Nya körkortsregler föreslås - möter kritik
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Nya körkortsregler föreslås - möter kritik

Nya körkortsregler föreslås - möter kritik

Transportstyrelsen föreslår att kravet på läkarintyg för körkort för personer med adhd eller autism tas bort. Förslaget har dock mött oro inom psykiatrin, som varnar för att allvarliga problem kan förbises. Frågan är nu ute på remiss.

  • Transportstyrelsen planerar att ta bort läkarintyg för körkort vid adhd och autism.
  • Psykiatrin uttrycker oro för att allvarliga problem kan förbises.
  • Förslaget är på remiss och kan träda i kraft 5 januari 2026.

Enligt Carup vill Transportstyrelsen avskaffa kravet på läkarintyg för körkort för individer med adhd eller autism. Förslaget har dock mött motstånd från psykiatrin, där läkare uttrycker oro för att andra problem, som drogmissbruk, kan förbises utan läkarbedömning.

Ökande diagnoser och vårdbelastning

Antalet diagnoser av adhd och autism har ökat markant de senaste åren, enligt Socialstyrelsen. År 2022 hade 10,5 procent av pojkarna och sex procent av flickorna en adhd-diagnos. Transportstyrelsen förutspår att dessa siffror kommer att stiga ytterligare.

"Andelen med adhd-diagnos väntas öka till 15 procent för pojkar respektive elva procent för flickor innan utvecklingen planar ut", säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen, till SVT.

Transportstyrelsen motiverar förslaget med att det nuvarande kravet på läkarintyg ökar trycket på vården. Både vanliga körkort och högre behörigheter som lastbilskörkort berörs, vilket innebär att ansökningar och innehav av körkort inte längre skulle kräva medicinsk prövning.

Alternativa lösningar och risker

Erik Nilsson, läkare inom psykiatrin, är tveksam till att ta bort kravet helt, men föreslår att personers förmåga att köra bil kan prövas praktiskt under ett körprov istället för genom läkarintyg som ett alternativ. Han menar att detta kan ge en bättre bild av förarens kapacitet i trafiksituationer.

Samtidigt påpekar Nilsson att även körprov har sina begränsningar och kan missa problem som drogmissbruk. Han anser att trafiksäkerheten måste prioriteras framför vårdbelastning.

Förslaget är nu ute på remiss och om det godkänns kan de nya reglerna börja gälla den 5 januari 2026.

Nyhetsbrev