ger på sina webbplatser inför löneförhandlingen.

Uppge inte löneanspråk för tidigt. Man ska aldrig uppge löneanspråk i den skriftliga ansökan för ett nytt jobb. Det kan innebära att du blir bortgallrad innan arbetsgivaren ens hunnit titta på dina kvalifikationer. Om du får frågan om löneanspråk på arbetsintervjun – be att få fundera och återkomma. Du har ett bättre förhandlingsläge när du väl blir erbjuden jobbet, enligt Vision.

Ta hjälp av lönestatistik. Ta hjälp av lönestatistik för att skaffa dig en bild över löneläget inom branschen och vad en person med liknande arbetsuppgifter tjänar. Ta hjälp av facket. Lokala ombud kan ge dig en bild av vad som gäller på den specifika arbetsplatsen. Det här är för övrigt en av de bitar som ska förenklas och göras mer transparenta framöver, som en följd av den nya EU-lagen.

Sätt upp en målsättning. Analysera situationen och sätta upp ett konkret mål för vad du vill ha i lön. För att inte tappa i trovärdighet bör målet vara realistiskt. Därefter: Samla på dig argument, som du känner dig trygg med och som motiverar ditt förslag.

Förbered dina argument. Läs på om rollen du söker. När du bygger upp dina argument, utgå från kraven i jobbannonsen, arbetsuppgifterna och verksamhetens behov i stort. Koppla ihop dem med din profil när du argumenterar för din lön.

Skriv ner hur du med din kompetens och bakgrund kan uppfylla, och till och med överträffa, kraven. Här är det också bra att tänka på att det är en förhandling och att slutbudet inte ska vara det första. Var öppen för en diskussion.

Tips: Hur blir man rik? 10 bästa tipsen på hur du kan förbättra sin ekonomiska situation 2024

Var uppmärksam på förhandlingsläget. Den ideala situationen är ett samtal där båda parterna ger och tar och skapar möjligheter att mötas på halva vägen. Visa att ditt förslag är väl genomtänkt och att du klarar av att resonera kring frågor om din lön. Försök tala samma språk som arbetsgivaren. Har arbetsgivaren en mjuk approach, ha det du med. Är arbetsgivaren istället hård i förhandlingen, var det du med – då talar ni samma språk.

Misstag att undvika. Vision tipsar om att vara uppmärksam på några misstag som man alltid bör undvika under en löneförhandling:

  • Avslöja aldrig ditt lönegolv under förhandlingen.
  • Undvik att blanda in din privatekonomi.
  • Hetsa inte upp dig utan argumentera lugnt och sakligt utifrån förberedda argument.
  • Skriv inte under ett avtal du är osäker på.
  • Var inte för hård, även om det är bra att vara envis.
  • Ge dig inte för lätt utan upprepa argument om du inte känner att du får gehör, men se till att behålla god ton.

Avslutningsvis - skriv ner era överenskommelser. Anteckna det ni kommer överens om. Det är bra för att undvika frågetecken och meningsskiljaktigheter som kan uppstå i efterhand.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt