Thedéen: Kronans fall kan ge inflationsproblem
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Thedéen: Kronans fall kan ge inflationsproblem

Thedéen:

Kronan har fallit till 11,04 kronor per dollar – den lägsta kursen i år. Och trycket nedåt på den svenska valutan kan hålla i sig, varnar SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

– En svagare krona är något vi måste ha koll på. Det kan påverka importpriser och konsumentpriser, säger Erik Thedéen.

Kronan tillhör som vanligt slagpåsarna på valutamarknaden när räntor och dollar stiger. För att hitta en svagare kronkurs mot dollarn får man gå tillbaka till november 2023.

Beror på Trumps tullar

Ränteutvecklingen i USA ligger bakom rörelsen, enligt Jens Magnusson på SEB.

– Vi har fått svänga om lite i synen på kronan under hösten, i takt med att framför allt amerikanska långräntor gått upp, säger han.

– Det finns en väldigt stark koppling just nu mellan ränteutvecklingen och valutakursen.

Försvagningen av kronan har tagit extra fart i samband med att Donald Trump nyligen vann presidentvalet i USA. Samtidigt har euron också försvagats mot dollarn.

Vad som händer med valutakurserna framöver beror enligt SEB:s chefsekonom bland annat på hur det blir med de kraftiga tullar som Donald Trump har aviserat mot särskilt Kina, men även mot EU och Sverige. Magnusson tycker att det mesta talar för att dollarn kommer att vara fortsatt stark de närmaste åren, bland annat då gapet mellan den amerikanska och den europeiska tillväxttakten inte ser ut att minska nämnvärt.

– Vi anser ju att kronan är undervärderad och på ett eller två års sikt kommer vi nog att få se en viss förstärkning, säger han.

– Men vi kommer nog att ligga tydligt över 10 kronor mot dollarn och tydligt över 11 kronor mot euron inom hela den här prognosperioden på ett par år framöver.

"Det skulle kunna bli betydligt värre"

Riksbanken och Erik Thedéen varnade redan i samband med räntebeskedet förra veckan för inflations- och tillväxtproblem efter höstens kraftiga dollarlyft och den ekonomiska politik som Trump vann presidentvalet på.

När Trump tillträder för andra gången – vilket ska ske den 20 januari 2025 – sker det enligt Thedéen i ett läge där den geopolitiska situationen är betydligt värre än den var förra gången, 2017. Detta gör handelskrig potentiellt mer förödande nu än då – för såväl tillväxten som inflationen och för den finansiella stabiliteten.

– Det skulle kunna bli betydligt värre, säger riksbankschefen.

Källa: Olle Lindström/TT, Jens Bornemann/TT, Joakim Goksör/TT

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt