Bärföretag får nobben - ”saknas vilja”

89 stycken. Det är antalet godkända tillstånd som utfärdats för bärplockare att komma till Sverige inför årets säsong. Orsaken till det låga antalet är en följd av att bärföretagen inte följer reglerna, enligt Migrationsverket. – Det...
Flera av arbetsgivarna som ansökt om tillstånd att ta hit bärplockare från utlandet är helt nya för i år. Men enligt Hanna Geurtsen har de tidigare verkat som uppdragsgivare åt bemanningsföretag i Thailand – och i den rollen tummat på arbetsvillkoren, framförallt arbetstiderna.
”Anmärkningsvärt”
Den bilden delar inte Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.
– Vi delar inte den bilden av att de har ett dåligt track record. När våra företag har fått synpunkter från Arbetsmiljöverket då har man rättat till det. Vi tycker det är anmärkningsvärt att Migrationsverket hänvisar till avvikelser från tidigare år.
Då Migrationsverket gör prövningar av arbetstillstånd sker en utvärdering av företaget. Och då tittar man bakåt, menar Hanna Geurtsen, biträdande uppdragsledare för arbetstillstånd på Migrationsverket .
– Det är vedertaget i all arbetstillståndsprövning att vi ska titta på arbetsgivaren. Därför har vi tittat bakåt på hur man tidigare skött sig mot arbetstagare.
Demonstrerar i Bangkok
Förra året godkände Migrationsverket inga arbetstillstånd för bärplockning. Året innan var det antalet över 5 000.
– Vi känner en stor frustration över att vi inte får ta hit thailändarna. De har demonstrerat utanför den svenska ambassaden i Bangkok för att de vill komma hit men inte får, säger Björn Hellman.
Han menar att när det nu är svenska företag som anställer bärplockarna i stället för utländska bemanningsföretag har branschen blivit bättre.
– Man kommer att tillämpa allt som har att göra med svenska kollektivavtal, lönenivåer, arbetstider och försäkringsvillkor.
Den prognosen delas inte av Hanna Geurtsen på Migrationsverket.
– Att komma nu och säga att allt är nytt och nu är det är svenska kollektivavtal som gäller är rent ut sagt att säga att man inte haft en susning om vad som gäller åren innan.
– Jag skulle säga att branschen satte sig själv på ruinens brant då den år efter år har låtit detta fortgå utan att den vidtagit kraftfulla åtgärder för att säkerställa att arbetsvillkoren efterlevs.
Källa: Jon Jeppsson/TT