AI trotsar rubrikerna - skapar fler jobb och höjer lönerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

AI trotsar rubrikerna - skapar fler jobb och höjer lönerna

AI trotsar rubrikerna - skapar fler jobb och höjer lönerna

Trots farhågor om att AI kan leda till massarbetslöshet visar nya studier att teknologin istället skapar fler jobb och höjer lönerna. Forskare menar att AI förbättrar produktiviteten och ökar efterfrågan på arbetskraft. Men utvecklingen innebär också nya utmaningar, särskilt för de som är nya på arbetsmarknaden.

  • Nya studier visar att AI ökar både produktivitet och löner.
  • AI skapar fler jobb än det tar bort, enligt World Economic Forum.
  • Kompetenskraven förändras snabbt i AI-exponerade branscher.

Enligt Realtid står arbetsmarknaden inför stora förändringar som en följd av artificiell intelligens (AI). Trots oro för att AI ska leda till betydande arbetslöshet, visar ny forskning att teknologin kan innebära både fler jobb och högre löner.

PWC:s AI-barometer avslöjar att intäkterna per anställd i AI-exponerade sektorer har ökat med 27 procent sedan 2022, vilket är betydligt snabbare än i andra branscher.

AI ökar produktiviteten och förändrar kompetenskraven

AI:s inverkan på arbetsmarknaden har varit markant. Enligt World Economic Forum förväntas 170 miljoner nya jobb skapas globalt under de kommande fem åren, medan 92 miljoner försvinner. Detta innebär en nettoökning som överstiger tidigare teknologiska skiften.

Trots denna positiva utveckling möter unga arbetssökande nya utmaningar. Antalet jobbannonser för instegstjänster har minskat med 15 procent, vilket har lett till ökad konkurrens om tillgängliga positioner.

Grundläggande färdigheter brukade hålla i 4-6 år. I AI-eran talar vi om färdigheter som snabbt förändras var 18:e månad eller var 12:e månad.

Pete Brown, global arbetskraftsledare på PWC.

Förändringar i arbetsmarknadens landskap

Utvecklingen av AI har skapat en snabb förändring i vilka färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden. I AI-intensiva branscher förändras kompetenskraven 66 procent snabbare än i andra sektorer. Dessutom minskar behovet av universitetsutbildning i dessa branscher.

Andelen AI-relaterade jobb som kräver examen har sjunkit markant mellan 2019 och 2024.

Trots den ökande efterfrågan på AI-kompetens, rapporterar vissa branscher om minskad betydelse för specifika roller. Exempelvis har behovet av "prompt engineers" nästan försvunnit, medan roller för AI-tränare växer fyra gånger snabbare.

Detta visar på den dynamiska och ibland oförutsägbara naturen hos AI:s inverkan på jobben.

IMF:s chef Kristalina Georgieva har beskrivit AI som en tsunami mot arbetsmarknaden och techledare som Fords vd Jim Farley delar denna oro. Dock finns det också mer optimistiska synpunkter. Nvidias vd Jensen Huang betonar vikten av innovation för att balansera produktivitetsvinster med sysselsättning.

Nyhetsbrev