Blir du mer bländad i trafiken? Transportstyrelsen överväger nya regler för bilstrålkastare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Blir du mer bländad i trafiken? Transportstyrelsen överväger nya regler för bilstrålkastare

Blir du mer bländad i trafiken? Transportstyrelsen överväger nya regler för bilstrålkastare

Ökande klagomål om bländning från bilstrålkastare har fått Transportstyrelsen att överväga nya regler. Den tekniska utvecklingen har lett till starkare ljus, vilket kan kräva ändringar i besiktningskraven redan nästa år.

  • Transportstyrelsen kan införa nya regler för bilstrålkastare från 1 januari.
  • LED-lampor är en stor orsak till ökad bländning i trafiken.
  • Forskare pekar på behovet av att anpassa lagstiftningen till teknikutvecklingen.

Enligt Carup är Transportstyrelsen på väg att införa nya regler för bilbesiktning som syftar till att minska problemen med bländande strålkastare i trafiken.

Redan från 1 januari kan nya kontrollmetoder börja gälla, vilket innebär att fordon med alltför starka ljuskällor kan underkännas.

Teknikens framsteg skapar nya utmaningar

Medan traditionella lampor som glödtråd och metallhalogen tidigare dominerade marknaden, har LED-lampor nu blivit standard. Detta har lett till en markant ökning av ljusstyrkan, vilket bidrar till problemet med bländning.

Vi har definitivt ett problem.

Björn Lidestam, VTI-forskare.

Forskare påpekar riskerna med högre och mindre strålkastare

Forskare från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) lyfter fram att moderna strålkastare ofta sitter högre upp på fordonen och är mindre i storleken, vilket kan förstärka upplevelsen av bländning.

Organisationer som Lightmare i Storbritannien har också uppmärksammat problemet och pekar på riskerna för sårbara trafikanter och mötande förare.

Med den snabba tekniska utvecklingen anser forskare att lagstiftningen måste uppdateras för att hantera dessa nya utmaningar effektivt.

Det är hög tid att se över fordonsbelysning. Teknikutvecklingen har gått betydligt snabbare än lagstiftningen, säger forskaren Björn Lidestam till TV4.

Nyhetsbrev