Ericsson gör omtag för fiaskoköpet Vonage
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ericsson gör omtag för fiaskoköpet Vonage

Ericsson gör omtag för fiaskoköpet Vonage

Telekomjätten Ericsson gör ett omtag för att få fart på det fiaskoartade köpet av Vonage. Nya ägare i form av flera världsledande teleoperatörer bjuds in i ett samägt bolag. - Det kommer absolut att bidra, säger Vonage vd Niklas Heuveldop.

Ericsson går samman med flera telejättar, kunder till Ericsson, för att bilda ett gemensamt bolag för att utveckla så kallade API:er, enligt ett pressmeddelande. API är ett slags programmeringsgränssnitt som ska göra det enklare för användare att ta fram applikationer, något Ericsson och teleoperatörerna hoppas ska ge ytterligare intäkter.

API:er har som teknik funnits länge, men utvecklarna av applikationerna har inte förstått sig på mobilnäten, enligt Niklas Heuveldop. Det ska bli ändring på det nu med en gemensam standard, är tanken.

Ericsson kommer att äga 50 procent av det nya bolaget, medan teleoperatörerna tillsammans kommer att äga resten. Bland telejättarna som tar plats i det nya bolaget märks AT&T, Bharti Airtel, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, T-Mobile, Verizon och Vodafone.

– En milstolpe, kallar Niklas Heuveldop det hela.

Men Ericsson har en del att bevisa.

Härom året köpte Ericsson molntjänstbolaget Vonage, som utvecklar just API:er och som delvis ligger till grund för dagens affär – ett köp som än så länge visat sig bli fiaskoartat. Av köpesumman på 63 miljarder kronor 2022, har 43 miljarder skrivits bort eftersom Ericsson insett att värdet på Vonage inte alls höll måttet.

Men Vonage blir inte direkt en del av det nya samägda bolaget.

– Det är inte hjärtat i det nya bolaget, men en viktig kund, säger Niklas Heuveldop.

Och ska förhoppningsvis få fart på Vonage som fortfarande kämpar med dålig eller ingen lönsamhet.

– Det kommer absolut att bidra, säger Heuveldop.

När blir det samägda nya företaget lönsamt?

– Kanske om 3-4 år, förhoppningsvis fortare.

Källa: Olle Lindström/TT

Nyhetsbrev