Här är fallgroparna för din framtidsfullmakt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Här är fallgroparna för din framtidsfullmakt

Här är fallgroparna för din framtidsfullmakt

Framtidsfullmakt - räddningen eller en falsk trygghet? Det gäller att se upp för fallgroparna, annars kan den som får fullmakten hamna i en frustrerande brottningsmatch.

Sedan några år tillbaka finns möjligheten att uppdra åt en anhörig att sköta ekonomiska angelägenheter för den som inte kan reda sig själv. En ny lag om så kallade framtidsfullmakter kom 2017 – tanken var att man själv ska kunna utse någon medan man är frisk. Men kanske blev det inte riktigt så problemfritt som det var tänkt.

Var ute i tid

Det gäller att ordna framtidsfullmakten i tid. För att kunna uppdra åt någon att sköta affärerna så måste man vara helt klar i huvudet och veta vad man gör.

– Många kommer på att framtidsfullmakten behövs först då sjukdomen smyger sig på, säger Arne Larsson, jurist vid Familjens Jurist.

Då är det för sent, bankerna blir misstänksamma om det är kort tid mellan den upprättas och träder i kraft. I stället för räddningen kan framtidsfullmakten bli en brottningsmatch med banken, och det går inte att rätta till något då, förklarar han.

Jävsproblemet

Många har skrivit framtidsfullmakt till sin make eller maka för att den som är frisk ska kunna sälja parets gamla bostad och möjliggöra en flytt. Fast det fungerar inte alltid så, förklarar Caroline Törnquist, familjejurist på Nordea. Maken eller makan med framtidsfullmakten anses jävig om huset ägs av dem båda.

– Nej, det finns en jävsregel som innebär att man inte får sälja hus om det så bara kan finnas en risk för jäv. Då gäller inte fullmakten, säger hon.

Arne Larsson förklarar att det var Lantmäteriet som ändrade sin praxis för ett par år sedan.

– Då måste någon objektiv, som inte är jävig, utses. En god man, men det var precis det man ville undvika med lagen om framtidsfullmakt då den kom, säger Caroline Törnquist.

Tydlighet

Arne Larsson påpekar att fullmakten kan innebära en väldigt stor makt åt den som får uppdraget, och därför måste den var mycket tydlig. Man behöver noga tänka igenom hur man vill att den ska gälla, exempelvis om den ska innefatta rätten att ge bort gåvor eller att sälja en bostad. Det går att sätta upp begränsningar. Det går också att sätta in fler personer som får fullmakten, antingen tillsammans eller var för sig.

– Man lägger hela sin ekonomi i händerna på den som får fullmakten. Det måste vara någon man litar på, säger Arne Larsson.

Caroline Törnquist berättar att det är vanligt att otydliga fullmakter skapar problem.

Det finns mallar för framtidsfullmakter att ladda ned, bland annat från Bankföreningen. Fast det gäller att kolla noga så att de täcker in det man verkligen vill. Båda säger att det inte alltid är nödvändigt att anlita en jurist för att utforma fullmakten, men det gäller att vara petnoga och supertydlig – vad är det egentligen som den som får fullmakten ska kunna göra?

– Man behöver ta sig tiden att tänka igenom vilka behoven är. Det beror på den egna situationen och vad man äger, säger Caroline Törnquist.

Vittnen och underskrifter

Det finns en del formkrav som är viktiga, som att det krävs två vittnen som samtidigt bevittnar undertecknandet. Här är det petnoga, understryker de båda.

– Det är viktigt att vittnena kan intyga att fullmakten skrivs på eget initiativ, inte för att de anhöriga vill, säger Arne Larsson.

Papperslapp

Som reglerna för framtidsfullmakten nu är utformade måste den skrivas på papper, och visas upp i original för banken. Ett jättebekymmer, tycker Caroline Törnquist, för den registreras ingenstans.

– Vi banker kan ju aldrig veta om den är återkallad, eller om den fortfarande gäller. Det står i lagen att den kan återkallas, säger hon.

Pappersformen gör det också svårt att hantera vanliga bankärenden digitalt.

– Framtidsfullmakten ska visas upp. Men då måste man gå till banken för att uträtta bankärendena, säger Arne Larsson.

Nordea har skapat en egen lösning, med en egen variant av fullmakt som bara avser ekonomin och Nordea. Den registreras hos banken, förklarar Caroline Törnquist. På så vis kan den som har fullmakten uträtta ärenden för den anhörige med sitt eget bankid.

Andra banker har också olika slag av fullmaktslösningar.

Källa: TT

Nyhetsbrev