Hur blir man rik 2024? | 10 tips för att bli rik idag - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

9 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Hur

Hur blir man rik maj 2024? 10 bästa tipsen på hur man kan förbättra sin ekonomiska situation

Sidans innehåll

Många drömmer om att bli rika. Och det positiva är att du inte behöver vara född rik för att få ihop bra med pengar i tillvaron. Men vad innebär egentligen finansiell rikedom och vad behöver man göra för att nå dit? I den här guiden bjuder vi på våra bästa tips till dig som vill bli rik – varför inte börja redan i maj?

 • Att nå finansiell rikedom kräver tydliga mål, en välplanerad strategi och disciplin att följa planen långsiktigt.
 • Finansiell rikedom erbjuder fördelar som ekonomiskt oberoende, ökad trygghet, förmågan att uppnå personliga mål, och möjligheten att gå i tidig pension.
 • Du behöver inte ha hög lön från start eller en rik familj för att bli rik; istället är smarta investeringar och finansiell planering avgörande för att bygga upp din förmögenhet.

Drömmar om att bli rik är vanligt, men det är en relativt liten andel av befolkningen som lyckas med det. För dig som har turen att bo i en rikare del av världen så finns dock bra förutsättningar att tjäna mycket pengar och därmed kunna göra de saker i livet som du vill, utan att vara ekonomiskt begränsad.

Det krävs inte heller en hög lön eller rik familj för att du själv ska nå finansiell rikedom – du behöver bara tydliga mål, en plan och disciplin att följa den långsiktigt! Den här guiden handlar om hur du gör för att börja din väg mot finansiell rikedom. Vi lovar att det finns många bättre sätt än att köpa en lott och hoppas på storvinst…

Varför vill du bli rik?

Hur skulle ditt liv förbättras av att ha mer pengar? Handlar det om att kunna spendera tid på det du verkligen tycker om, jobba mindre eller helt enkelt om trygghet? Det finns många olika skäl till varför människor strävar efter att bli finansiellt rika. Här är några vanliga motiv:

 • Ekonomiskt oberoende: Att ha tillräckligt med pengar för att kunna göra vad man vill gör att många får en känsla av frihet. Läs vår guide om hur du kan bli ekonomiskt oberoende här för inspiration och tips.
 • Trygghet: En stabil ekonomisk grund kan ge trygghet och stabilitet i livet, och minska stressen över ekonomiska problem. Man slipper oroa sig för om pengarna ska räcka.
 • Uppnå mål i livet: Det går enklare att uppnå vissa mål i livet med mycket pengar, som att resa, köpa hus, starta företag eller satsa helhjärtat på en hobby.
 • Status: Det kan vara viktigt för vissa att visa upp sin framgång, kanske genom att äga en sportbil, klä sig i exklusiva märkeskläder och bo lyxigt. Prestigen i att tjäna mycket pengar blir därmed en drivkraft.
 • Ta tidig pension och sluta jobba: Idag är FIRE ett vanligt begrepp – Financial Independence and Retire Early. Målet är alltså att bli ekonomiskt oberoende och kunna sluta jobba tidigare i livet.
 • Arv: Att bygga upp en stor förmögenhet kan också vara en del av en plan för att kunna ge mer pengar i arv till sina barn.

De allra flesta drivs kanske av en kombination av flera saker. Det viktigaste är att fundera på varför du vill bli finansiellt rik, och vilka extra fördelar som det ger dig.

Lista: 10 sätt att bli rik

Hur kommer man då igång med att bli rik? Det finns olika sätt som du kan använda för att få mer pengar på kontot. De här 10 stegen kommer hjälpa dig på vägen mot att bygga en förmögenhet. Läs mer om varje steg längre ner, där vi förklarar närmare.

1. Sätt upp mål för din ekonomi.
2. Skapa en plan för att nå ditt ekonomiska mål.
3. Gör en månadsbudget.
4. Betala av dyra skulder.
5. Minska på utgifterna.
6. Öka dina inkomster.

 • Skaffa ett extrajobb.
 • Sälj saker på nätet.
 • Förhandla om din lön.
 • Byt jobb.

7. Investera pengar på börsen.
8. Diversifiera ditt sparande.
9. Återinvestera avkastningen.
10. Spara regelbundet, ha tålamod och tänk långsiktigt.

Vad innebär det att vara rik?

Definitionen av att vara rik är oftast att ha tillräckligt med pengar för att leva ett liv utan ekonomiska bekymmer och kunna köpa vad man känner för. Men exakt hur mycket kapital och vilka ägodelar som krävs för att anses vara "rik" är högst individuellt.

För vissa människor kan rikedom innebära att ha tillräckligt med pengar för att leva ett bekvämt liv utan ekonomisk oro, medan andra kanske ser det som att ha tillräckligt med pengar för att kunna köpa lyxvaror, resa i första klass och äga en stor, fin bostad.

Rikedom handlar om mer än pengar

Rikedom handlar dock om mer än bara om pengar och materiella saker. Du kan vara rik på vänner, relationer, familj, kärlek, kunskap, upplevelser, erfarenheter och god hälsa. Därför är det bra att komma ihåg att vårda även dessa aspekter av livet, för att få ett rikt liv på alla sätt!

Hur mycket pengar krävs för att vara rik?

Det finns ingen universell definition på hur mycket pengar du behöver för att räkna dig som rik. Man brukar tala om höginkomsttagare, vilket är personer som tjänar betydligt mer än genomsnittslönen per år i Sverige, men också folk med lägre lön kan förstås vara rika. Inflationen har också bidragit till att definition av finansiell rikedom ändras hela tiden.

Men allt beror på ens personliga definition av vad det innebär att “vara rik”. En bra tumregel är att inte jämföra sig med andra utan utgå från sina egna värderingar. Sociala medier är fullt av personer som lätt skapar avund då de ger skenet av att vara rika och leva ett liv i lyx  – men så behöver inte alls vara fallet. Rikedom behöver, som tidigare nämnt, inte heller bara innebära ett visst antal miljoner på kontot utan handlar om allt från berikande upplevelser till goda relationer och bra hälsa.

Hur hög lön ska man ha för att anses vara rik?

För att bli rik i Sverige krävs det ofta mer än ett vanligt jobb med en medelinkomst. Som vi resonerar mer om i denna guide så krävs det vanligtvis företagande eller investeringar (t.ex aktier, fonder eller fastigheter) för att bli riktigt rik.

Med det sagt är medellönen för alla i Sverige (per senast tillgänglig data från SCB över löner 2022) 40 500 kr i bruttolön. Medianlönen är  37 800 kr.

När det gäller yrken med högsta medellön i Sverige, finns det en kategori som särskilt sticker ut och tjänar betydligt mer än genomsnittet: chefer inom bank, finans och försäkring. Dessa personer har en medellön som är över 100 000 kronor mer än snittet i Sverige!

En annan gräns som man skulle kunna använda som referens är brytpunkten för statlig inkomstskatt. År 2023 innebär det en årsinkomst på över 613 900 kr, innan den statliga inkomstskatten börjar tas ut. Då betalar man 20 procent extra i skatt, men endast på det belopp som överstiger gränsen.

Tips: Om du vill fördjupa dig mer kring vilka yrken som har högst löner rekommenderar vi vår stora guide om Lönestatistik och inkomst.

Världens rikaste personer

Man kan hämta mycket inspiration från världens rikaste personer och deras framgångsberättelser till miljarderna. Biografier och andra böcker skrivna av finansiellt framgångsrika personer kan ge extra motivation på vägen mot dina egna mål. På listan över världens rikaste människor 2023 hittar vi bland andra:

 • Jeff Bezos, starkt förknippad med e-handeln Amazon.
 • Elon Musk, som ofta förekommer i media och är grundare av Tesla.
 • Bill Gates, grundare av världskända Microsoft.
 • Mark Zuckerberg, känd för de flesta som grundaren av Facebook.
 • Bernard Arnault, som byggt upp världens största lyxvaruimperium genom det franska holdingbolaget LVMH.

Även om listan toppas av män så finns det självklart många kvinnliga miljardärer med stora framgångar. Rihanna var år 2022 den yngsta kvinnliga miljardären på Forbes årliga lista över de rikaste kvinnorna i USA. Francoise Bettencourt Meyers toppar listan över rikaste kvinnor i världen, med 795 miljarder kronor i förmögenhet 2023. Tillsammans med sin familj äger hon 33 procent av alla aktier i L’Oreal. Jacqueline Mars är ett annat igenkännbart namn på listan över världens rikaste kvinnor. Hon äger en tredjedel av Mars Incorporated, en av världens ledande godistillverkare.

Tips: Om du vill läsa mer om världens och Sveriges rikaste personer rekommenderar vi vår stora guide Världens rikaste personer.

Fördjupning av våra 10 tips för att bli rik idag

Nedan fördjupar vi oss mer i våra 10 tips på hur du början din resa mot ekonomisk frihet!

1. Sätt upp mål

Definiera först vad det innebär för dig att vara finansiellt rik. Hur mycket pengar vill du spara ihop? Sätt upp både mål och delmål, till exempel ett huvudmål att bli miljonär och delmål att sätta in 100 000 kronor i fonder. Det gör inget om du ändrar målen under tidens gång, tvärtom är det bra att se över dina mål och revidera dem ifall något har förändrats.

2. Skapa en plan

Kanske det viktigaste steget mot att bli rik – att skapa en plan. Det inkluderar dels hur du ska tjäna pengar till din förmögenhet, dels vad du behöver göra för att spara på utgifter.

3. Gör en månadsbudget

För att underlätta i din planering är det en bra idé att göra en månadsbudget. Se över alla dina utgifter på bankkontot, till exempel boende, räkningar, matkostnader och annat för att veta hur mycket pengar du får in och ut, och du vet hur mycket du behöver spendera varje månad. Då kan du se hur mycket som blir över till sparande.

4. Betala av skulder

Försök göra dig av med olika typer av dyra privatlån och snabblån. Räntan på dessa lån är ofta hög och det blir därför en tung utgift som bromsar ditt mål mot att bli rik. Bolån med bunden ränta och CSN-lån kan man däremot vänta med.

5. Minska på utgifterna

Spara in på allt som går, men helst utan att påverka livskvalitén negativt alltför mycket. Att leva ett bra liv trots mindre utgifter är fullt möjligt. Prova till exempel dessa tips:

 • Se över abonnemang och avsluta sådant du inte använder.
 • Kolla upp billigare alternativ för el, bredband, försäkringar och lån.
 • Handla kläder och möbler second hand.
 • Ta bussen, cykla eller promenera istället för bilen.
 • Laga mat hemma, ofta roligare tillsammans med en partner eller kompis.
 • Frys in matlådor så har du lunch till jobbet eller till kvällar när du inte orkar laga mat.
 • Köp mat på erbjudande och planera middagen efter vad som är billigt att köpa.

6. Öka din inkomst

Utöver att minska på utgifterna är det förstås önskvärt att öka din inkomst. Det kan handla om att försöka få en högre lön på ditt nuvarande jobb, eller söka nya jobb som ger högre lön. Du kan också extrajobba och sälja prylar på nätet.

Tips: Läs mer om hur du kan tjäna pengar snabbt online i vår guide här.

Men oavsett vad du gör för att tjäna pengar så kräver det att du sparar de extra pengarna som du tjänar, exempelvis sätter in de i fonder eller lägger dem i en sparbuffert. Annars har du bara ökat både din inkomst och dina utgifter.

7. Investera pengar på börsen

Investera dina pengar i aktier eller fonder på börsen. Det är ett av de vanligaste svaren på hur blir man rik och till stor del sant, iallafall på lång sikt.

Tips: Funderar du på om aktier eller fonder passar dig bäst? Ta hjälp av denna guide.

8. Diversifiera ditt sparande

Kanske har du redan ett sparande på börsen, eller kanske ska du investera dina första pengar på börsen. Oavsett vilket så är det viktigt att diversifiera ditt sparande för att skapa en balanserad portfölj. Det innebär att du investerar i flera olika typer av fonder eller aktier (alt. sparkonto). Genom att sprida dina risker kommer chansen för att det går bra för dina investeringar öka.

Tips: Läs vår stora guide om att Spara i fonder.

Säker avkastning till låg risk – Jämför sparkonton med högst ränta
Om du i tillägg till aktier och fonder söker avkastning till låg risk erbjuder sparkonton numera hyfsad ränta – i synnerhet om du kan tänka dig att binda dina pengar under en period. Nedan ser du aktuella sparräntor från olika banker och i vår stora guider Bästa sparräntan kan du fördjupa dig mer.

Klicka dig gärna vidare och läs mer!

9. Återinvestera avkastningen

Investerar du rätt kommer dina fonder och aktier över tid att öka i värde och ger dig avkastning. När du sparar i aktier kan det dessutom hända att bolaget ger utdelning. Då får du extra avkastning direkt in på kontot. Se till att återinvestera avkastningen för att maximera din ränta-på-ränta, så att ditt sparade kapital ska växa allt fortare!

Tips: Här hittar du mer information om ränta-på-ränta-effekten och kan räkna ut hur mycket du tjänar på den.

10. Spara regelbundet, ha tålamod och tänk långsiktigt

Sist men inte minst gäller det att vara uthållig. Genom att spara regelbundet (gärna genom månadssparande), återinvestera din avkastning och konsekvent jobba mot dina ekonomiska mål så får du bästa förutsättningarna till att lyckas. Börja redan idag! Det är aldrig för sent att börja resan mot en bättre privatekonomi.

Vanliga frågor och svar om att bli rik

När räknas man som rik?

Det är alltid en fråga om definition och går därför inte att ge ett direkt svar på. Finansiell rikedom handlar ofta om att ha tillräckligt med pengar att man inte behöver oroa sig över att de ska räcka till, att man till exempel kan göra spontanköp, resa runt i världen och unna sig det man vill. Men rikedom innefattar även andra delar i livet: allt från hälsa till relationer och ett jobb man trivs med.

Hur blir jag rik på att investera?

Spara regelbundet och långsiktigt för att få bästa avkastning över tid och utnyttja ränta-på ränta-effekten. Läs på om aktier och fonder, och diversifiera ditt sparande med flera fonder och eventuellt även aktier.

Hur kan man bli rik snabbt?

Det finns ingen genväg till att snabbt bli rik, men du kan komma igång med att tjäna pengar snabbt genom att till exempel sälja saker på nätet, starta eget företag och börja spara på en gång. Förhandla om bättre lön, skaffa extrajobb eller hitta ett jobb med högre lön är ytterligare sätt. Samtidigt är det viktigt att minska på utgifterna så mycket som möjligt.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 18 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.