Dousa: Förhandlingar om USA-tullar i kritiskt läge

Sverige röstade ja när EU-länderna godkände motåtgärder mot USA:s tullar värda över 1 000 miljarder kronor. Intensiva förhandlingar pågår för att nå ett handelsavtal innan månadsskiftet. – De är inne i ett mycket kritiskt läge,...
Det andra paketet som röstades igenom på torsdagen omfattar motåtgärder på 72 miljarder euro, plus vissa exportrestriktioner. Tillsammans med tidigare paket innebär det motåtgärder på sammanlagt 93 miljarder euro – motsvarande över 1 000 miljarder kronor.
– Det finns ytterligare verktyg i verktygslådan som vi kan ta till, ifall vi inte känner att USA är på väg mot en lösning med oss, säger Benjamin Dousa på en pressträff.
EU-kommissionen, som tagit fram förslaget, väntas fatta det formella beslutet under torsdagen, enligt utrikeshandelsministerns stab.
Sätta press
Taktiken från EU:s sida är att sätta ytterligare press på den amerikanska administrationen genom att lägga fram nya motåtgärder, samtidigt som man håller alla dörrar uppe för förhandlingar.
– Vi hoppas att vi kan nå ett avtal så fort det bara är möjligt. Förhoppningsvis inom de närmaste dagarna och veckorna, säger Dousa.
– Det ser svårt ut att kunna nå ett ”innan-Trump-nivåer” på tullarna. Utan det är en ny värld och ett nytt USA som vi lever med.
EU:s motåtgärdspaket är pausat till början av augusti, just för att skapa utrymme för att förhandlingar ska kunna gå i lås. Financial Times rapporterar med hänvisning till källor att ett avtal där varor från EU, med vissa undantag, beläggs med 15-procentiga tullar i USA är nära.
Olof Gill, sakpolitisk talesperson för EU-kommissionen i handelsfrågor, säger till TT att EU och USA nu är mycket nära ett avtal.
– Vi har gjort klart för amerikanerna vad vi kan och inte kan gå med på nu. Nu är det deras ansvar att förklara för oss om de är villiga att göra en deal eller inte. Är de villiga att möta oss halvvägs kan vi få till ett avtal inom närmaste veckan, kanske tidigare.
Dagliga kontakter
Eftersom förhandlingar ännu pågår kan Gill inte bekräfta att den tullnivå som EU är beredd att acceptera ligger på 15 procent. Men eftersom USA redan infört tioprocentiga tilläggstullar är 15 procent inte så mycket högre, framhåller han.
– Med tanke på det gör våra medlemsstater det bästa av ett väldigt dåligt läge.
Det är tack vare ett starkt engagemang från EU:s handelskommissionär, som sedan februari kontinuerligt rest till USA, och de nästan dagliga kontakterna med amerikanska partner på hög nivå som man kommit så långt i förhandlingarna, säger Olof Gill.
– Nu hänger det på de sista detaljerna och på att USA går oss till mötes.
Fakta: Trumps tullar i korthet
Sedan tullchocken i början av april – då tullnivåerna låg betydligt högre – har USA:s president Donald Trump infört en generell strafftull på alla importerade varor på 10 procent, huvudsakligen motiverad av USA:s stora underskott i handeln med omvärlden.
Denna nivå gäller för de flesta länder – även EU – tills det att Trumps deadline löper ut i månadsskiftet.
Trump har dessutom infört sektortullar på bilar och bildelar på 25 procent och stål och aluminium på 50 procent – kryddat med hot om framtida tullar på allt från läkemedel till halvledare.
I en uppgörelse med Japan i tisdags hamnade Trumpregeringens tullar på japanska varor på 15 procent – efter hot om att de skulle ligga på 25 procent.
Källa: TT